Barzani: Girdiğimiz Yerlerden Çekilmeyeceğiz - Son Dakika
Güncel

Barzani: Girdiğimiz Yerlerden Çekilmeyeceğiz

Barzani: Girdiğimiz Yerlerden Çekilmeyeceğiz

IKBY lideri Mesud Barzani, IŞİD karşısında geri çekilen Irak ordusundan boşalan yerlerde görev yapan peşmerge güçlerinin geri çekilmeyeceğini söyledi.

27.06.2014 14:56  Güncelleme: 16:12

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, peşmergenin girdiği Kerkük ve diğer sorunlu bölgelerle çekilmeyeceğini belirterek, "Irak hükümetinin bu sorunu çözmesi için 10 yıl bekledik. Bu bölgelerdeki Irak ordusu çekildi. Bundan dolayı peşmerge güçlerinin, o bölgelere gidip kontrolü sağlaması gerekti. Biz 140. Maddeyi uyguladık ve artık bunun üzerine konuşmayız" dedi.

İNGİLİZ BAKAN HAGUE'Yİ KABUL ETTİ

Barzani, İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague'yi resmi konutunda kabul etti. Barzani ve Hague, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.


Irak'ta yıllardır referandum yoluyla çözüme kavuşturulmayı bekleyen sorunlu bölgelerin artık Kürdistan bölgesinin yönetimine geçtiğini ifade eden Barzani, "Irak hükümetinin bu sorunu çözmesi için 10 yıl bekledik. Irak ordusu bu bölgelerden çekildi. Bundan dolayı peşmerge güçlerinin, o bölgelere gidip kontrolü sağlaması gerekti. Biz 140. Maddeyi uyguladık ve artık bunun üzerine konuşmayız. Sorunlu bölgeler, Kürdistan idaresinin dışındaki Kürt bölgeleridir. Girdiğimiz yerlerden geri çekilmeyeceğiz" diye konuştu.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague de sorunlu bölgeleri terörist gruplardan koruyan peşmerge güçleriyle, Irak'tan kaçan sığınmacılara kapılarını açan IKBY hükümetine teşekkür ederek konuşmasına başladı.

Erbil'e ilk defa geldiğini ifade eden Hague, Kürdistan bölgesi ile İngiltere ilişkilerini detaylı konuşmak için ziyaretin iyi bir fırsat olduğunu kaydetti. Barzani ile Irak'ın yaşadığı krizle ilgili görüş alışverişinde bulunduklarını ve sorunları müzakere ettiklerini anlatan Hague, karşılıklı olarak ilişkilerin derinleştirilmesi üzerinde durduklarını dile getirdi.

HAGUE: IRAK'A ASKERİ MÜDAHALE YOK

Tüm siyasi tarafların içerisinde yer alacağı ulusal birlik hükümetinin kurulması için Irak'ta çok iyi bir tablo gördüğünü aktaran Hague, " Bağdat'ta görüştüğüm Şii liderlerin niyeti, ulusal birlik hükümetinin biran önce kurulması yönündeydi. Irak'a askeri müdahalede bulunmayacağız. Irak'ın bu krizden kurtulması için ABD ile nasıl hareket edeceğimize dair görüşlerimiz sürüyor. Yardıma hazırız" şeklinde konuştu.

Hague, Irak temasları kapsamında dün başkent Bağdat'ta Irak Başbakanı Nuri Maliki, Başbakan Yardımcısı Salih Mutlak ve üst düzey Iraklı yetkililerle bir araya gelmişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Barzani: Girdiğimiz Yerlerden Çekilmeyeceğiz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (24)

  • diyar: kerkük gerçek sahibini buldu. tüm kürdistana hayırlı olsun. 27 10 Yanıtla
  • DAVUD: O ZAMAN GEBERİR GİDERSİNİZ 16 9 Yanıtla
  • AHMET DOĞAN: Pehmarga <3 Kurdistan <3 17 7 Yanıtla
  • petrol paylaşımında pkk avcunu yaladı hahahah:: Kürdistan ve kerkrk te petrol arama sahaları kdp,kyb şirketlerine,abd ve diğer yabancı şirketler ve türk şirketlerine paylaşıldı.hele türkiye 50 yıllık yüksek ticeret anlaşması yaptı ki bu dünyada çok az rastlana bir anlaşma.türkiye kürdistana baştan beri çok destek çıktı. ilk defa bağımsız bir devletl muamelesi yapıp barzani ile anlaşma yaptı. barzani de borcunu ödedi. hatta fazlasıyla ödedi. türkmenlerin can güvenliğini sağladı. türkiye ye imtiyazlı petrol arama alanları verdi. bu arada pkk avcunu yaladı.amaaaan nasıls aeroin satar yine. herkes bildiği işi yapıyor. pkk avcunu yaladın mııı. seni kimse iplemedi miii. hahahahahaha. 13 11 Yanıtla
    digorlu ya cevap.: Ben batmanlıyım. pay olsa olsa batman belediyesine olur. digor a yine bir şey yok. hahahaha.sonra türkiye de pkk devri bitti. kdp güçleniyor yuuuhahahaha 0 0 digorlu: svinme koçum pkk da güneydoğudaki petrolden pay alacak haahaahaaaaaaaaaaaaaaaaaaa 0 0
  • Asil Zaza: Arkadaslar bazi mit ajanlari zaza diye burda Kürtleri karsi karsiya getirmeye calisiyor..bu oyunlari gelmeyin..zaza kurmanc soran goran..hepimiz kürdüz ve Kurdistan liyiz..itirazi olan Kurdistani terk etsin 10 14 Yanıtla
    ben gerçek zazayım: sen gerçek zaza değilsin. ya kürtsün ya asimile olmuşun.sen zaten ırkına ihanet eden asimile olmuş birisin. siyasette saf değiştirenler kendini ispatlamak için nasıl çok hızlı militan olurlar. sen de öyle. zazalıktan asimile olunca en hızlı kürt kesiliyon başımıza..ıoğlum zaza isen zaza kalsydın ya.kürt nüfusu az diye zazaları asimile etme planları müthiş. yemezler 0 0
  • MENTEŞE: KÜRDE ELİNİ VERSEN KOLUNU İSTER KOLUNU VERSEN YEMEK İSTER YEMEK VERSEN YATACAK YER İSTER.. KÜRT BELEDİYENİN BANKINA OTURSA SÖKER EVE GÖTÜRÜR BİZİM DİYE KÜRT İŞTE NOLACAK 11 11 Yanıtla
    selhan: noldu kürtlerın başarısı bıryerlerınızemı batı:) 0 0
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement