Bel Fıtığının Belirtileri - Son Dakika
Güncel

Bel Fıtığının Belirtileri

Prof. Dr. Kudret Türeyen, bel fıtığı hakkında önemli güncel bilgiler verdi.

08.08.2014 11:57  Güncelleme: 10:01

Prof. Dr. Türeyen, bel fıtığı hastalığının, omurga kemikleri arasında bulunan ve amortisör görevi gören diskin kılıfının yırtılarak, içinde bulunan lastik kıvamındaki kıkırdak yapının bu yırtıktan taşıp bacaklara giden sinirleri sıkıştırması sonucunda oluştuğunu belirtti.

Bel fıtığının belirtileri hakkında bilgi veren Prof.Dr.Kudret Türeyen, şunları söyledi:

"Bel fıtığı hastaları başlıca; bel ve bacak ağrısı, ayaklarda uyuşma, keçeleşme, yürümede zorluk, bacak veya ayaklarda kuvvet kaybı şikâyetleri ile hastaneye başvururlar. Sıklıkla diskin etrafını saran kılıf bağ dokusu yırtılır. İlk aşamada hasta sadece bel ağrısı hisseder. Bir süre sonra yırtılan yerden diskin içindeki lastik kıvamdaki doku sinirlerin olduğu kanala taşar ve sinirleri sıkıştırması sonucu ağrı bacaklara yayılır. Hastalarımızın sıklıkla merak ettikleri, 'Bel fıtığı isem belimde hiç ağrı yok, neden sadece bacağım ağrıyor?' sorusunun cevabı budur. Sıkışan sinir belden çıkıp bacağa uzandığı hat boyunca ağrıyı hissettirir. Aynı şekilde bacak ve ayakta uyuşma keçeleşme, yanma, karıncalanma şikâyetlerine neden olabilir. İleri aşamalarda ayaklarda güçsüzlük oluşabilir. Bütün bu sayılanlar yavaş yavaş oluşabileceği gibi saatler içinde de gelişebilir."

RİSK FAKTÖRLERİ

Çalışma hayatında işgücü kaybına neden olan hastalıklar arasında yüzde 25 oranında bel fıtığının görüldüğünü ifade eden Kudret Türeyen, bu hastaların iş gücü kaybı bazen 6 aya kadar uzayabileceğini söyledi. Türeyen, "Ağır yük taşıma ve bedene yük bindiren meslekler, uzun süre otomobil kullananlar, masa başında sürekli oturmayı veya ayakta sabit durmayı gerektiren işler gibi bazı meslek gruplarında hastalığa yakalanma oranı daha fazladır. Hayatının belli bir döneminde toplumun yüzde 85'inde şiddetli bel ağrısı olur. Bu kişiler tedavi olsa da olmasa da yüzde 85-90 oranında bu ağrıyı istirahatle kendiliğinden atlatırlar. Bu nedenle tıp dışı yerlere giderek beline eğitimsiz kişilere manüplasyon yaptıranların, çektirenlerin, kan aldıranların, balık bağlatanların ve birçok ilkel yöntemleri uygulatanların yüzde 85'i ağrısının zaten istirahatle de kendiliğinden geçeceğini bilmesinde fayda var. Bel ve bacak ağrınıza tıbben mutlaka bir çözüm vardır, batıl yöntemlerden uzak durulmalı. O nedenle bu şikâyetleri olanlar öncelikle doktora başvurması gerekir" şeklinde konuştu.

Medical Park Bursa Hastanesi Nöroşirürji Bölüm Direktörü Prof. Dr. Kudret Türeyen, erkek ve kadın arasında bel fıtığına yakalanma oranında herhangi bir farkın olmadığını belirterek, "Ancak hamilelikte, özellikle aşırı kilo alınması sonucu bel omurlarındaki basınç artarak ağrı görülebilir. Şişmanlarda hastalık daha yüksek oranda görülür. Sigara içilmesinin bel sağlığına olumsuz etkisi vardır. Düzenli egzersiz yapanlarda, özellikle bel ve karın kasları gelişmiş kişilerde ise bel fıtığı hastalığına daha az rastlanır. Özellikle yüzme veya tempolu yürüyüş günlük hayatınızda olmalıdır." dedi.

TEDAVİSİ...

