Medin Haliloviç - Sırbistan'ın başkenti Belgrad yakınlarındaki Borça semtinde, 2009 yılında inşa edilen ve Osmanlı'nın Sırbistan'dan çekilmesinin ardından Belgrad'da inşa edilen ilk mescit olma özelliği de taşıyan Borça Mescidi'nde Ramazan ayı, Anadolu'daki camilerin atmosferini aratmıyor.
Tuna ve Suva nehirleri kenarına kurulan ve Kanuni Sultan Süleyman tarafından 1521 yılında fethedilen Belgrad, özellikle 16. ve 17. yüz yıllarda önemli bir askeri üs ve ticaret merkezi oldu. Osmanlı hakimiyetinde bulunduğu süre içerisinde ise Belgrad'ın değişik bölgelerine 273 cami ile çok sayıda han, hamam ve değişik eserler yaptırıldı. Osmanlı idaresinde 320 yılı aşkın kalan ve o dönemde 273 caminin bulunduğu Belgrad'da bugün sadece tarihi Bayraklı Camisi ayakta kalmayı başardı.
Osmanlı'nın Belgrad'dan 1877 Berlin Kongresi'yle tamamen çekilmesinin üzerinden tam 132 yıl sonra kentte yaşayan Müslüman halk, ilk kez 2009 yılında bi mescit inşa etti. Borça semtinde bulunan ve imam evi, gasilhanesi ve spor kompleksi bulunan mescide, özellikle Ramazan'la birlikte semtteki Müslüman halk yoğun ilgi gösteriyor. Bölgedeki Müslüman halkın adeta buluşma merkezi olan mescitte, Ramazan'la birlikte gün içinde mukabele okunurken, teravihte ise cemaat yer bulmakta güçlük çekiyor. Gün içinde ise çocuklara, cami görevlilerince Kur'an-ı Kerim öğretiliyor.
Borça Mescidi İmamı Muhamed Haciç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Borça semtinde mescit kurma faaliyetlerine 2004 yılında başladıklarını ve 2009 yılında satın aldıkları arsada bugünkü mescidi inşa ettiklerini bildirdi. Bu mescidin aslında tarihi bir önemi bulunduğunu da belirten Haciç, "Bu mescit, Türklerin bu topraklardan çekilmesinin ardından, Belgrad başta olmak üzere Sırbistan'ın orta kesimlerinde inşa edilen ilk mescittir. Şimdiye kadar gasilhane, abdesthane ve imam evi inşa ettik. Şimdi ise spor kompleksi inşa ediyoruz. Spor salonu bittikten sonra da çocuklar için bir kreş yapacağız" diye konuştu.
Mescit imamı Haciç, imkanların el vermesi halinde en büyük hayallerinin de mescide görkemli bir minare inşa etmek olduğunu ifade ederek, bu amaçlarına da ulaşacaklarını kaydetti.
Belgrad'a bağlı Palilula'daki 7 ilköğretim okulunda Müslüman öğrencilere yönelik din dersleri verdiklerini de anlatan Haciç, her gün akşam namazından yatsı namazına kadar da cemaate sohbetler düzenlediklerini ve mukabele okuduklarını anlattı.
Haciç, Borça'daki Müslümanların, birlik oldukları takdirde başaramayacakları bir hedef olmadığını vurgulayarak, şöyle konuştu:
"Bizler, Belgrad gibi bir kentte İslam'ı korumaya ve dinimize sahip çıkmaya çalışıyoruz. Mescidin inşasına başladığımızda, çok az kişiydik. Aramızdakilerin bir kısmı ise bu mescidin yapılıp yapılmaması konusunda kararsızdı. Ancak mescidi inşa etmeye başladıktan sonra, bu semte çok sayıda Müslüman aile taşınmaya başladı. Bu bölgedeki sayımız her geçen gün daha da artıyor. En büyük keyif ise, Belgrad gibi, Müslümanların dört bir tarafa dağıldığı bir kentte, onların buluşma adresi olduk."
Müslüman Boşnak ve Arnavut nüfusun yoğun olarak yaşadığı Sırbistan'ın Sancak ve Preşevo bölgeleri dışında, ülkenin büyük bir çoğunluğunu Ortodoks Sırplar oluşturyor. Yaklaşık 150 bin Müslüman'ın yaşadığı başkent Belgrad'ın tek camisi ise Osmanlı döneminden kalan tarihi Bayraklı Camisi'dir. - Sırbistan
Son Dakika › Güncel › Belgrad'da Osmanlı'dan 132 Yıl Sonra Açılan İlk Mescitte Ramazan - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?