Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından Yunus Emre'nin Azerbaycan toplumunda tanıtılması amacıyla, bir birini tamamlayacak çeşitli faaliyetler hayata geçiriliyor.
Azerbaycan ile Türkiye arasındaki ilişkilerin çok önemli bir boyutunu teşkil eden ortak kültür değerlerine ilişkin bilinci besleyecek çalışmalara bir yenisi daha eklendi. Hem dil ve edebiyat açısından hem de iki ülkede de önemli izleri olan tasavvuf kültürü bakımından büyük önemi olan Yunus Emre'nin Azerbaycan toplumunda tanıtılması amacıyla, bir birini tamamlayacak çeşitli faaliyetler hayata geçiriliyor. Bu kapsamda, Yunus Emre'nin gönüllere hitap eden mısralarının Azerbaycan'da okullara, evlere ve ortak mekanlara ulaşması ve bu yolla hafızalara nakış nakış işlenmesi hedeflenerek Yunus Emre'yi anlatan kitap ayraçları ve Yunus Emre şiirlerinin yer aldığı levhalar özel tasarımlarla basılarak dağıtımına başlandı.
Şiirler, Türkiye'de eğitim almış Azerbaycan'lı ebru sanatçısı Zaur Orucov'un ebru ve minyatür çalışmaları kullanılarak özel olarak tasarlandı. Bastırılan levhalardan bir kısmı çerçevelenerek önemli makamlara hediye edildi. Büyük bir kısmı ise çeşitli etkinliklerde katılımcılara dağıtıldı. Daha çok öğrencilere dağıtılması öngörülen ve arka yüzünde Yunus Emre hakkında kısa bilgiler de bulunan kitap ayraçları, yetişkinlerden de ilgi görüyor. Popüler kültür öğelerinin daha çok yabancı kültür unsurlarından oluştuğu ve bu olgunun dejenere edici etkisi dikkate alınarak, Yunus Emre şiirlerinin sadece akademisyenler düzeyinde etüd edilen mevcut konumunu aşması ve Azerbaycan'da da ülkemizdekine benzer biçimde halk kültürüne ait yaygın bilinen birer edebi eser haline getirilmesi, TİKA tarafından başlatılan çalışmanın önemli bir boyutu olarak dikkat çekiyor.
Bilindiği gibi Yunus Emre şiirleri, diğer pek çok tasavvufi eserden farklı olarak halk dilinin geçmiş dönemlerdeki en arı örneklerinden birini temsil ediyor. Bu yönüyle, geniş halk kitlelerine ulaşıyor. İlahi, şiir veya deyim gibi çeşitli formlarda halk kültürünün yaşayan bir değeri olarak günümüzde de dilden dile dolaşan Yunus Emre şiirlerleri aynı zamanda, Türkiye ile Azerbaycan arasında zaman içinde farklılaşan dil özelliklerinin esasında aynı kaynaktan neşet ettiğini göstermek suretiyle de özgün bir katkı oluşturuyor. Yunus Emre'nin eserleri, tüm bunların ötesinde, savunuculuğunu yaptığı ahlaki öğretiler yoluyla iki ülkenin ortak değerler dünyasına katıda bulunabilecek özellikler taşıyor.
TİKA Bakü Koordinatörlüğü tarafından başlatılan bir diğer çalışma ise, Yunus Emre Yolunda sloganıyla sürdürülen ve kısaca Yunus Emre mirasının Azerbaycan'la ilgili boyutlarının keşfedilmesini amaçlayan çalışma oldu. Azerbaycan'ın Gah bölgesindeki Yunus Emre ve hocası Tapduk Emre'nin mezarı olarak bilinen ve 2010 yılında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından da ziyaret edilen mekanın mezarlıktaki yapılması öngörülen kazılar ve kitabe okumaları ile akademik anlamda etüt edilmesi için başlatılan çalışmalar çerçevesinde Gazi Üniversitesi Öğr. Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Tatçı ve beraberindeki heyet mahallinde incelemelerde bulunuldu.
Ayrıca Azerbaycan Milli İlimler Akademisi, Türkiye Bakü Büyükelçiliği Kültür ve Tanıtma Müşavirliği ve TİKA işbirliği ile düzenlenen "Yaşayan Yunus Emre" konulu uluslararası sempozyum yoğun ilgi gördü. Sempozyum vesilesiyle TİKA Bakü Koordinatörlüğü tarafından dile getirilen "Modern hayat koşullarında ihmale konu olan iç dünyamızın ve bu dünyaya ilişkin değerlerin, Yunus Emre'nin hatırasıyla birlikte tekrar tekrar hatırlanması" yönündeki temenniler ve bu amaçla dağıtımı yapılan levhalar ve ayraçlar, katılımcılardan takdir ve ilgi gördü. - ANKARA
Son Dakika › Güncel › Azerbaycan'da 'Yunus Emre Yolunda' Ortak Tasavvuf Kültürünü Araştırma Projesi Hayata Geçiriliyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?