Bağıştan İzmir Öngörüsü: "Referandumdan, Belliydi, Miting Son Noktayı Koydu" - Son Dakika
Son Dakika Logo
Son Dakika Uygulamayı yükle! YÜKLE

Bağıştan İzmir Öngörüsü: "Referandumdan, Belliydi, Miting Son Noktayı Koydu"

Google algoritmasına bırakmayın, okuyacağınız haberi siz seçin! Tıkla ve ekle
Bağıştan İzmir Öngörüsü: "Referandumdan, Belliydi, Miting Son Noktayı Koydu"

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, İzmir'in hiç kimsenin kalesi olmadığını belirterek "İzmir mitingi de son noktayı koydu" dedi.

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, İzmir'in hiç kimsenin kalesi olmadığını belirterek "İzmir mitingi de son noktayı koydu" dedi.

Seçim çalışmaları için İzmir'e gelen Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, önce Çeşme Sisus Otel'de düzenlenen basın toplantısına katıldı, ardından da Balçova Termal Tesisleri'nde sivil toplum kuruluşu ile iş dünyası temsilcileri ve muhtarlarla buluştu. İki toplantıda da benzer konulara dikkat çeken Bağış, Balçova Termal Tesisleri'ndeki sözlerine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın selamını iletmekle başladı. Erdoğan'ın özellikle miting için teşekkür ettiğini aktaran Bağış, "12 Eylül referandum sonuçları, 12 Haziran'da yapılacak milletvekili seçimlerinin sonucunu çok önceden ortaya koydu. İzmir mitingi de son noktayı koydu. İzmir mitingi yeni bir başlangıcın, yeniden adaletin, yeniden kalkınmanın, istikrarın devam edeceğini gösterdi. İzmir mitingi son noktayı koydu" dedi.

"TÜRKİYE DEĞİŞİYOR NETEKİM"

Bağış konuşmasında 12 Haziran sonrası sivil anayasa ihtiyacı bulunduğuna değinerek 12 Eylül Darbesi'ni gerçekleştiren Kenan Evren'e de isim vermeden şöyle yüklendi:

" Türkiye'nin farklılıkları zenginliği. Bu ülkede yıllarca ne Sünniler Alevileri Sünnileştirebildi, ne sağcılar solcuları sağcılaştırabildi. Hiçbirimize doğarken Türk mü, Kürt mü doğmak istersin diye sorulmadı. Yıllarca insanların kimliğini gizlemişiz. Karın üzerine basınca çıkan 'kart kurt' sesinden dolayı isim verildiği gibi komik ifadeler cumhurbaşkanları, devlet başkanları tarafından dile getirilmiş. Artık darbeciler sorgulanmaya başlandı bu ülkede. Türkiye değişiyor netekim" dedi.

"GÜNEYDOĞULU AMA KİMLİĞİNİ GİZLİYOR"

Kendilerinin TRT'nin farklı dillerde yayın yapabilmesi yolunda çaba gösterirken birçok hakarete maruz kaldıklarını, hatta bunlardan birinin İzmir milletvekili adayı olduğunu ve onun da kendisi gibi "doğulu" olduğunu dile getiren Bağış, "Ama siz bir de bize sorun. Bu TRT yasasını Meclis'ten geçirirken ne hakaretlere maruz kaldık. TRT'nin farklı dillerde yayın yapabilmesi için uğraştığımızda bize hain dediler. Çok acıdır, o ithamları yapan kişi de buradan adaydır. ve o da benim gibi Güneydoğulu, benim hemşehrim. Ama kendi kimliğini maalesef gizliyor ya da ön plana çıkarmaya çekiniyor. Varsın öyle olsun. Şu bir gerçek biz yıllarca birbirimizi değiştireceğimizi zannetmiyoruz. Her birimiz bu ülkenin farklı çiçekleriyiz, renkleriyiz, zenginliğiyiz" diye konuştu.

"KARGA KOVALAYAN KORKULUK" BENZETMESİ

Türkiye'nin AK Parti iktidarında hızlı bir değişim süreci yaşadığını belirten, "Karar verirken elinizi vicdanınıza koyun" diyen Bağış, kimsenin yaşam tarzına karışmadıklarını da vurguladı. Bağış, Atatürk'ün 7 yaşında karga kovaladığının herkese öğretildiğini, ancak 1920'lerde Balkan ve hatta Avrupa ülkeleri arasında birlik kurulmadığı takdirde bu kıtada barış olmayacağı tespitinde bulunduğunu kimsenin anlatmadığını aktararak "Türkiye'yi o dönem yönetenler, karga kovalayan korkuluk gibi tornadan çıkmış, tek şablonlu bir nesil arzu etmişler. Aradaki fark bu. Biz rahmetli Uğur Mumcu'nun 'bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak tehlikelidir' söyleminde olduğu gibi bilgi sahibi genç bir nesil hedefliyoruz" değerlendirmesini yaptı.

ARTAN GERİLİMDEN ŞİKAYET

Ülkenin istikrara ihtiyacı olduğunu, seçim meydanlarında artan gerilimden rahatsızlık duyduğunu ifade eden Bağış, "Bunlar Türkiye'ye yakışmıyor. Bizim mücadeleyi fikir bazında yapıp sandıkta çekişmemiz gerekir. 3 muhaflet partisi birbirini eleştirmezken, hepsi bize saldırıyor" diye konuştu.

BAYKAL'A YİNE "KAMERA" GÖNDERMESİ

Anayasaya da değinen Bağış, cumhurbaşkanının kaç oyla seçileceğinin bile muğlak bırakıldığını ve bunun millet için tuzak olduğunu söyleyerek, "Anayasa aspirin prospektüsü gibi her detayı içinde barındırmasın. Sivil bir ruha sahip olsun. Genel prensipler belirlensin. Herşey Anayasa'da yazılmak zorunda değil. Anayasa herkesin uzlaştığı bir metin, herkesin kucakladığı bir metin olsun. Onu gerçekleştirebilmek ve ilk defa sivil anayasaya kavuşabilmek için 12 Haziran'dan sonra elimizden geleni yapacağız. Hatırlıyorsunuz Sayın Baykal bu konu ilk gündeme geldiğinde 'Görüşürüm ama kameraları yerleştirirseniz' demişti. Kamera merakı o zamandan bu yana ülkenin başına beladır" dedi.

-------- KUTU -------

BİNALİ YILDIRIM'A KÜÇÜK EMRAH'LI DESTEK

Egemen Bağış Ak Parti'nin özellikle ulaşım projelerinde ülkeye çağ atlattığını belirterek, "Aslen Siirtiliyim. İstanbul ile Siirt arası otobüs ile 34 saat sürerdi. Ankara'dan ise 24 saat. Bir keresinde şoför yanına tek bir kaset almış. Küçük Emrah'ın kaseti. 24 saat Ankara'dan Siirt'e gidene kadar durmadan Küçük Emrah şarkıları dinlediğim için Siirt'e indiğimde Küçük Emrah'ın tüm şarkılarını ezberlemiştim. Bugün uçak 15 dakika rötar yapsa şikayet ediyoruz. Ama doğrusu da bu. Ulaşım projelerinin gerçek mimarı 9 yıldır Ulaştırma Bakanı ve İzmir milletvekili adayı Binali Yıldırım'dır" diye konuştu. - İzmir

Kaynak: DHA