AYM 'nin, Başbuğ hakkında ihlal kararı - İyimaya - - Son Dakika
Güncel

AYM 'nin, Başbuğ hakkında ihlal kararı - İyimaya -

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, Anayasa Mahkemesi'nin eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ hakkındaki kararına ilişkin, "Ben bu kararın Türkiye'de hukuk devleti kalitesini yükselteceğini, temel haklarla tutukluluk gereklilikleri arasında var olan altın dengeyi kuracağını düşünüyorum" dedi.

07.03.2014 15:07

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, Anayasa Mahkemesi'nin eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ hakkındaki kararına ilişkin, "Ben bu kararın Türkiye'de hukuk devleti kalitesini yükselteceğini, temel haklarla tutukluluk gereklilikleri arasında var olan altın dengeyi kuracağını düşünüyorum" dedi.

Çubuk ilçesini ziyaretinde vatandaşlarla sohbet eden İyimaya, ilçe emniyet müdürlüğünü ve adliyeyi ziyaret etti.

Atatürk Park'ında vatandaşlarla birlikte çay içen İyimaya, Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ'nun tahliyesi ile ilgili yaptığı açıklamada, adli yargıda uzun süreli tutukluluk bakımından bir sorun yaşandığını söyledi. Yasama organının sorunun aşılmasına yönelik bazı kanunları çıkardığını ve buna rağmen olumlu bir sonuç alınamadığını hatırlatan İyimaya, şunları söyledi:

"Türkiye, 2010 yılında gerçekleştirdiği anayasa reformunda, bireysel başvuru adı altında yeni bir yargı yolu hak arama yöntemi geliştirdi. Bireysel başvuru yöntemi ile Sayın Başbuğ sorunu Anayasa Mahkemesine taşıdı. Anayasa Mahkemesi, uzun süre tutukluluklar bakımından bir hak ihlali olduğu sonucuna vardı ve Anayasa Mahkemesi bu kararını dün yayınladı. Şu anda adli yargı tahmin ve temenni ediyorum ki hak ihlalini ortadan kaldıracak, bir tahliye kararı sonucuna varabilecektir. Ben bu kararın Türkiye'de hukuk devleti kalitesini yükselteceğini, temel haklar ile tutukluluk gereklilikleri arasında var olan altın dengeyi kuracağını düşünüyorum. Hayırlı olsun diyorum"

HSYK'nın yapısında değişiklik öngören kanun ile ilgili CHP'nin Anayasa Mahkemesi'ne başvurmasını değerlendiren İyimaya, kanun koyan organın denetimsiz olmadığını ve çıkardığı kanunların belirli bir usul içerisinde Anayasa Mahkemesi'nin denetiminden geçtiğini vurguladı. Cumhurbaşkanı, iktidar partisi, ana muhalefet partisi ve belli bir sayıda milletvekillerinin Anayasa Mahkemesi'ne dava açabilmesi yetkisi olduğunu hatırlatan İyimaya, sözlerine şöyle devam etti:

" Cumhuriyet Halk Partisi, Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu kanununda yapılan değişikliği Anayasa Mahkemesi'ne götürdü. Kendi hakkıdır ve Anayasa Mahkemesi de bir karar verecektir. Fakat bu kanunun görüşülmesinde, komisyon başkanı olarak görev yaptım. Kanunun teklif olarak komisyona gelen şekliyle komisyondan çıkan şekli arasında büyük farklılıklar vardır. Anayasamızın 159. maddesinin öngördüğü ilkleri gözeterek kanun çıkardığımızı düşünüyoruz. Anayasa Mahkememiz nihaiyi denetimi yapacaktır. Bu demokratik bir haktır, anayasal bir haktır. Ama adalet komisyonu ve parlamento, Türkiye'nin bu konuda yaşadığı sorunu en güzel şekilde çözüme kavuşturduğu inancını taşıyorum. Aslında Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu'nda var olan sorunun kaynağı temelde anayasanın kendisidir. 2010 yılında biz anayasayı yaparken HSYK'ya üye seçiminde tek oy ilkesi benimsedik. Diyelim ki yedi kişi seçilecekse, bir kişi yedi kişiye birden oy vermeyecek. Sadece bir kişiye oy verecek idi. Ne var ki CHP'nin Anayasa Mahkemesi'ne başvurusu üzerine Anayasa Mahkememiz bu tek oy ilkesini aday sayısı kadar oya çevirerek farklı bir çözüm, farklı bir eksen belirledi. Oysa ki tek oy ilkesi olsaydı şimdi HSYK bütün veya ana akım farklı eğilimlerin temsil edileceği çoğulcu bir yapıya kavuşacaktı. Bugünkü sorun da aslında HSYK'nın tek veya blok eğilime yakın bir çoğunluğu içermesidir. Tahmin ediyorum ki ileride anayasa değişikliklerinde yine çoğulcu rejime ve tek oy sistemine dönülecektir."

Seçimlerin yerel bir seçim olduğunu genel seçim olmadığını ifade eden İyimaya, Youtube ve Facebook'un kapatılmasına ilişkin, olası veya potansiyel sorunların erken değerlendirilmesinden yana olmadığını kaydetti. Zamanı geldiğinde bir çalışma yapılması gerektiğine inandığını anlatan İyimaya, "Türkiye'de bugün iletişim özgürlüğü mekanizmaları konusunda demokrasi bakımından, demokrasi kalitesi bakımından da sorun içeren farklı durumlar var. Büyük Türkiye ve Türk toplumunun ortak aklı, bu sorunu en güzel şekilde çözecektir" diye konuştu.

Esnaf ziyaretinde İyimaya'ya, partisinin Çubuk İlçe Başkanı Baki Demirbaş ve Belediye Başkanı adayı Tuncay Acehan, belediye meclis üyesi adayları ve partililer eşlik etti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel AYM 'nin, Başbuğ hakkında ihlal kararı - İyimaya - - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement