Bakanlık Binasının Yıkılmasına Mimarlardan Tepki - Son Dakika
Güncel

Bakanlık Binasının Yıkılmasına Mimarlardan Tepki

Necatibey Caddesi ve Kumrular Sokak köşesindeki Kumrular İkamet Sitesini'nin, korunması için mahkeme yoluyla tescil ettirmek isteyen mimarlar, binanın yıkılmasına tepki gösterdi.

05.12.2015 14:17

Kumrular İkamet Sitesi'nin tescil davası devam ediyor. Bina yıkıldı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kullanılan, 1956 yılında üç bloktan oluşan konut yapısı olarak tasarlanan Kumrular İkamet Sitesi Mimarlar Odası Ankara Şubesi'nin tescil davası devam ederken yıkıldı. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan,"Yapı kültürü olmayan, elindeki değerin farkında olmayan "kültürsüz" bir anlayışla karşı karşıyayız. Su Süzgeci , Havagazı Fabrikası, Etibank binası gibi , dava sürecimiz devam ederken Kumrular İkamet Sitesin'e de kıydılar" dedi.

Üç bloktan oluşan 1956 yılında Orhan Bozkurt ve Gazanfer Beken tarafından tasarlanan yapı, özgün sivil mimari eserlerimizden birisiydi.Koruma Kurulu tescil başvurumuzu reddettiği için dava açmıştık diyen Candan şöyle devam etti.:"İç bahçesiyle U planı ile lokantası ile konut yerleşimdeki sosyal ortamların çözülmesine olanak sağlayan toplumcu bir bakış açısı ile tasarlanan yapı, plan değişikliği ile ranta kurban ediliyor.Tescil davamız ve plan değişikliği için iptal davamız devam ederken, binanın yıkılmış olması üzüntü verici. Davamız devam ediyor. Değerlerimizi altüst eden bu yaklaşım yık yap kültürü ile kendisinden önceki bütün değerleri ötekileştirerek, yapılı çevreyi tekleştirme gayreti içerisinde."

Mahkeme süreci beklenmeden sitenin yıkılmasını hukuku dolanmak olarak niteleyen Candan"Plan davamızda bilirkişi keşfi alanda yapıldı. Tescil davasını kazanırsak ne olacak? Tescil davası devam ediyor bina ortada yok. Bu telafi edilemez bir yıkımdır. Kızılay ikamet sitesi ile yıkılan Cumhuriyet'in kültürel mirasıdır." dedi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Bakanlık Binasının Yıkılmasına Mimarlardan Tepki - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement