Mersin'de Klinik Psikolog Yaşam Yanardağ Çelik, yüksek nem oranı ile birlikte aşırı sıcakların insanlar üzerinde olumsuz etkiler yarattığını, özellikle panik atak ve depresyona yatkın kişilerin çok daha fazla dikkatli olması gerektiğini söyledi.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün uyarısının ardından tüm yurdu etkisini altına alan Afrika sıcakları, vatandaşı psikolojik anlamda da etkiliyor. Normalde kış aylarının depresyonun mevsimi olarak bilindiğini belirten Yaşam Yanardağ Çelik, çok sıcak şehirlerde yaz aylarının panik atak ve depresyonu tetiklediğini ifade etti. Aşırı sıcakta nefes almakta güçlük çeken kişinin panik atak nöbetinin geldiğini düşünüp, daha fazla paniklediğini ve olumsuz bir döngü içerisine girdiğini belirten Çelik, "Aşırı nemden dolayı insanlar daha halsiz, mutsuz, tahammül seviyeleri düşük hale gelebiliyor. Öfkesini kontrol etmekte zorlanıyor. Nemin de etkisiyle gergin ortamlar oluşabiliyor. Bundan kaçınmak için vücudun su dengesini korumak şart. Sıvı tüketimini arttırmalıyız. Asitli olmayan, ayran, meyve suyu ve su gibi içecekleri daha fazla tüketmeliyiz. Vücudumuzun su dengesinin ruh sağlımıza direkt etkisi var" diye konuştu.
Pamuklu, açık renkli ve vücudu sıkmayan kıyafetler giymenin iyilik hissi yarattığını vurgulayan Çelik, şunları söyledi:
"Kendimizi daha iyi hissetmemize yol açacaktır. Bu tür ufak tefek ayrıntılar, havanın üzerimizde yarattığı baskıyı hafifletecektir. Uyku çok önemli çünkü aşırı sıcaklar yüzünden uyku düzenimiz bozuluyor. Bunun bozulması yine ruh sağlığımızı olumsuz etkiliyor. Ilık suyla duş alıp öyle yatağa girmek, vücudu serinletmek daha rahat uykuya dalmamızı sağlayacaktır. Uyku düzeni ruh halimizi olumlu etkileyecektir. Çünkü yaz ayları panik atak ve depresyonu maalesef tetikleyebiliyor."
Sıcaklarla yaşamayı öğrenmek zorunda olduğumuzu kaydeden Yanardağ Çelik, şöyle devam etti:
"Doğanın da dengesini bozulmasıyla, sıcakların her yıl daha da artacağını düşünerek bununla yaşamayı öğreneceğiz. Sürekli olarak sıcağı dile getirmek doğru değil. Her muhabbetin başında, ortasında ve sonunda sıcağı kullanmak doğru değil. Evet sıcak var ama sürekli bunu söylemek sıcağı düşürmeyeceğine göre bunu sohbetlerimizden çıkarmak gerekiyor. Havanın aşırı sıcak olduğu saatlere dikkat edip hayatımızı ona göre düzenlemek, sıcakla yaşamayı öğrenmek demektir. Sıcağı hayatınızdan çıkaramazsınız ama uyum sağlayabilirsiniz."
- Mersin
Son Dakika › Güncel › Aşırı Sıcak, Panik Atak ve Depresyonu Tetikliyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?