Özel Yetkili Mahkemelerin kapatılmasının ardından KCK'ya yönelik açılan davada, çoğunluğu avukat olan 46 tutuksuz sanığın yargılanmasına devam edildi. İstanbul Adalet Sarayı'nda bulunan 19. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada 5 tutuksuz sanık hazır bulundu. Öte yandan duruşmaya Almanya, İngiltere, Hollanda ve Fransa'dan gelen bir çok avukat izleyici olarak katıldı.
AVUKATLAR: "DERHAL BERAAT KARARI VERİLSİN"
Avukat Mustafa Rüzgar, tüm sanıklar adına beyanda bulunacağını belirterek soruşturmanın başladığı 2011 tarihinden bugüne yaşanan süreci anlattı. Özel yetkili mahkemelerin hukuksuz yargılamalar yaptığını belirtip, CMK'nın ilgili maddesi gereğince sanık meslektaşları hakkında derhal beraat kararı verilmesi gerektiğini talep etti.
"AVUKATLARA DOKUNMANIN BİR MALİYETİ VAR"
Ardından söz alan Avukat Baran Doğan da son günlerde Hakim ve Savcıların "Terör örgütü üyeliği" iddiasıyla tutuklandıklarına dikkat çekerek, bu durumun oluşmasındaki en önemli nedenin şuanda yargılanan avukatlara yönelik başlatılan soruşturma olduğunu söyledi. Doğan, "Önceki duruşmalarda avukatlar, hakimler ve savcıların görevleriyle ilgili dokunulmazlıklarından bahsetmiştim oysa bugün hakimler de tutuklanıyor. Avukatlara dokunmanın bir maliyeti var. Bu da hukuk düzeneğinin bozulmasıdır. Bu yargılama siyasi bir projedir" dedi. Dosyadaki bazı delillerin maddi değerinin bulunmadığını ileri süren Doğan, "Delillerin toplanması ve değerlendirilmesi insan eliyle oluşmaktadır. Bazı sanıklar hakkında fiziki ve teknik takipler yapıldı. Bu takipler ile ilgili notları tutanın kişiliğine göre itibar edilmelidir. Notları tutan bir kısım polisler ile ilgili örgüt üyeliği iddiası var. Bu durumda bu polislerin tuttuğu tutanağın maddi değeri olamaz. Yeterli delil olmaması delillerin kullanılamayacak halde olması, hukuk güvenliği ve doğal yargıçlık ilkesinin gereği olarak derhal beraat kararı verilmesini talep ediyorum" dedi.
MAHKEME, 'DERHAL BERAAT KARARI' TALEBİNİ OY BİRLİĞİYLE REDDETTİ
Bu sırada mahkeme başkanı duruşma savcısına avukatların derhal beraat kararı verilmesi yönündeki düşüncesini sordu. Duruşma savcısı bu konuda, delillerin değerlendirilmesi esas hakkında karar verebilmek için zorunlu olup usul hukuku açısından derhal beraat kararı verilme imkanının bu aşamada mümkün görülmediğini belirterek talebin reddine karar verilmesini talep etti.
Mahkeme heyeti de ara kararında, avukatların 'derhal beraat kararı' talebini oy birliğiyle reddetti.
"BEKLETİCİ MESELE YAPILSIN"
Bu durum üzerine avukatlar, yeni bir talepte bulundu. Daha önce özel yetkili mahkemelerden devir edilen dosyalardaki yargılamaların kaldığı yerden devam edeceğine ilişkin hükmün, anayasaya aykırılık iddiasıyla, anayasa mahkemesine götürülmesini talep ettiklerini ancak bu talebin reddedildiğini hatırlatan avukatlar, "Bu konudaki benzer davalarda 3. Ağır Ceza Mahkemesi, yeniden yargılanma yönündeki talebimizi kabul ederek dosyamızı anayasa mahkemesine gönderdi. Mahkemeniz de bu yönde anayasaya aykırılık iddiasını bekletici mesele yapmasını talep ediyoruz" dedi.
Mahkeme heyeti de 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Anayasa Mahkemesi'ndeki dosyasının geçme süresini dikkate alarak duruşmayı 22 Ekim 2015 tarihine erteledi.
KCK BASIN DAVASI ANAYASA MAHKEMESİ'NE GÖNDERİLMİŞTİ
Öte yandan İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi, KCK'ya ilişkin, aralarında gazetecilerin de bulunduğu 46 tutuksuz sanığın yargılandığı davayı, Anayasa Mahkemesi'ne göndermişti. - İstanbul
Son Dakika › Güncel › Avukatların da Yargılandığı Kck Davasına Devam Edildi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?