Avrupa Parlamentosu'ndan Türk Yargısına "Pınar Selek" Eleştirisi - Son Dakika
Güncel

Avrupa Parlamentosu'ndan Türk Yargısına "Pınar Selek" Eleştirisi

Avrupa Parlamentosu\'ndan Türk Yargısına "Pınar Selek" Eleştirisi

Mısır Çarşısı'nda 9 Temmuz 1998'de 7 kişinin ölümü ve 127 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan patlamayla ilgili davada İstanbul 12.Ağır Ceza Mahkemesi'nin son kararına Avrupa Parlamentosu'ndan tepki geldi.

12.12.2012 01:35

Mısır Çarşısı'nda 9 Temmuz 1998'de 7 kişinin ölümü ve 127 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan patlamayla ilgili davada İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nin son kararına Avrupa Parlamentosu'ndan tepki geldi.

Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Ria Oomen Ruijten, Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Helene Flautre ve bazı gruplardan yapılan açıklamalarda davanın 14 yıldır sonuçlandırılamaması ve verilen kararlar eleştirildi.

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, Mısır Çarşısı'nda patlamaya ilişkin davada, sanıklar sosyolog Pınar Selek ve Abdülmecit Öztürk hakkında verdiği beraat kararında direnmekten vazgeçmişti.

AP Türkiye Raportörü Oomen-Ruijten, mahkemenin bu "beklenmedik" kararının Türk yargısının kamuoyundaki algısını olumsuz etkileyeceğini ve Türkiye'nin dünyadaki itibarının zarar göreceğini savundu.

Oomen-Ruijten, yazılı açıklamasında, "Pınar Selek'le ilgili süreç Türkiye'de yargı sisteminin etkinlik ve adil ve hızlı yargılanma hakkının güvence altına alınması açısından yeterince iyileştirilmediği yönündeki değerlendirmemizi doğruluyor" görüşüne yer verdi.

Flautre, Yeşiller Grubu Eşbaşkanı Daniel Cohn Bendit, Liberal Grup Başkan Yardımcısı Sarah Ludford, AP İnsan Hakları Alt Komitesi Başkanı Barbara Lochbihler, KPK Eşbaşkan Yardımcısı Maria Eleni Koppa ve Alman Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Claudia Roth'un ortak açıklamasında ise İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Pınar Selek davasında "yargı darbesi yaptığı" savunuldu.

Bu kararın Türk yargı sistemine ve Türkiye'nın dışardaki imajına zarar vereceği iddia edilen açıklamada, "Sağlam ve bağımsız yargının güvence altına alınması için yargı reformlarına destek veren Türkiye'nin dostları olarak bu son karar bizim sesimizi kesti" ifadesine yer verildi.

Muhabir: Feyzullah Yarımbaş

Yayıncı: Tarkan Demir - BRÜKSEL

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Avrupa Parlamentosu'ndan Türk Yargısına 'Pınar Selek' Eleştirisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement