Bakan ÇAĞLAYAN: TARIMDA ÖNEMLİ YOL KATETTİK
Mersin'de Tarım ve Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) imza törenine katılan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "Her ne kadar haksızlık yaparak olimpiyatları bize vermeseler de ekonomi olimpiyatlarında Avrupa şampiyonu olmaya devam ediyoruz" dedi.
İl Özel İdaresi konferans salonunda düzenlenen TKDK sözleşme imza töreni öncesinde konuşan Bakan Zafer Çağlayan, Türkiye'yi, tarım, sanayi, istihdam, lojistik ve turizmde hak ettiği seviyeye getirmek için çalıştıklarını söyledi. Hükümet olarak, tarım ve hayvancılığa önem verdiklerini belirten Çağlayan, "Tarım, 76 milyon vatandaşı doğrudan etkileyen bir sektördür. 10 yıl önce, ülkemizde 24 milyon hektarlık tarım alanı işleniyordu. 7 milyon 500 bin vatandaş bu arazileri ekiyor, karşılığında 23 milyar dolar hasılat elde ediyordu. Türkiye bu rakamla, 190 ülke içinde 11'inci büyük tarım ekonomisiydi. Bugün, 6 milyon 100 bin insanımız, yine 24 milyon hektar alanı işliyor. Fakat 23 milyar dolar yerine, 62,5 milyar dolar hasılat elde ediyor. Türkiye artık tarımda 11'inci değil, dünyanın 7'nci büyük tarım ekonomisine sahip. 10 sene önce Avrupa Birliği'nde (AB) 4'üncü sıradaydık. Fransa, İspanya, İtalya, Türkiye'nin önündeydi. Geçen yıl, bu 3 ülkeyi geçtik ve AB'de Türkiye'yi birinciliğe taşıdık. 18 trilyon dolarlık dünya ticaretinin bir trilyon 400 milyar doları tarım sektörüne ait. 10 yıl önce 3 milyar 700 milyon dolarlık tarım ürünü ihracatı yapan Türkiye, 10 yıl sonra, 2012 yılı itibarıyla 4 kattan fazla artışla, 16 milyar dolara çıkardı bu rakamı. Daha gitmemiz gereken yol var" diye konuştu.
Türkiye'nin 2023 yılı hedeflerini de anlatan Çağlayan, milli geliri 2 trilyon dolara çıkarmak istediklerini, dünyanın ilk 10 ekonomisi sıralamasına girmeyi hedeflediklerini aktardı.
2008'de yaşanan büyük ekonomik krize rağmen, Türkiye'nin sürekli büyüdüğünü ve geliştiğine dikkat çeken Çağlayan, "Her ne kadar haksızlık yaparak olimpiyatları bize vermeseler de, ekonomi olimpiyatlarında Avrupa şampiyonu olmaya devam ediyoruz. Türkiye'nin ekonomisi sürekli büyüyecek ve gelişecek" dedi.
Geçen yıl 197 milyar dolar ihracat geliri elde eden Türkiye'nin, 32 milyon turist ağırladığını, 30 milyar dolara yakın turizm geliri elde ettiğini hatırlatan Çağlayan, 10 yıl önce Türkiye genelindeki turist sayısını, bugün sadece Antalya'nın yakaladığını söyledi. 2023 hedefinin, 500 milyar dolar mal, 150 milyar dolar hizmet ihracatı olduğuna dikkat çeken Çağlayan, şöyle devam etti:
"Türkiye, 2023'te kişi başı 25 bin dolarlık gelire sahip bir ülke olacak. Türkiye büyüyecek, gelişecek, büyümek, gelişmek zorunda. 2023 bizim için sadece maddi varlıkların elde edileceği tarih değil, 2023'te borç almadığı için talimat almayan, kendi gündemini kendisi oluşturan, ayakları üzerinde sağlam duran, gelişen bir Türkiye'yi evlatlarımıza bırakalım istiyoruz. 2023, Türkiye için yeni bir dönüm noktası olacak. Yeni hedefler var. Türkiye, kimsenin umut etmediği kadar gelişti. Ülkemiz, bir milyar dolar borç için IMF kapısında bekleyen Türkiye'den, borcunu sıfırlamış ve neredeyse IMF'ye kredi açacak bir ülke konumuna geldi."
Konuşmaların ardından, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu ve vatandaşlar arasında imza töreni yapıldı. - Çağlayan
Son Dakika › Güncel › Bakan Çağlayan : Belediye Başkanlığı Düşüncem Yok (2) - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.