Balyoz Planı Davası Yargıtay'da Sanık Avukatı Eskiyerli. - Son Dakika
Güncel

Balyoz Planı Davası Yargıtay'da Sanık Avukatı Eskiyerli.

Balyoz Planı Davası Yargıtay\'da Sanık Avukatı Eskiyerli.

361 sanıklı Balyoz Planı Davası'nın temyiz duruşmasına Yargıtay 9 361 sanıklı Balyoz Planı Davası'nın temyiz duruşmasına Yargıtay 9.Ceza Dairesi'nde devam ediliyor.

23.07.2013 16:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

361 sanıklı Balyoz Planı Davası'nın temyiz duruşmasına Yargıtay 9 361 sanıklı Balyoz Planı Davası'nın temyiz duruşmasına Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nde devam ediliyor. Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek'in Avukat Dinçer Eskiyerli, müvekkilinin Anayasa Mahkemesi'nde yargılanması gerektiğini belirterek, "Müvekkilimin ne evinde, ne arabasında dijital verilere rastlanmış bir kişi değildir. 'Suga' planı önümüze konuldu, bu planı siz mi yaptınız, yapmadınız mı diye. İmzasız bir belge, dijital veri. Onun dışında bizimle ilgili ses kaydı, hiçbir şey yok. Sadece Suga isimli planın üzerinde Özden Örnek yazdığı için yargılanıyoruz. Aleyhimize tanık ifadesi de yok" dedi.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde Balyoz Davası'nda Eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek ve eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral İbrahim Fırtına'ya 20 yıl hapis kararı çıkmıştı. 361 sanıklı Balyoz davasının temyiz duruşmasına Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nde devam edildi. Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek'in Avukat Dinçer Eskiyerli, mahkeme heyetinin bilgisi ve tecrübesi ışığında İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi kararının bozulacağına olan inancını koruduğunu belirtti. Davanın Türkiye Cumhuriyeti devletinin omurgasının esaslı unsurlarından biri olan Türk Silahlı Kuvvetlerini ve Türk milletini yakından ilgilendirdiğine dikkat çeken Eskiyerli, Balyoz davasının Türkiye Cumhuriyeti'nin görülmüş ve görülmekte olan en önemli davası özelliğini taşıdığını, diğer davalardan sadece dijital verilere dayandığı için ayrıcalık kazandığını anlattı. Dijital verilerde bir çok sahtecilik olduğunun ortaya konduğunu savunan Eskiyerli, Anayasa'nın 148. maddesine göre, Genelkurmay Başkanı ile kuvvet komutanlarının görevleriyle ilgili suçlardan dolayı Yüce Divan'da yargılanmasının öngörüldüğünü belirterek, "İsnad edilen suçun müvekkilin göreviyle ilgili olduğunda şüphe yoktur. Bu suçtan yargılama yapma yetkisi Anayasa Mahkemesindedir" dedi.

-SUGA İSİMLİ PLANIN ÜZERİNDE ÖZDEN ÖRNEK YAZDIĞI İÇİN YARGILANIYORUZ-

Anayasa değişikliğinden sonra buna benzer bir soruşturma evrakının o dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman, Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek, Hava Kuvvetleri Komutanı İbrahim Fırtına hakkında açıldığını ve mahkemenin yetkisizlik kararı vererek dosyayı Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına gönderdiğini anımsatarak, Avukat Eskiyerli, "Anayasanın açık hükmüne rağmen İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi itirazı reddetmiş ve görevsiz olduğu konuda bu davaya bakmayı sürdürmüştür. Hükmün bozulması zaruridir. Bizim için her mahkeme kutsaldır ancak bu kanun hükmü uygulanmamıştır. Bizim Anayasa Mahkemesinde yargılanmamız lazım" dedi. Savunmanın lehine olan kısımların dosyadan çıkarıldığını, delil toplamaya yönelik taleplerin tamamının reddedildiğini belirten Eskiyerli, iddianamenin kurgusunda darbeyi engellediği iddia edilen dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök ve Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman'ın dinlenmemesini de eleştirdi. Eskiyerli, "Darbeyi önlediği iddia edilen Hilmi Özkök ve Yalman'ın darbeyi ne zaman ve nasıl engelledikleri bilinmemektedir. Bizim talebimize gerek yok, mahkemenin kendisinin çağırması lazım. Bu kişiler bu mahkemede nasıl dinlenmezler" dedi. Eskiyerli, müvekkilinin mahkumiyeti için hiçbir maddi delil bulunmadığının altını çizerek, "Ne evinde, ne arabasında dijital verilere rastlanmış bir kişi değildir. 'Suga' planı önümüze konuldu, bu planı siz mi yaptınız, yapmadınız mı diye. İmzasız bir belge, dijital veri. Onun dışında bizimle ilgili ses kaydı, hiçbir şey yok. Sadece Suga isimli planın üzerinde Özden Örnek yazdığı için yargılanıyoruz. Aleyhimize tanık ifadesi de yok" değerlendirmesinde bulundu.

