Başbakan Yardımcısı Atalay, "Arap Baharı"Nı Anlattı Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Başbakan Yardımcısı Atalay, "Arap Baharı"Nı Anlattı Açıklaması

Başbakan Yardımcısı Atalay, "Arap Baharı"Nı Anlattı Açıklaması

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, "Arap Baharı" ile ilgili, "Türkiye daima halkların yanında olmuştur."

07.07.2012 16:41

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, "Arap Baharı" ile ilgili, "Türkiye daima halkların yanında olmuştur. Arap Baharı'nda Türkiye taraf olmuştur ve gerekli olduğunda ülkemiz kendi deneyimini ilgilenen ülkelerle payşlaşmaya hazır" dedi.

Başbakan Yardımcısı Atalay, "Devlet Kurma ve Avrupa Birliği Tecrübesi" temalı tarihi Dubrovnik kentinde yapılan "Hırvatistan Zirvesi 2012" toplantısının "Arap Baharı" konulu oturumunda yaptığı konuşmada, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'daki değişimin artık geri dönülmez olduğunu, ancak bu sürecin doğru okunması gerektiğini vurguladı.

Arap Baharı kapsamındaki hareketleri çok yakından incelediklerini ifade eden Atalay, "Burada birey onuru ve bireyin öne çıkması en önemli noktadır" diye konuştu.

Atalay, bu süreç kapsamındaki bazı gelişmelerin "radikalizme" bağlandığını belirterek, "Ancak bu ayaklanmalar radikallerin değil, ortalama insanların ayaklanmalarıdır" diye konuştu.

Türkiye'nin Orta Doğu ve Kuzey Afrika'daki halk hareketlerinde ilkeli tutum sergilediğini vurgulayan Atalay, önem verdikleri hususlar arasında halka karşı şiddetin kabul edilemediğini, sürdürülebilir barış ve istikrarın sadece halkların meşru taleplerinin yerine getirilmesiyle sağlanabileceği, ülkelerin egemenliklerinin korunmasının olduğuna işaret etti.

Atalay, dönüşüm içindeki halkların, kendileri tarafından yönetilmesi ve sahiplenmesi gerektiğini belirterek, her ülkenin özelliklerinin ve değişim ihtiyaçlarının farklı olduğunu kaydetti.

Atalay, değişim ve dönüşümün her ülkenin kendisince uygulanması gerektiğine işaret ederek, şöyle konuştu:

"Bu ülkelerdeki daha fazla demokrasi talepleri, Türkiye'den etkilendi. Arap Baharı'nda Türkiye taraf olmuştur ve gerekli olduğunda ülkemiz kendi deneyimini ilgilenen ülkelerle paylaşmaya hazır. Türkiye bu konuda destek sağlamak ve tecrüba paylaşımı adına da çaba sarf ediyor. Arap Baharı kapsamında gerçekleşen bazı ayaklanmalar, uluslararası alanda 'radikal' olarak nitelendiriliyor. Mısır, Libya veya Tunus'taki hareketlere 'rakikal' diyorlar, bunlar ortalama insanların hareketleridir, radikal değildir."

Bu yılki teması "Devlet Kurma ve Avrupa Birliği Tecrübesi" olarak belirlenen zirveye, birçok ülkeden üst düzey liderin yanı sıra Avrupa, Kuzey Amerika ve Akdeniz ülkelerinden düşünce kuruluşlarının temsilcileri ve akademisyenler de katıldı.

Muhabir: Zlatan Kapiç

Yayıncı: Ömer Çetres - DUBROVNİK

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Başbakan Yardımcısı Atalay, 'Arap Baharı'Nı Anlattı Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement