Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ile İstanbul Aydın Üniversitesi işbirliğiyle yapılan çalışma kapsamında, kente özgü tarihi taş evler mercek altına alındı.
Kent merkezinde bulunan tarihi evlerde yapılan inceleme sonrası gazetecilere açıklamada bulunan İstanbul Aydın Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gülhan Benli, Bitlis'te tescillenmeye aday çok sayıda ev bulunduğunu söyledi.
Şehir merkezinde toplam 300 tarihi eserin envanterinin güncellenmesi için çalıştıklarını ifade eden Benli, şöyle konuştu:
"Burada 9 kişilik ekibimizle 10 gün çalışma yapacağız. Tek tek bütün tarihi binaların hem içini hem de dış cephesini inceliyoruz ve irdeliyoruz. Ayrıca çok büyük bir fotoğraf albümü oluşturuyoruz. Oluşturduğumuz albümü valiliğimize teslim edeceğiz. Bu şekilde bölge halkının bilinçlendirilmesiyle bu tarihi binaların ve eserlerin gelecek nesillere taşınması çok sağlıklı ortamlarda gerçekleşecek. Tabii ki yerel yönetimlerin de birer stratejik plan hazırlayarak ona göre hareket etmesi doğru olur. Bölgenin sahip olduğu böylesine güzel kültür mirasının insanların da farkında olması için herkese büyük görev düşüyor. 7'den 70'e herkesin, sahip olduğu varlıkların farkına varması esastır."
Bitlis Kültür ve Turizm Müdürü Hüsnü Işıkgör ise tarihi evlerin restorasyonu için bakanlık tarafından projelere hibe desteği sağlandığını anımsattı.
Kentte İstanbul Aydın Üniversitesi işbirliğiyle ortak bir çalışma yaptıklarını bildiren Işıkgör, "Bitlis'teki tescilli yapıların tamamını yeniden tespit etme konusunda bir kararlılığımız var. Bunları kısa sürede tespit edip kurula sunacağız. Aradaki değişikliklerin ne olduğunu ve hangi binaların tehlike arz ettiğini, hangi binaların onarıma ihtiyaç duyduğunu bu çalışmalarımız ortaya çıkaracak" dedi. - Bitlis
Son Dakika › Güncel › Bitlis'in Tarihi Taş Evleri Mercek Altında - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?