Bel fıtığının tedavisine ilişkin bilgi de veren Prof.Dr. Kudret Türeyen, "Öncelikle acil cerrahi endikasyonlar dışında tedavi koruyucudur. Kuvvet kaybı olmayan, üç hafta süreyle ilaç, istirahat, fizik tedavi gibi koruyucu tedaviye cevap vermeyen hastaları tekrar değerlendirmek gerekir" diye konuştu.

Türeyen şöyle devam etti:

"Cerrahi uygulamada en önemli ölçüt ilerleyici kuvvet kaybıdır. Radyolojik tetkikler tanıyı destekleyen yöntemlerdir. Sadece MR'da fıtık var diye hastayı ameliyat etmek tamamen yanlış bir uygulamadır. Toplumda MR'ında belirgin fıtığı veya siyah diski olup da üst düzeyde sorunu olmadan yaşayan çok sayıda insan vardır. Amacımız hastayı tedavi etmektir, asla MR filmini değil. Bel fıtığı olan hastaya cinsel gücünü kaybedersin, felç olursun, idrarını ve büyük tuvaletini tutamazsın demek ve bunun için ameliyat etmek çok yanlıştır. Bel fıtığına bağlı olarak bel ağrısı ve bacak ağrısı olan hastaların sadece yüzde 2-3'ü ameliyat gerektirir. Hastalar ameliyat sonrası aynı gün veya ertesi gün taburcu olup, 15-20 gün içinde işlerine başlayabilirler"

Medical Park Bursa Hastanesi Nöroşirürji Bölüm Direktörü Prof. Dr. Kudret Türeyen, bel fıtığı ameliyatının diğer ameliyatlardan daha fazla risk taşımadığını vurgulayarak,"Günümüzde etkinliğini tam olarak kanıtlamış, diğer tüm yöntemlere üstünlüğü gösterilmiş ameliyat şekli mikrocerrahidir. Gelişen mikrocerrahi teknikleri sayesinde beyin ve sinir cerrahları tarafından bel fıtığı ameliyatları kolaylıkla yapılabilmektedir. Bel ve boyun fıtığında mikrocerrahi teknik kullanarak ameliyat, beyin cerrahisi uzmanlık eğitiminin ana ve en önemli ameliyatlarının başında gelir. Hemen her beyin cerrahisi uzmanı bu konuda eğitim alarak uzman olur" dedi.

Prof. Dr. Kudret Türeyen, normal bel fıtığı ameliyatında bele vida, araya protez, takoz, cage, ayıraç, platin gibi şeyler takmaya gerek olmadığını ifade ederek, bu aletlerin daha çok belde ileri derecede hareketli kaymalarda, bazı kırıklarda, tümörlerde, ileri derecelerdeki deformitelerde ve skolyozda kullanıldığını kaydetti.

Prof. Dr. Türeyen "Kuvvet kaybın yok, ama MR'da bel fıtığın var, ileride bu fıtık büyürse felç olabilirsin sana koruyucu bel fıtığı ameliyatı yapalım" şeklindeki ifadelerinde kesinlikle yanlış olduğunu belirterek, bel fıtığının koruyucu ameliyatı diye bir kavram olmadığını söyledi.

BEL FITIĞI TEKRARLAR MI?

Bel fıtığının tekrarlanması konusuna da değinen Türeyen, "Bel fıtığının tekrarlama oranı hastalarımızın genel olarak korktuğu oranda değildir. Bel fıtığının ameliyat olduktan sonra aynı yerden tekrarlama oranı 10 yılda yüzde 3-15 civarındadır. Ağır işte çalışanlarda, şişmanlarda, uzun süre oturarak veya ayakta sabit çalışanlarda, spor yapmayan ve belini doğru kullanmayanlarda bu oranlar daha fazladır. Ama bu mutlaka tekrarlayacağı anlamına gelmez. Bu oran ameliyat sonrası öneriler dikkate alınırsa çok daha da düşük olacaktır" şeklinde konuştu.

Prof.Dr.Türeyen "Bel fıtığını aldıktan sonra onun yerine protez, kafes veya cage koyalım da tekrarlamasın" şeklinde ifadelerin ve uygulamaların da kesinlikle doğru olmadığını belirtti.
Medical Park Bursa Hastanesi Nöroşirürji Bölüm Direktörü Prof. Dr. Kudret Türeyen, bel ve boynu doğru kullanmayı, kilo almamayı, spor ve yürüyüş yapmanın önemini çocuk yaşta öğretilmesi, anaokulundan itibaren eğitimin içine konulması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Bel Fıtığının Belirtileri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement