DAVOS (AA – Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Türkiye Suriye'de siyasi süreci desteklemeye devam edecek" dedi.
İsviçre'nin Davos kasabasında düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu kapsamında "Türkiye'nin Küresel Rolü" başlıklı özel oturumda konuşan Davutoğlu, Türkiye'nin, Suriye'de siyasi süreci desteklemeye devam edeceğini belirterek, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile bugün yaptığı görüşmede kendisine Türkiye'nin Suriye'de siyasi çözümün bulunması için her türlü girişimi desteklediğini söylediğini aktardı.
Davutoğlu, "Burada tek kriter, ılımlı muhalefetin kendi istekleri ve girişimleri ile temsil edilmeleri. Masada terörist grupların temsili olmamalı. Biz bir çözümün bulunmasını umuyoruz. Her ne olursa olsun Türkiye Suriye halkının yanında olacak. Türkiye komşusu Suriye'ye yardım etmeye devam edecektir. Bir gün umuyoruz ki istikrar oluşacaktır" diye konuştu.
Türkiye'nin terör örgütleri ile mücadelede herhangi bir fark gözetmediğini belirten Başbakan Davutoğlu, "Teröre karşı, Irak'ta ve Suriye'deki DAEŞ'e karşı savaşmak bizim önceliğimiz. Farklı şekillerdeki teröre, DAEŞ ve PKK ya da DHKP-C'ye karşı savaşmak önceliğimiz. Bu terör örgütleri arasında herhangi bir fark görmüyoruz. Türkiye'de, Suriye'de, Irak'ta, Paris'te, İstanbul'da sivilleri, masum insanları öldürüyorlar. Bu yüzden uluslararası aktörlerin teröre karşı mücadelede dayanışmaya ihtiyacı var. Irak ve Suriye'de terör örgütlerine karşı mücadelede ılımlı güçleri desteklemek için olan varlığımız devam edecek" dedi.
Geçen 25 yılda Türkiye'de ve çevresindeki ülkelerde küresel ölçekli bir dizi zorluk ile karşı karşıya kalındığını anlatan Davutoğlu, "Türkiye dünyada en çok sığınmacıya ev sahipliği yapan ülke. Küresel gündem şu anda sığınmacılar ve göç. Türkiye bu tartışmaların tam merkezinde yer alıyor" ifadelerini kullandı.
Başbakan Davutoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
"Sığınmacılara, insani yardıma ihtiyaç duyanlara yardım etmek için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Bugün Türkiye'de sadece Suriye'den 2,5 milyon sığınmacıya ev sahipliği yapıyoruz. Irak'tan gelen yaklaşık 300 bin sığınmacı mevcut. Toplamda yaklaşık 3 milyon sığınmacı. Bu zamana kadar kamplar için toplam harcamamız 10 milyar dolara yaklaşıyor. Bu sadece toplam sığınmacıların yüzde 10'luk kısmını oluşturan kamplardaki mülteciler için olan kısım. Sığınmacıların içerisinde 700 bin okul çağında çocuk var. 82 bin bebek, sığınmacı kamplarında doğdu. Bir anda Türkiye'de eğitim ve sağlık hizmetlerini artırılması ihtiyacı doğdu. Kilis gibi bazı kasabalarda Türkiye vatandaşlarından fazla Suriyeli yaşıyor. Bunlar büyük zorluklar."
"Bu küresel bir krizdir"
Sığınmacı krizine ilişkin Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Birleşmiş Milletler ile görüşmelerin devam ettiğine değinen Davutoğlu, "Bu bir Türk krizi değildir. Bu bir Suriye krizi bile değildir. Bu küresel bir krizdir. Sadece Suriyeli sığınmacılara insani yardım açısından değil, biz aynı zamanda Filistin, Somali gibi birçok ülkeye en çok katkı sunan ülkelerden biriyiz. Türkiye her yıl 3,5 milyar dolar kalkınma ve insani yardım programı kapsamında harcama yapıyor" diye konuştu.
Davutoğlu, coğrafi ve ekonomik oynaklıklar nedeniyle Türkiye'nin bulunduğu bölgede çok sayıda zorlukla karşı karşıya kaldığını belirterek, "Bu zorluklardan biri de kırılgan ülkeler. Türkiye'nin etrafındaki 7-8 ülke var. Bu ülkeler komşumuz, hepsine saygı duyuyoruz. Fakat merkezi hükümetler uluslararası hukuk çerçevesinde belirlenmiş bütün bölgeyi kontrol edemiyor; Suriye, Irak, Ukrayna, Libya, hatta Lübnan ve Yemen gibi. Uluslararası tanınmış hükümetler tam kontrolü sağlayamıyor. Suriye örneğinde görüldüğü gibi, merkezi hükümet sivillere karşı suç işliyor" ifadelerini kullandı.
"Türkiye bölgede istikrar adası"
Başbakan Ahmet Davutoğlu, bölgedeki kırılgan ülkeler, donmuş gerilimler ve terör tehdidinin küresel meseleler olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Bizim görmek istediğimiz şey, istikrar. Türkiye son derece kırılgan bu bölgede istikrar adasıdır. Geçtiğimiz yıl iki seçim yaptık. Son seçimde yaklaşık yüzde 85 seviyesinde katılım gerçekleşti. Modern demokrasiler içerisinde bu, en yüksek seviyedir. Neden kendimize bu kadar güvenimiz var? Çünkü Türkiye'de istikrarlı bir ekonomik çerçevemiz var. Haziran ayındaki seçimler sonrasında bazı belirsizlikler vardı. Artık bu belirsizlikler söz konusu değil. Siyasi reform ajandamızı duyurduk. Aynı zamanda küresel gündemde yer alan bölgemizdeki sorunlara ilişkin çözüm bulunması konusunda çalışıyoruz."
(Sürecek)
Son Dakika › Güncel › Başbakan Davutoğlu Davos'ta - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?