Manisa Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, asma yaprağı ticareti yapan üreticileri ve alım satımını yapan tüccarları asma yaprağında ilaç kalıntısına dikkat etmeleri yönünde uyardı.
İlaçlama yapılmamış bağlardan yaprak toplanması ve zirai ilaç kalıntısı olmayan yaprakların ticaretinin yapılması gerektiğini belirten Manisa Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Çebi, Sultaniye üzümünün kalitesi nedeniyle yaprağı, taze ve salamuralık olarak iç ve dış piyasada tercih edildiğini belirtti. Ancak yapraktaki ilaç kalıntısı nedeniyle dış pazarı kaybetme riski bulunduğunu söyleyen Çebi, " Avrupa Birliği'ne ihraç edilen salamuralık asma yaprağı yüzde 100 zirai ilaç kalıntı analizine tabi tutuluyor. İç piyasada da güvenli gıda temini tüm tüketicilerin en doğal hakkıdır" dedi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü olarak üreticiden tüketiciye zirai ilaç kalıntısı olmayan güvenilir ürün ulaştırılması yönünde denetim ekiplerince her türlü çalışmaların yapıldığını belirten Çebi, taze ve salamuralık asma yaprağı ticaretinin yoğun olduğu yerlerden denetim ekiplerince kalıntı analizi yapılmak üzere numune alınmaya başlandığını kaydetti. Analiz sonucu uygun olmayan üreticilere 5996 sayılı kanun çerçevesince yasal işlem uygulandığını ifade eten Çebi, ilaç kalıntısı olmayan güvenilir gıda üretimi ve temininde çiftçilere ve yaprak ticareti yapan kişilere de büyük sorumluluklar düştüğünü söyleyerek "Bilindiği gibi üzümü hastalıklar ve zararlılardan korumak için birtakım kimyasal mücadele yöntemleri uygulanır. Fakat yaprak toplanacaksa üreticilerin uyması gereken birtakım hususlar söz konusudur. Sağlıklı ürün tüketmek ve ihracatın devam etmesi için zirai ilaç kalıntılarına dikkat etmek gerekir. Bunun için, yaprak toplanacak bağda ilaçlama yapılması gerekiyorsa, önce yaprak toplanmalı daha sonra ilaçlama yapılmalıdır. Yaprak toplama döneminde ruhsatlı ilaç kullanılmalıdır. İlaçların etiketinde bulunan son kullanma tarihi ile hasat arasında geçmesi gereken bekleme süresi dediğimiz süreye uyulması ve bu süre geçtikten sonra yaprak toplanması gerekir" dedi.
İlacın bekleme süresi ile etki süresinin karıştırılmaması gerektiğini vurgulayan Çebi, etki süresinin atılan ilaçların hastalık ve zararlılara karşı biyolojik süresini gösterdiğini dile getirdi. Çebi, şöyle konuştu:
"Tarım ilaçlarının ortalama 10 - 14 gün arasında etki süresi vardır. Bekleme süresi ise ilaçlama yapıldıktan sonra insan tüketimi için geçmesi gereken süreyi ifade eder. İlaç etiketlerinde yazan bekleme süreleri ilaç atıldıktan sonra Türk Gıda Kodeksi'ne göre uygun olan MRL'e ineceği süreyi gösterir. İlaçlama ile hasat arasında 0 - 7 gün bekleme süresi olan ilaçlar vardır. Tüketim amaçlı yaprak toplama döneminde bu ilaçların kullanması gerekir; tarım ilaçlarının etiketlerine göre kullanılması tavsiye edilir." - Manisa
Son Dakika › Güncel › Asma Yaprağında Zirai İlaç Kalıntısına Dikkat - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?