-KISMI SEFERBERLİK İLAN ETMEK KOLAY DEĞİL-

Deniz subayı olan Özden Örnek'in 1. Ordu seminerine katılmadığını, katılmasının da öngörülmediğini belirten Eskiyerli, müvekkili hakkında ileri sürülen yegane delilin, imzasız, hangi bilgisayarda üretildiği belli olmayan, kendisiyle ilgisi bulunmayan dijital veriler olduğunu savundu. Seminerdeki konuşmaların, o kişileri bağlayacağını ifade eden Eskiyerli, "Seminerdeki bir konuşma nedeniyle müvekkilimin suçlanması mümkün değildir. Müvekkilimin suçluluğuna kanaat getirilebilmesi için bu adosyaların müvekkilim tarafından oluşturulduğunun kuşkudan uzak delillerle kanıtlanması gerekir. Biz aksini iddia etmeyeceğiz, iddia eden ispatlayacak. Bunun kesin delillerle ispatlanması halinde suçun unsurları ve seminer içeriği tartışılabilir. Aksi halde müvekkilimin suçsuzluğunun kabulü gerekir" ifadelerini kullandı. Dosyada bu konuda zaman çelişkileri bulunduğunu öne süren Eskiyerli, 1. Ordu Komutanlığı görevine geldiğinde 2003 yılının Ağustos ayında emekli olacağını bilen Çetin Doğan'ın planı bu süreye göre ayarlaması gerektiğini belirtti. Planda öngörülen eylemlerin 5,5 ayda yetişemeyeceğini anlatan Eskiyerli, sözlerine şöyle devam etti:

"Planın saçma yönü Ege'de gerginlik yaratılınca kısmi seferberlik neden ilan edilsin. Bu ülke Kardak krizini yaşadı en fazla gerginlik yaşanan dönem oydu, sıkıyönetim ilan edilmedi. Ege'de Başbakanın yurt dışında olduğu Mart 1987 gerginliğinde silahlar çekilmişti. Kısmi seferberlik ilan edilmedi. Fiilen askeri gücün kullanıldığı 1974 Kıbrıs Harekatında kısmi seferberlik yine ilan edilmedi. Bu nedenle Suga planı uydurmasının en saçma kısmı budur. Yunanistan ile gerginliği artırıp seferberlik ilan ettirilmesi kolay bir iş değildir. Yunanistan ile bir çok gerginlik yaşanmış ama seferberlik ilan edilmemiştir. Sözde Suga Planının görev bölümüne göre alt birlikler konulmuştur. Biri de Ankara Birlik Komutanlığıdır. Ankara Birliğine verilen görevlerden biri, Yunanistan Ege adalarında yönelik faaliyetlerini gizleyecek, Yunan deniz ve hava unsurlarını takip edecek, Güney Ege'de faaliyetleri gözlemleyecek, operasyon içi Türk birlikleri hazır bekletilecek Ankara Birliği gemileriyle mi yapacak, yazanlar hiç mi haritaya bakmamıştır Bu hareketi Ankara Birliğinin yapması beklenseydi, gemilerini de Ankara'da park etmesi düşünülürdü."

Sanık avukatların savunmalarına devam ediliyor.

(YE/ÖZK) - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Balyoz Planı Davası Yargıtay'da Sanık Avukatı Eskiyerli. - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement