"Balyoz Planı" Davası - Son Dakika
Güncel

"Balyoz Planı" Davası

"Balyoz Planı" Davası

"Balyoz Planı" davasından dosyaları ayrılan tutuklu sanık emekli Albay Ahmet Gökhan Rahtuvan'ın, 12 yıl 6 ay hapisle cezalandırılmasına karar verildi.

02.05.2013 16:58  Güncelleme: 21:16

"Balyoz Planı" davasında savunmaları alınmadığı için dosyaları ayrılan 3 sanığın yargılandığı davada, tutuklu yargılanan emekli Albay Ahmet Gökhan Rahtuvan'ın, 12 yıl 6 ay hapisle cezalandırılmasına karar verildi.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuklu sanık emekli Albay Ahmet Gökhan Rahtuvan katıldı. İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavi gören tutuksuz sanık emekli Tuğgeneral Levent Ersöz ile hakkında yakalama emri çıkarılan ve kırmızı bültenle aranması talep edilen firari sanık Yüzbaşı Ali Göznek ise duruşmaya gelmedi.

Duruşmada son savunmasını yapan Rahtuvan, isnat edilen suçların sahte dijital belgelerle ilgili olduğunu ve bu belgelerde tek bir imzasının dahi bulunmadığını öne sürerek, "İddianamede belirtilen hiç bir toplantıya katılmadım ve herhangi bir şekilde belge hazırlamadım. Beraatimi ve tahliyemi talep ediyorum" dedi.

- Talat Aydemir örnekli savunma-

Rahtuvan'ın avukatı Yavuz Katı da dijital belgelerden ibaret, sahte delille suçlandıklarını belirterek, müvekkilinin beraatini istedi.

İdam edilen Harp Okulu Komutanı Albay Talat Aydemir'in darbe teşebbüsünün fiiliyata geçtiğini belirten Katı, Türkiye'de hiç bir darbeyi Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı askerlerin yapmadığını ve denizcilerin darbelerin içinde yer almadığını ileri sürdü.

Avukat Katı'nın bu sözleri üzerine araya giren duruşma savcısı Hüseyin Kaplan, "12 Eylül'ün darbesinin Başbakan'ı kim" diye sorarak, 12 Eylül 1980 darbesinden sonraki dönemin Başbakanı Oramiral Bülend Ulusu'yu işaret etti. Avukat Katı ise "O farklı bir konu. Darbeyi yapan o değildi" diye konuştu.

Duruşmada, dosyaya ilişkin karar verileceği belirtilerek son sözü sorulan Rahtuvan, yurt dışındaki görevinin bitmesinin ardından, yargılanıp ceza alacağını bile bile yargılamayı aksatmamak için, kendi isteğiyle Türkiye'ye gelerek teslim olduğunu söyledi. Rahtuvan, suçlamaları reddederek, tahliyesini ve beraatini istedi.

-Mahkemenin kararı-

Davayı karara bağlayan mahkeme heyeti, emekli Albay Rahtuvan'ı, "Türkiye Cumhuriyeti icra vekilleri heyetini cebren ıskat ve vazife görmekten men etmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı. "Eksik teşebbüs" sebebiyle sanığın cezasını 15 yıla indiren heyet, iyi halini de gözönüne bulundurarak, oy çokluğuyla Rahtuvan'a, 12 yıl 6 ay hapis cezası verdi.

Bu karara, Mahkeme Heyeti Başkanı Ömer Diken mulahefet etti. Diken, şerh yazısında Rahtuvan'a, aynı konumda olan diğer sanıklara uygulanan ceza miktarına göre 16 yıl hapis verilmesi gerektiğini belirterek, diğer iki üyenin, "eksik teşebbüse dayalı indirimle cezanın 15 yıl olarak belirlenmesi" yönündeki düşüncelerine katılmadığını ifade etti.

Mahkeme heyeti, aynı zamanda "Ergenekon" davasında da yargılanan emekli Tuğgeneral Levent Ersöz'ün rahatsızlığı nedeniyle ifadesi alınamadığı, Yüzbaşı Ali Göznek'in de yakalnamadığı için dava dosyalarını ayırdı. Mahkeme, bu sanıklar hakkındaki yargılamanın başka bir dosya üzerinden yürütülmesine karar verdi. - İSTANBUL

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement