Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, terörle mücadele sürecinde ortaya çıkan maddi ve manevi bütün meselelerin rehabilite edilmesi, bunların giderilmesi, vatandaşların karşılaştıkları maddi ve manevi kayıpların düzeltilmesi perspektifine sahip olduklarını belirterek, "Her ilçeye ve her ile göre öncelikler değişecek. Sahadan gelen gözlemlerle, gelen taleplerle bu süreç kendisini yenileyecek ve güncelleyecek yapıya sahip olacak" dedi.
Kurtulmuş, NTV'de katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.
"Terörle Mücadele ve Rehabilitasyon Eylem Planı"nda kapsamlı çalışmalar yapılacağını vurgulayan Kurtulmuş, planın bölgenin terörden temizlenmesinin yanı sıra yeniden milli birlik ve kardeşliği tesis edecek perspektife de sahip olacağının altını çizdi. Kurtulmuş, "Bunun için bir taraftan güvenliği sağlayacağız ama diğer taraftan vatandaşımızın, bölge halkının hakkını hukukunu geliştirecek adımları da atacağız" ifadesini kullandı.
Bölge halkının çok zor günler geçirdiğini dile getiren Kurtulmuş, evlerin yıkılması, birtakım yerlerin harabeye dönmesinin dışında daha vahim işler olduğunu söyledi. Kurtulmuş, gençlerin, kadınların, çocukların psikolojilerinde ciddi bozulmaların ortaya çıkabileceğine, bu sürecin de tedavi edilmesi gerektiğine dikkati çekti.
Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu süreçte ortaya çıkan maddi ve manevi bütün meselelerin rehabilite edilmesi, bunların giderilmesi, burada da vatandaşlarımızın karşılaşmış oldukları maddi ve manevi kayıpların düzeltilmesi perspektifine sahibiz. Her ilçeye ve her ile göre öncelikler değişecek. Sahadan gelen gözlemlerle, gelen taleplerle bu süreç kendisini yenileyecek ve güncelleyecek yapıya sahip olacak. Bu çerçevede esnaf ve sanatkarımızın zarar ziyanının giderilmesi, vergi borçlarının, SSK borçlarının tehir edilmesi, bankalardaki ödemeleriyle ilgili sicillerinde bir takım ortaya çıkan olumsuzlukların giderilmesi gibi konular ele alınacak. Ayrıca bir takım bölgede yeni yatırımlarla ilgili teşvikler gündeme gelecek. Okullar, hastaneler bunlarla ilgili düzenlemeler, kentsel dönüşüm gündeme gelecek."
Sur'un Türkiye'nin nadide turistik yerlerinden birisi olduğunu, ilçenin aynı hale getirilmesi için çalışmalar yapılacağını ve güvenlik sağlandıktan sonra kentsel dönüşüme tabi tutulacağını belirten Kurtulmuş, "Bir perspektifi olan, bu perspektif içinde bir bütünlük olan ama asla katı kurallar içerisinde kalmayan, sürekli kendini yenileyebilen bir eylem planıyla vatandaşlarımızın karşısına çıkacağız. Ana iskeleti bellidir, geçen hafta Bakanlar Kurulunda tartışmıştık. Bu maddeler 303 maddeydi bunlar daraltılacak. Burada çok acil, orta vadede ve uzun vadede yapılması gerekenler var" değerlendirmesini yaptı.
Eylem planının hem ekonomik hem sosyal tedbirleri içereceğini, vatandaşlar arasında var olan kardeşlik duygusunu zedelemeyeceğini aktaran Kurtulmuş, şöyle konuştu:
"Birileri diyor ya 'duygusal kopuş.' Duygusal kopuş falan değil. Duygusal kopuş olsaydı şimdiye kadar terör örgütü çoktan amacına ulaşırdı. Terör örgütü bu kadar ortaya çıkıyor, öz yönetim falan diyor, arkasında birkaç yüz kişiden başka kimseyi, halk desteğini bulamıyor. Bu millet bin küsur senedir bu coğrafyada kardeşçe yaşıyor. Bu kardeşliği tesis edecek ilave tedbirler nelerdir... Biz aynı medeniyetin, coğrafyanın, toprakların insanlarıyız. Bu ortak kültürü nasıl gerçekleştireceğiz, bununla ilgili herkesin üzerine sorumluluklar düşüyor. Bu meselenin sadece kamu tarafı yok. İki ayrı ayağı daha var. Bunlardan birisi siyaset ayağıdır. Bölgede bütün siyasi partilerin var olmasını arzu ederiz."
AK Parti olarak bölgede siyasi çalışmalarını artırarak sürdüreceklerini vurgulayan Kurtulmuş, üçüncü ayağın ise sivil toplum kuruluşları olduğunu bildirdi.
"Terör örgütünün Türkiye dışındaki unsurlarına operasyonlar yapıldı"
"Kış koşullarının gevşemesiyle terör örgütünün yerleşim merkezleriyle birlikte kırsalda da eylemlerini artıracağı öngörüsü var. Bu realiteyi dikkate alarak yeni terörle mücadele konsepti gerekiyor mu" sorusuna Kurtulmuş, yeni konsept içerisinde çalışmalara başlandığı karşılığını verdi.
Sürecin 20 Temmuz'da Suruç'taki saldırı ve 22 Temmuz'da Ceylanpınar'da iki güvenlik görevlisinin şehit edilmesiyle başladığını hatırlatan Kurtulmuş, farklı kollardan DAEŞ, PKK, DHKP-C ve diğer terör örgütlerinin geldiğini söyledi.
Kurtulmuş, şunları kaydetti:
"Bu süreç içerisinde önce kararlı şekilde terör örgütünün Türkiye dışındaki unsurlarına operasyonlar yapıldı. Çok büyük zayiatlar verildi, Kuzey Irak'taki yerleşim birimlerine. Ayrıca kırsal alanda olan birimlerine zarar verildi. En önemli hususlardan birisi de şehirlerimize mücavir alanda yürütmüş oldukları faaliyetler sonlandırıldı. Halka daraltıldığı için şehirlerde mücadeleler başladı. Terör örgütünün bu anlamda çatışma ortamını oluşturduğunu gördük. Şimdi de bu çemberler şehirlerde daraltılarak şehirler temizlendi. Dolayısıyla her birisi bir diğerinin devamı olan birbiriyle bağlantılı olan süreçler."
Uzun yıllar sonra Türkiye'de ilk defa farklı güvenlik birimlerinin koordinasyon içerisinde süreci yürüttüğünü anlatan Kurtulmuş, terörle mücadelenin hukuk kuralları içerisinde yapılmasına da gayret gösterildiğini belirtti.
(Sürecek)
Son Dakika › Güncel › Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş Canlı Yayında - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?