Bantlama Tedavisi - Son Dakika
Güncel

Bantlama Tedavisi

Bantlama Tedavisi

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr.

20.04.2012 17:15

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Orhan Akdeniz, tapingin (bantlama) bel, boyun, sırt gibi sık rastlanan ağrılarda, eklemlerin bursit, tendinit ve artrit gibi hastalıkların da lenf ödem ve yumuşak doku şişliklerinde başarı ile kullanıldığını söyledi.

Romatem Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Orhan Akdeniz, bantlama tedavisi (taping)

hakkında bilgi verdi. Bantlama tedavisinin Amerika'da yaşayan Kenzo Kase isimli bir Japon tarafından geliştirilen, kas-iskelet sistemi hastalıklarının tedavisinde kullanılan bir yöntem olduğunu belirten Akdeniz,

Türkiye'de son yıllarda kullanılmaya başlanan bu yöntemin düşük maliyetli olması ve ciddi bir yan etkisinin olmaması nedeniyle giderek yaygınlaştığını belirtti.

Dr. Orhan Akdeniz, "Taping (bantlama); bel, boyun, sırt gibi sık rastlanan ağrılarda, eklemlerin bursit, tendinit, artrit gibi hastalıkların da lenf ödem ve yumuşak doku şişliklerinde başarı ile kullanılmaktadır. Temel olarak iki amacı vardır: Hasarlı yumuşak dokunun iyileşmesini desteklemek, ağrısız ve daha kolay hareket etmeyi sağlamak" dedi.

Tapingin hem tedavi edici hem de koruyucu bir yöntem olarak kullanıldığını anlatan Akdeniz, "Özellikle sporcularda gergin kasları, fasiaları esneterek kolay hareket etmeyi sağlayıp performansı artırabilmektedir. Aynı zamanda ağrılı durumlarda kas, tendon, eklem ve fasia mobilizasyonunu sağlayarak ağrı tedavisini destekler. Klinik probleme göre 3 değişik şekilde uygulanabilir. Akut ağrılı durumlarda DPİ (inhibisyon) yöntemi, kronik durumlarda PDF (fasilitasyon) yöntemi ve bursit, tendinit, lenf ödem gibi enflamasyonun olduğu durumlarda dekompresyon yöntemi uygulanır. Bu yöntemlerde bandın cilt, fasia ve kas üzerinde uygulanma yönleri, gerginliği ve şeklileri farklılık göstermektedir" diye konuştu.

Tedavide kullanılan bantların anti alerjik ve pamuktan yapıldığını, yapısındaki gözeneklerden dolayı cildin hava almasına izin verdiğini, suya dayanıklı olduğundan bantla beraber duş yapılabildiğini, esnek özelliği sayesinde uygulandığı bölgede cildin ve eklemin hareket açıklığına uyum gösterdiğini, uygulandığı bölgede 3-5 gün kalabildiğini kaydeden Uzm. Dr. Orhan Akdeniz, "Taping (bantlama) teorik olarak, cildi yukarı kaldırıp deri ile kasların arasındaki boşluğu artırmakta ve bölgede yaralanma ya da hastalık sonucu oluşan baskıyı hafifletmektedir. Yaralanma bölgesindeki baskının azalması bölgedeki kan dolaşımın artışı ile sonuçlanmaktadır. Azalan gerginlik ve hassasiyet neticesinde deri altında var olan ağrı alıcılarının uyarılmasını önlemiş olur ve ağrısız hareket imkanı sağlanmış olur. Taping tekniğinin temel amacı ağrısız harekete destek olmak ve bu yolla iyileşmeyi hızlandırmaktır" şeklinde konuştu.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Orhan Akdeniz taping tedavisi hakkında şu bilgileri verdi:

"- Taping yöntemi kasların çevresine ya da üzerine gerektiği şekilde yapıştırıldığında kasların çalışmasına yardımcı olabileceği gibi kasların aşırı çalışmasını önleyebilmektedir.

Taping ile ağrılı eklemlerin fonksiyonel bir destekle hareket etmelerini sağlayabilir, yorgun ya da zayıf kasların çalışmasına destek olabilirsiniz.

Taping yöntemini lenf akımına destek olacak tekniklerle uygularsanız 24 saat boyunca sürecek bir lenfatik akım desteği sağlamış olursunuz.

Taping uygulamalarında yer alan düzeltme teknikleri ile vücuttaki dokuları destekleyebilir böylece kişinin daha erken dönemde ağrısız şekilde hareket edebilmesini sağlarken doku iyileşmesini hızlandıracak etkiler oluşturabilirsiniz.

Taping, soğuk tedavisi, hidroterapi ya da elektrik stimülasyonu gibi diğer fizik tedavi ve rehabilitasyon yöntemleri ile eş zamanlı olarak kullanılabilir.

Taping uygulamaları temel olarak sinir sistemi, kas/iskelet sistemi ve dolaşım sistemi üzerine etki etmektedir, özellikle kas dokusunun vücut fonksiyonları ve metabolizması üzerindeki önemi göz önüne alındığında uygulamanın iyileşmeye ve ağrısız harekete olan katkısı iyileşmenin hızlandırılmasında oldukça önemli bir etken olarak ön plana çıkacaktır."

Akdeniz, tapingin kullanım alanlarını şöyle sıraladı:

"- Farklı sebeplerden kaynaklanan bel, sırt, boyun ağrıları.

Kireçlenme, romatizmal hastalıklar veya bir yaralanma sonucu gelişen kalça, diz, ayak-ayak bileği ağrıları ile omuz, dirsek, el-el bileği ve parmakları ilgilendiren ağrılı problemler.

Ayak bileği burkulmaları, ayak tabanı ağrısı, tenisçi dirseği, karpal tünel sendromu, donuk omuz, hamilelik süreci gelişen ağrılı eklem problemleri ve benzeri.

Spor yaralanmaları sonrasında ya da yaralanma öncesi önleyici uygulamalar, postür ve duruş bozuklukları.

Nörolojik hastalıklarda görülen kas kuvvet yetersizlikleri ile hareket algısı ile ilgili bozukluklar.

Cerrahi sonrası ya da hamilelik süresince görülen ödem/şişlik durumlarında."

Sağ tibia condil kırığı diz ekleminde ağrı ve şişlik şikayetleri ile Samsun Romatem Hastanesi'ne gelen Muhammet İmdat, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Orhan Akdeniz'e muayene olduktan sonra kendisi için fizik tedavi programı düzenlendi. Dr. Orhan Akdeniz, hastaya ağrı ve şişlikleri için dizine bantlama tedavisi uyguladı. Akdeniz, 3 günde şişlikte en az 1 cm azalma, ağrıda ise yüzde 30 azalma olduğunu açıkladı. - SAMSUN

Kaynak: İHA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement