AYM: Boşanan Kadın Çocuğuna Kendi Soyadını Verebilir - Son Dakika
Güncel

AYM: Boşanan Kadın Çocuğuna Kendi Soyadını Verebilir

AYM: Boşanan Kadın Çocuğuna Kendi Soyadını Verebilir

AYM, boşandıktan sonra velayeti kendisine geçen çocuğuna kendi soyadını verme talebi mahkeme tarafından reddedilen anneyi haklı buldu.

02.10.2015 05:45  Güncelleme: 08:03

Anayasa Mahkemesi (AYM) boşandıktan sonra velayeti kendisine geçen çocuğuna kendi soyadını verme talebi mahkeme tarafından reddedilen anneyi haklı buldu ve boşanan kadınların çocuğna soyisimini verebileceğine dair kararın önünü açtı.

AYM söz konusu talebi Diyarbakır 5. Asliye Hukuk Mahkemesi'nce reddedilen Hayriye Özdemir'in Anayasa'nın 20. maddesiyle güvence altına alınan aile hayatına saygı hakkının ihlal edildiğine hükmetti.

HAK İHLALİ VAR

Resmi Gazete'de yayımlanan AYM'nin 25 Haziran tarihli kararında, Özdemir'in Anayasa'nın 20. maddesiyle güvence altına alınan aile hayatına saygı hakkının ihlal edildiğinin tespit edildiği ve kararın, ihlalin ve sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmak üzere kararın Diyarbakır 5. Asliye Mahkemesi'ne gönderileceği bildirildi.

DAVANIN TARİHÇESİ

Eşinden, Diyarbakır 1. Aile Mahkemesi'nin kararıyla boşanarak çocuğunun velayetini alan Özdemir, Diyarbakır 5. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne başvurarak, velayeti kendisinde bulunan çocuğuna boşandığı eşinin soyadı yerine kendi soyadı olan "Özdemir"in verilmesini talep etti.

Diyarbakır 5. Asliye Hukuk Mahkemesi önce 16 Nisan 2012'de aldığı kararla Özdemir'in yaptığı 24 Şubat 2012 tarihli başvuruyu kabul edilebilir buldu.

Mahkeme kararına gerekçe olarak 21 Haziran 1934'ten beri yürürlükte olan 2525 sayılı Soyadı Kanunu'nun 4. maddesinin ikinci fıkrasında yer alan "Evliliğin feshi veya boşanma hallerinde çocuk anasına tevdi edilmiş olsa bile babasının seçtiği veya seçeceği soyadını alır" ifadesinin AYM'nin 8 Aralık 2011 tarihli kararıyla feshedildiği gösterildi.

KARAR BOZULDU

Ancak temyize götürülen bu karar Yargıtay 18. Hukuk Dairesinin 6 Haziran 2012 tarihli kararıyla bozuldu. Gerekçeli kararda, bozma gerekçesi olarak 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun 321. maddesi gösterildi.

Söz konusu maddede "doğru nesepli çocuğun; babanın (ailenin) soyadını taşıyacağı, boşanma ve ölüm üzerine velayetin annede olmasının soyadında herhangi bir değişikliğe neden olmayacağı, babanın soyadı ve çocuk reşit olduktan sonra kendi soyadı, usulüne uygun olarak açacağı bir dava sonunda verilecek bir kararla değişmedikçe çocuğun soyadının da değişmeyeceği" ifadesi yer alıyor.

BİREYSEL BAŞVURU HAKKINI KULLANDI

Bunun üzerine Diyarbakır 5. Asliye Hukuk Mahkemesi, Yargıtay 18. Hukuk Dairesinin bozma ilamını gerekçe göstererek, 24 Eylül 2012'de davanın reddine karar verdi. Özdemir, bu kararın Yargıtay 18. Hukuk Dairesince 17 Ocak 2013'te onanması ve kararın düzeltilmesi talebinin yine aynı Dairenin 8 Nisan 2013 tarihli kararıyla reddedilerek, kendisine kararın 3 Mayıs 2013'te tebliğ edilmesinin ardından 20 Mayıs 2013'te AYM'ye bireysel başvuru hakkını kullandı.

"EŞLER AYNI HUKUKSAL KONUMDALAR"

AYM'nin gerekçeli kararında, 2525 Sayılı Soyadı Kanunu'nun 4. maddesinin 2 fıkrasının AYM tarafından feshedilme gerekçesine atıfta bulunularak, kadın ve erkeğin evlilik süresince evliliğin sona ermesinde eşit hak ve sorumluluklara sahip olmaları gerektiğine ilişkin uluslararası sözleşme hükümleri bulunduğu hatırlatıldı.

Gerekçeli kararda söz konusu maddenin, eşlerin, evliliğin devamı boyunca ve boşanmada sahip oldukları hak ve yükümlülükler bakımından aynı hukuksal konumda oldukları, erkeğe velayet hakkı kapsamında tanınan çocuğun soyadını seçme hakkının kadına tanınmamasının velayet hakkının kullanılması bakımından cinsiyete göre ayrım yapılması sonucunu doğuracağı, bunun da Anayasa'nın 10. ve 41. maddelerine aykırı bulunduğu gerekçesiyle iptal edildiği vurgulandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel AYM: Boşanan Kadın Çocuğuna Kendi Soyadını Verebilir - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (16)

  • Boncuk: Yillarca babasinin cocugunu aramadi, sormadi, gormedi.. olarak yasayan, ama evladi icin didinen anneler var..Niye hicbir ilgi, sefkat, alaka hatta maddi manevi destek vermeyen birinin soyadini tasisin? Ismini verecek ne yapti????!!!! demezlermi!! Baba olmak yurek ister, gostermelik isim degil! Isabetli karar... 49 11 Yanıtla
  • ilginç: durumda duruma degismeli bence. Eger baba kötü suc islemisse yada cocuga bakmiyorsa reddediyorsa olabilir. 34 6 Yanıtla
  • Çiftçi: BÖYLE SAÇMA ŞEY OLMAZ YÜZ KIZARTICI SUÇ YOKSA OLMAZ 16 9 Yanıtla
  • Deniz Deniz: Yerinde bir karar. Bir bayan olarak sevindim. Öyle babalar varki bırakın çocuk ne soyadını tasisin nede onu baba bilsin. Bu haberi duyunca sevinecek bir sürü insan tanıyorum. Teşekkür haberi yapan herkese 11 5 Yanıtla
    deniz.: erkeklere karşı bi yaran var heralde sevindiğine göre 15 4
  • bitlisli: eşitlik falan yok. cogu şey kadınların lehine 13 1 Yanıtla
  • CHAMYARMASI: kadın erkek eşit deniyorsa ödemiyorum nafakayı 13 0 Yanıtla
    ahum: Öyle bir ödersinki seve seve hayırdır 0 5 kara haydar: nasıl ödemezsin bu adaletsiz sistemde. ancak kadın ölürse ödemezsin. başka bir şansın var mı da kadın yaşadığı müddetçe mecbur ödersen. yargıtay yasa meclis aym kadın bakanlığı hepsi bir olmuş. kkdın ölüm fermmanı seyirçi kalıyor 2 0
  • ahum: Bu karara sevindim mal gibi gelecek zıkkım yıyecek hayvan gibi tepinecek evin içinde seni görmez sorsan haklıyım der bende senin o igrenç soyadını vermem bana yaramayan çocuga asla olmaz 10 2 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement