Başbakan Binali Yıldırım, Milli Mutabakat Komisyonu ile ilgili, "Bu konuda her iki partinin görevlendirilen heyeti çalışmalarını tamamladı. Parti liderleri tarafından son şekli verilecek ve böylece mutabakat metni kamuoyuyla paylaşılmış olacak." dedi.
Yıldırım, Esenboğa Havalimanı'nda resmi ziyarette bulanacağı Belarus'un başkenti Minsk'e hareketi öncesi gündeme ilişkin değerlendirmede bulundu, soruları yanıtladı.
Bir gazetecinin "Cumartesi günü ATAK helikopteri kırıma uğradı. Bir sonuç var mı, helikopter düştü mü, düşürüldü mü?" sorusuna Yıldırım, "Helikopterin düşürüldüğüne yönelik herhangi bir delil, belirti yok. Fakat bütün ihtimalleri göz ardı etmeden bir kaza kırım heyeti oluşturuldu silahlı kuvvetler bünyesinde. Bu çalışma halihazırda devam ediyor, henüz tamamlanmış değil." yanıtını verdi.
Yıldırım'a, dün Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile yaptığı telefon görüşmesi hatırlatılarak görüşmenin detaylarının sorulması üzerine, Ege Denizi'nin, Türkiye ile Yunanistan arasında bir "dostluk denizi" olması gerektiğini vurguladı.
Baştan beri bunu söylediklerine işaret eden Yıldırım, Ege'de iki ülkenin paylaşacaklarının, ayrışacakları konulardan daha fazla olduğunu dile getirdi.
Yıldırım, her yönde Ege Denizi'nin gerek Türkiye'nin gerekse Yunanistan'ın refahı için daha verimli bir şekilde kullanılmasının gerekli olduğunu düşündüklerini bildirdi.
Ege'de zaman zaman baş gösteren gerilimler ve sorunların yeni olmadığını, bunların konjonktürel gelişmeler olduğuna değinen Başbakan Yıldırım, şöyle devam etti:
"Ancak değerli mevkidaşıma ben şunu söyledim; 'Her türlü sorunu diyalogla konuşarak, görüşerek çözebiliriz.' Gerginliklerden uzak kalınmasının iki ülke ilişkileri açısından daha hayırlı olacağını açık sözlülükle kendisine ifade ettik. Birtakım sahada karşılıklı ithamlar var, ihlallerin gerek havada gerek denizde karasularında yapıldığına yönelik.
Bir gerginlik veya çatışma riski tek taraflı olmaz. Bir ihlal varsa, karşı tarafta da ihlal olur. Dolayısıyla bu ihlallerin olmaması için sadece Türkiye'nin dikkatli olması gerekmiyor, aynı zamanda Yunanistan'da sahadaki aktörler de daha dikkatli olmalı ve hukuka uygun olarak hareket etmeleri, itilaf alanlarından uzak durmaları gerekir."
- "Karşılık verilmiştir"
Başbakan Yıldırım, son günlerde Kardak kayalıklarıyla başlayan bu gerilimde bazı ihlallerin olduğuna dikkati çekerek, "Buna karşılık verilmiştir. Bundan sonrası daha sakin, karşılıklı anlayış içerisinde ve sürekli iletişim hattının açık olmasıyla, siyasi ve diplomatik alanda çözülmesi yönünde bir mutabakata vardık." dedi.
İki ülkenin genelkurmay başkanlarının görüşmesinin zaten önceden kararlaştırılan bir konu olduğuna işaret eden Yıldırım, şunları ifade etti:
"Ancak son günlerde sahada yaşanan gerilimden dolayı Yunanistan Başbakanı, bu görüşmenin NATO marjında Brüksel'de yapılmasının daha doğru olacağı yönünde bir teklifte bulundu, biz de bunu kabul ettik. Önümüzdeki aylarda, zannediyorum mayıs ayında, NATO genelkurmay başkanları toplantısı olacak.
Bu çerçevede iki ülkenin genelkurmay başkanları da bir araya gelip, sahadaki bu yaşanan sorunların daha da tırmanmaması için gerekli tedbirleri karşılıklı görüşmüş olacaktır. Görüşmek, konuşmak her zaman daha faydalıdır. Eğer konuşmazsanız, görüşmezseniz yanlış kanallardan yanlış bilgiler devreye girer. Bunun sonucu da her iki taraf için de arzu edilmeyen bir noktaya gelebilir."
Başbakan Yıldırım, diğer yandan Kıbrıs Adası civarında petrol hidrokarbon araştırmaları teşebbüsünün doğru bir iş olmadığını, adadaki çözümün nihayetlendirilmeden bu gibi girişimlerin ve özellikle itilaflı alanlarda sürdürülmesinin fevkalade olumsuz sonuçlara sebep olacağını da Çipras'a söylediğini aktardı.
- "Mutabakat metni, kamuoyuyla paylaşılmış olacak"
İttifak Komisyonu'nun, yerel seçimlere yönelik ilk adım çalışmasını tamamladığı, bugün komisyon üyelerinin liderlere bir sunum yapacağı hatırlatılarak, "Acaba içeriğinde neler olacak, yerel seçimlere yönelik ne gibi düzenlemelerin yapılması öngörülüyor?" sorusu üzerine Yıldırım, "Yapılan çalışmalar öncelikle yerel seçimler değil, cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimiyle ilgili. Bu konuda her iki partinin görevlendirilen heyeti, çalışmalarını tamamladı. Bunlar, parti liderleri tarafından son şekli verilecek. Böylece mutabakat metni, kamuoyuyla paylaşılmış olacak." dedi.
Yıldırım, mutabakat metninin iki gerekçesi olduğuna dikkati çekerek bir tanesinin yasal değişiklikler olduğunu bildirdi. Bunun da seçime 1 yıl kalmadan önce yapılması gereken değişiklik olduğunu belirten Yıldırım, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Esasen anayasada milletvekili ve cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili hususlar bir değişiklikle karara bağlanmıştır. Asıl yapılması gereken yerel seçimlere yönelik hükümler olması lazım. Mesela yerel seçimlerde seçme-seçilme yaşının 18'e düşürülmesine yönelik bir düzenleme yapılması gerekiyor. Aksi halde seçebilir ama aday olamaz. Bunlara benzer bazı yerel seçimleri ilgilendiren düzenlemeler var. İttifakın konusu olmamakla beraber, seçimden 1 yıl önce çıkarılması gereken hususlar var."
İttifakın diğer bir bölümünün de partiler arasında yapılacak bir protokol olduğunu vurgulayan Yıldırım, şunları kaydetti:
"Yani yasal düzenleme dışında belki ittifak yapan partiler arasında da kendileri bir mutabakat metni kararlaştırmaları gerekebilir. Bu iki husus da önümüzdeki günlerde, haftalarda kesin karara bağlanmış olacak.
Esas itibarıyla mutabakat konusunda bir ihtilaf söz konusu değildir. Cumhurbaşkanlığı da zaten Milliyetçi Hareket Partisi'nin, AK Parti adayına destek olacağını, Sayın Cumhurbaşkanımızın adaylığına destek vereceklerine yönelik açıklamasını da kamuoyuyla paylaşmıştır. Bundan sonra yapılacak çalışmalar hem yasalarla uyum hem de bu çerçevede iki partinin nasıl yol yürüyeceğine yönelik belirlemeleri olacak."
(Bitti)
Son Dakika › Güncel › Başbakan Yıldırım: (2) - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?