Bakan Zeybekci: Türkiye, Gümrük Birliği'nden Rahatsızlıklar Duymaya Başladığı Döneme Giriyor - Son Dakika
Son Dakika Logo

Bakan Zeybekci: Türkiye, Gümrük Birliği'nden Rahatsızlıklar Duymaya Başladığı Döneme Giriyor

Bakan Zeybekci: Türkiye, Gümrük Birliği\'nden Rahatsızlıklar Duymaya Başladığı Döneme Giriyor
07.05.2014 00:25

"bu günlerde Türkiye, Gümrük Birliği'nden yavaş yavaş rahatsızlıklar duymaya başladığı döneme giriyor.

"bu günlerde Türkiye, Gümrük Birliği'nden yavaş yavaş rahatsızlıklar duymaya başladığı döneme giriyor."

"AB iştahlı bir şekilde üçüncü ülkelerle serbest ticaret anlaşmaları imzalıyor. Serbest ticaret anlaşması imzalayan ülkelerle Türkiye organik bir bağ kuramıyor."

Haber-Kamera: Mehmet AKTARAN/ İstanbul DHA

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Çırağan Sarayı Mabeyn Balo Salonu'nda, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) üyeleriyle birlikte akşam yemeğine katıldı. Yemekte konuşan Zeybekci, "Bu günlerde Türkiye, Gümrük Birliği'nden yavaş yavaş rahatsızlıklar duymaya başladığı döneme giriyor. AB iştahlı bir şekilde üçüncü ülkelerle serbest ticaret anlaşmaları imzalıyor. Serbest ticaret anlaşması imzalayan ülkelerle Türkiye organik bir bağ kuramıyor. O ülke AB'den elde ettiği tüm hakları Türkiye'den de oto olarak elde ediyor. Ama Türkiye aynı şekilde bu hakkı elde edemiyor. Türkiye'nin o ülke ile ayrı anlaşma imzalaması gerekiyor. Bu da genel olarak olamıyor. Türkiye'nin bunun kabul etmesi mümkün değil" dedi.

TTIP'nin içinde yer alacaklarını belirten Bakan Zeybekci, "ABD ile AB arasında imzalanacak TTIP anlaşması içinde olmaması, Türkiye'nin Gümrük Birliği anlaşmasını sürdürmesini imkansız hale getiriyor. Biz bunu sürdüremeyiz diye bir tespitimiz oldu. Bizim bunun içinde olmamız gerekiyor" diye konuştu. Zeybekci, bu durumu hem AB hem de AB'deki ilgili yetkililere ilettiklerini de anlattı.

ABD ile Türkiye'nin birbirlerinden vazgeçemeyecek müttefikler olduğunu ifade eden Zeybekci, ABD'nin Türkiye'nin global bir aktör haline gelmesi için olmazsa olmaz ülkelerden birisi olduğuna dikkati çekti. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye ile ABD arasında TTIP görüşmelerine eş zamanlı olarak serbest ticaret anlaşması görüşmelerinin de olması gerektiğine işaret ederek, bununla ilgili görüşmelerin sürdüğünü belirtti.

Türkiye'nin menfaatinin ABD ile AB arasında yapılacak TTIP anlaşmasının içinde ya da buna paralel bir serbest ticaret anlaşması imzalaması olduğunu tekrarlayan Zeybekci, "Bunun için ABD'de dostlarımızla, kongre üyeleriyle, Başkanlık mekanizmalarıyla, Cumhuriyetçilerle, Demokratlarla temasa geçmemiz gerekiyor. TTIP'nin Türkiye için ne kadar önemli olduğunu anlatmamız gerekiyor" diye konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Bakan Zeybekci: Türkiye, Gümrük Birliği'nden Rahatsızlıklar Duymaya Başladığı Döneme Giriyor - Son Dakika


Advertisement