Bm, İsrail'deki İnsan Hakları Durumu Raporunu Kabul Etti - Son Dakika
Güncel

Bm, İsrail'deki İnsan Hakları Durumu Raporunu Kabul Etti

BM İnsan Hakları Konseyi, İsrail'e insan hakları konularında pek çok eleştiri getirilen evrensel periyodik inceleme sürecini resmen tamamladı Konsey oturumuna İsrailli yetkililer katılmadı.

27.03.2014 14:56

BM İnsan Hakları Konseyi'nde, İsrail'deki insan hakları konularının ele alındığı "Evrensel Periyodik İnceleme" (UPR) ile ilgili rapor, üzerinde yapılan görüşmeler sonucunda resmen kabul edildi.

UPR çalışma grubunun raporu geçen kasım ayında Konsey tarafından ele alınmış, rapor üzerindeki görüşler ve İsrail'in yanıtlarının yer aldığı metnin görüşmeleri Konsey'in mart oturumuna bırakılmıştı.

Konsey'in bugünkü oturumunda kabul edilen İsrail'in UPR raporunda pek çok ülkenin ve sivil toplum örgütünün, İsrail'in yaptığı insan hakları ihlallerine ilişkin tespitleri ve önerileri ile İsrail'in yanıtları bulunuyor.

İsrail'e getirilen öneriler arasında, ölüm cezasını kaldırması, ülkede bağımsız bir insan hakları kurumu kurması ve bütün uluslararası insan hakları mekanizmalarıyla işbirliği yapması yer aldı.

İsrail'in zorla gözaltına alma, kötü muamele ve işkenceye son vermesi talep edilen raporda, Hristiyan ve Müslümanlarca kutsal kabul edilen bölgelerde yasa dışı uygulamalara başvurulmaması gerektiği belirtildi.

Bu ülkenin işgal altındaki Filistin ve Arap topraklarından çekilmesi istenen raporda, Gazze'deki ablukanın sona erdirilmesi gerektiği vurgulandı.

Raporda, İsrail'in, işgali altındaki topraklarda Yahudi yerleşim yerleri açılması uygulamasına son vermesi, ülkedeki Filistinli, Suriyeli ve Arap tutukluların salıverilmesi çağrısında bulunuldu.

BM İnsan Hakları Konseyi, ülkelerin "Evrensel Periyodik İncelemeleri"ni 4 yılda bir yapıyor. İsrail'in periyodik incelemesinin 29 Ocak 2013'te yapılması planlanmış ancak Konsey'in Filistin topraklarındaki Yahudi yerleşim birimlerini incelemek için özel bir komisyon kurması üzerine İsrail toplantıyı boykot etmişti.

Konsey'in kasım ayındaki toplantısına iştirak eden İsrailli yetkililer, bugünkü toplantıya ise ülkedeki havaalanlarında işçilerin yaptığı grevler nedeniyle Cenevre'ye gelemediklerini gerekçe göstererek katılmadı. - Cenevre

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Bm, İsrail'deki İnsan Hakları Durumu Raporunu Kabul Etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement