Avustralyalılar, Gözaltı Merkezindeki Mülteciler İçin Yürüdü - Melbourne - Son Dakika
Güncel

Avustralyalılar, Gözaltı Merkezindeki Mülteciler İçin Yürüdü - Melbourne

- Yürüyüş yapan protestoculardan görüntüler Filinders Caddesi'ni trafiğe kapatan göstericiler Oturma eyleminden görüntüler vustralyalılar, gözaltı merkezindeki mülteciler için yürüdü -Melbourne'da toplanan binlerce kişi güvenlik endişesi ile Manus Adası gözaltı merkezini terk etmeyen...

04.11.2017 13:37

- Yürüyüş yapan protestoculardan görüntüler

Filinders Caddesi'ni trafiğe kapatan göstericiler

Oturma eyleminden görüntüler vustralyalılar, gözaltı merkezindeki mülteciler için yürüdü

- Melbourne'da toplanan binlerce kişi güvenlik endişesi ile Manus Adası gözaltı merkezini terk etmeyen mülteciler için yürüdü

Gösteride konuşan Yeşiller Federal Milletvekili Adam Bandt, hükümetin uygulamalarını "terörizm" Göç Bakanı Peter Dutton'u "terörist" olarak tanımladı

MELBOURNE (AA) – Avustralya'nın Melbourne kentinde binlerce kişi, güvenlik endişesi ile Manus Adası gözaltı merkezini terk etmeyen mülteci ve sığınmacılara destek gösterisinde buluştu.

Avustralya'ya teknelerle girmeye çalışan sığınmacıların yakalanarak gönderildiği ve dört gün önce resmi olarak kapatılan Manus Adası'ndaki gözaltı merkezini güvenlik endişesiyle terk etmeyen mülteci ve sığınmacılara deste için düzenlenen gösteriye binlerce Avustralyalı destek verdi.

Melbourne'da Mülteci Eylemi Birliği (RAC) tarafından organize edilen ve çok sayıda sivil toplum kuruluşunun katıldığı gösteride, Victoria Eyalet Kütüphanesi önünde toplanan yaklaşık 5 bin Avustralyalı, Manus Adası gözaltı merkezinden çıkmayan mülteci ve sığınmacıların Avustralya'ya getirilmesini istedi.

-Adam Bandt, "Peter Dutton bir teröristtir"

Gösteride konuşma yapan Yeşiller Partisi Melbourne Federal Milletvekili Adam Bandt, hükümetin mültecilere yönelik uygulamalarını "terörizm", Federal Göç Bakanı Peter Dutton'u da "terörist olarak tanımladı.

Manus Adası'nda insanların korku içinde yaşadıklarını dile getiren Bandt, "Canberra ile Manus Adası'nda olanlar hükümet ilişkilerinden ziyade terörizme dönüştü, eğer terörizm insanların hayatını tehlikeye atıp tehdit etmekse, o zaman Peter Dutton bir teröristtir. Peter Dutton'un yüzüne baktığınız zaman soğuk gözlerinde politik çıkarlar için insan öldürebilecek birisini görüyorsun, insanlık adına işlenen bu suçun cezalandırılması lazım." dedi.

-Protestocular kent merkezini işgal etti

Yapılan konuşmaların ardından yürüyüşe geçen kalabalık, "onları buraya getirin", "mültecilere özgürlük", "mülteciler hoş geldiniz", "Peter Dutton'u hapsedin" pankart ve sloganları eşliğinde Melbourne kent merkezine geldi. Şehrin merkezi olarak kabul edilen Flinders Caddesi'nin bulunduğu meydanı işgal eden Avustralyalılar kavşağı trafiğe kapatarak yaklşık iki saat oturma eylemi yaptı.

-Mülteci ve sığınmacıların Manus Adası gözaltı merkezinde bekleyişi sürüyor

Papua Yeni Gine Yüksek Mahkemesi'nin Manus Adası gözaltı merkezini yasalara aykırı bulmasının ardından 31 Ekim 2017'de resmi olarak kapatılan merkezde kalan 600 kişiye, Lorengau kentinde üç yerde kurulan yeni barınaklara gitmeleri bildirilmişti. Ancak, yerli halkın daha önce kendilerine saldırıda bulunduklarını hatırlatan mülteci ve sığınmacılar yeni barınaklarda can güvenliği olmadığını belirterek bu teklifi kabul etmiyor. Kapatılan merkeze, elektrik, su, gaz ve gıda maddeleri verilmiyor, merkezden ayrılmamakta direnen mülteci ve sığınmacılar, su ihtiyaçlarını karşılayabilmek için geçtimiz günlerde kuyu kazmaya başlamıştı.

-BM, Avustralya hükümetine acil çağrıda bulundu

Manus Adası'ndaki gelişmeler hakkında Avustralya hükümetine acil çağrı yapan BM, Manus Adası'nda bulunan gözaltı merkezindeki 600 kişiye acilen koruma, gıda, su ve diğer temel hizmetlerin sağlanması çağrısında bulundu. BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği sözcülerinden Rupert Colville, Cenevre Ofisi'ndeki dünkü basın toplantısında yaptığı açıklamada, gözaltı merkezinde bulunan yüzlerce kişinin refah ve emniyetine ilişkin ciddi endişe duyduklarını söyledi.

-Teknelerle gelenler, Avustralya'ya alınmayacak

Avustralya hükümeti, uyguladığı sıkı sınır koruma programları çerçevesinde ülkeye teknelerle gelen sığınmacıları yakalayarak deniz aşırı ülkelere kurduğu gözaltı merkezlerinde tutuyor.

Bu sığınmacıların Avustralya'ya alınmayacağını kesin bir dille vurgulayan yetkililer, söz konusu kişilere Papua Yeni Gine'ye yerleşmeleri, geldikleri ülkelere geri dönmeleri ya da üçüncü bir ülkeye yerleşmeleri önerisinde bulunuyor.

İlk iki seçeneği güvenlik gerekçesiyle kabul etmeyen sığınmacılar için üçüncü ülke seçeneği üzerinde duran Avustralya, eski ABD Başkanı Barack Obama ile anlaşmaya varmıştı. Halen yürürlükte olan anlaşma çerçevesinde yaklaşık 50 kişi ABD'ye gönderilmişti. Avustralya'nın ABD'nin kabul etmediği sığınmacılar için nasıl bir çözüm bulacağı ise belirsizliğini koruyor.

Avustralyalılar, Gözaltı Merkezindeki Mülteciler İçin Yürüdü - Melbourne
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Avustralyalılar, Gözaltı Merkezindeki Mülteciler İçin Yürüdü - Melbourne - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement