Bilim, sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye'yi sadece üretim üssü olarak değil, Ar- Ge ve üretim merkezi olarak görmek istediklerini söyledi.
Bakan Işık, Kocaeli Sanayi Odası'nın meclis toplantısına katıldı. Leyla Atakan Kültür Merkezi'nde yapılan toplantıya Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı AK Parti'li İbrahim Karaosmanoğlu, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Sezer Şener Komsuoğlu, Coca Cola Avrasya Grup Danışmanı Cem Kozlu, sanayici ve işadamları katıldı.
Toplantıda konuşan Bakan Işık, Ar- Ge merkezlerine ciddi destekler verdiklerini beliterek, şunları söyledi:
"Şu anda Türkiye'de çalışan 153 Ar- Ge merkezi var. Bunlar sadece merkez olarak çalışıyor. 19'u Kocaeli'nde. Ama bu yeterli rakam değil. Bu sayının daha da yukarı çıkarılmasını istiyoruz. Artık biz türkiyeyi sadece üretim üssü olarak görmek istemiyoruz.Türkiye ar-ge ve üretim üssü olarak görmek istiyoruz. Büyük firmalar gelecekse üretim ile birlikte Ar- Ge departmanınıda buraya getirmesidir. Ar- Ge'nin Türkiye'de yapılması noktasına ayrı bir önem veriyoruz. Yakında bir çalışmamızı paylaşacağız. Ar- Ge merkezi en iyi performansı gerçekleştirmiş merkezler içersinde tatlı bir rekabetin oluşmasını istiyoruz."
'HEDEFİMİZ CARİ AÇIĞI EKONOMİDE RİSK OLMAKTAN KURTARMAK'
Türkiye'de 2023 hedeflerini yakalamak istediklerini söyleyen Bakan Işık, şöyle devam etti:
"Tekno park, tekno kentlerimizin daha işlevsel ve kaliteli hale gelmesini istiyoruz. Bütün bunları şunun için yapıyoruz. Türkiye mutlaka 2023 hedeflerini yakalamalı. Türkiye'de en önemli risk cari açık. Türkiyenin cari açığıyla enerji ithalatı birbirine çok yakın. Bu cari açığın azaltılması iç, yerli enerjinin kullanılması için önem veriyoruz. Türkiyenin yüzde 79 cari açığını 200 kalem oluşturuyor. Bu 200 kalemi Türkiyede üretmek için çalışmalara başladık. Hedefimiz cari açığı ekonomide risk olmaktan kurtarmak istiyoruz. Kocaeli sadece Türkiyenin değil dünyanın bilim ve sanayisinde teknolojinin üretildiği bir şehir olarak varolacak. Türkiye bu tartışmaları kısa sürede inanıyorum ki geride bırakacaktır. Bu sürecin sonunda da Türkiye insan haklarına dayalı daha güçlü bir demokrasi ile yoluna devam edecek."
'TÜRKİYE ARTIK DÜMENSİZ BİR GEMİ DEĞİL'
Türkiye'nin hedeflerine hızla ulaştığını söyleyen Bakan Işık, "Bizim ülkemiz, inandığı bir liderle çok başarılı işler yapan bir ülkedir. 2002 yılında Kocaeli 18 milyar doların üzerinde ihracata ulaştı. 230 milyar dolar olan Gayri Milli Safi Hasıla 800 milyar dolar eşiğine geldi.Türkiye artık dümensiz bir gemi değil. 2023 yılında Türkiye'de 2 trilyon dolar gayri milli hasılaya ulaşmak istiyoruz. 2023 yılında ihracatımızı 500 milyar dolara çıkarmak istiyoruz. Bunu yapabilmek için de 2023 yılında gayri safi milli hasılatımızının yüzde 3'ünü Ar- Ge çalışmalarına ayırmak istiyoruz. Türkiye artık bu hedeflere kilitlenmiş durumda. Bazı sıkıntılarla da karşılaşıyoruz. İçinde bulunduğumuz süreç sanayicimizin moralini bozmasın. 10-12 sene önce olsaydı bu krizin onda biri çıksa piyasa allak bulallak olurdu" diye konuştu.
'ULAŞIM İLE İLGİLİ ANA SORUNLARIMIZ VAR'
Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu da yaptığı konuşmada ulaşımla ilgili sorunları anlattı. Zeytinoğlu, "İlimizdeki taşımacılığın hemen hemen tamamı D-100 ve TEM Otoyolu üzerinden yapılmaktadır. Limanlardan kaynaklı yük trafiği nedeniyle kara yollarında ciddi tıkanmalar oluşmaktadır. Hiçbir OSB'nin ve limanların demiryolu ağına bağlantısı bulunmamaktadır. İzmit- Yalova D- 130 karayolu mevcut trafiği taşıyamamaktadır. D-130'a alternatif bir otoyol gerekiyor" dedi.
Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, konuşmanın ardından kendisi de Herekeli olan Bakan Fikri Işık'a ipek Hereke halısı hediye etti. - Kocaeli
Son Dakika › Güncel › Bakan Işık: Türkiye'yi Ar- Ge ve Üretim Merkezi Olarak Görmek İstiyoruz - Son Dakika
Sizin düşünceleriniz neler ?