Atatürk Üniversitesi Yakutiye Araştırma Hastanesi'nde ilk kez geçen yıl yapılmaya başlanan "biyonik kulak" operasyonları, bu uygulamayla işitme yetisine kavuşan çocuk hastalar ile ailelerinde katıldığı toplantıyla değerlendirildi.
Atatürk Üniversitesi Yakutiye Araştırma Hastanesi'nde "biyonik kulak" operasyonlarının yapılmaya başlanmasının 1. yılında değerlendirme toplantısı düzenlendi.
Hastanede 1 yıllık süreçte "biyonik kulak" takılarak işitme yetisine kavuşan çocuk hastalar ile ailelerinin de katıldığı toplantıda, çocukların ilk sesle tanışmalarını gösteren video gösterimi yapıldı.
Erzurum Valisi Ahmet Altıparmak, toplantıda yaptığı konuşmada, üniversitede bu operasyonların yapılabilmesi için sunulan kendisine proje sunulduğunda, bu konuda geç kalınmış olduğunu görmekten üzüntü duyduğunu ifade etti.
Bugün ise gelinen noktayı görmekten mutlu olduğunu dile getiren Altıparmak, "Her işte bir yol katetmek çok kolay değil. Bugünlere gelindi, tebrik ediyorum. Her bir aile için bu bir mucize. Dünya bunu 30 yıl önce uygularken buralara daha geç geliyor olmamızdan üzüldüm. Biz görevdeki insanlar, yapmadıklarımızdan ve hatta yaptırmadıklarımızdan da sorumluyuz. İnsanlara hizmet etmek için acele etmemiz lazım" dedi.
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, üniversite hastanesini her alanda son teknolojiyle bölge halkının hizmetine sunmak için gayret ettiklerini belirtti.
Sağlık alanında dünyada yapılan ve yapılması mümkün olan bütün uygulamaları, Atatürk Üniversitesi Yakutiye Araştırma Hastanesi'nde yapmaya çalıştıklarını dile getiren Koçak, "Biyonik kulakta da mesafe aldık ve bu artarak devam edecektir. Bir annenin çocuğunun 'anne' demesini duymasının tarifi yok" diye konuştu.
Toplantıda hastanede "biyonik kulak" operasyonların yapılabilmesi için bilgi birikimini aktaran Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı ve Odyoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yusuf Kemaloğlu, da işitme süreci ve bunun öğrenmedeki rolüne ilişkin sunum yaptı.
İşitme kaybı olan çocukların, çok erken belirlenip mümkün olan en kısa sürede ameliyat edilmesi gerektiğini Kemaloğlu, "İnsan beynini bir bilgisayara benzetirsek işitme internet bağlantısıdır. Geri kalan her şey bir mause, bir klavye olabilir. Bilgiye ulaşmak işitme ile olur. İşitme kaybı özellikle doğuştan olduğunda doğal öğrenmeyi bozarak, konuşma gelişimini etkileyen bir yetersizliktir" diye konuştu.
Kemaloğlu, işitme yetisinin uygun vakalarda "biyonik kulak" ile kazandırılabildiğini ve bunun mümkün olan en erken dönemde yapılması gerektiğini vurguladı.
Toplantıda, hastanede yapılan operasyonlarla "biyonik kulak" takılarak işitme yetisine kavuşan çocuklardan oluşan semazen grubu da gösteri sundu.
Son Dakika › Güncel › Biyonik Kulakla' Engellerini Aştılar - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?