BM, İsrail ordusunun Gazze nüfusunu yerinden ayrılmaya zorlamasının çok yıkıcı sonuçları olacağını bildirerek, karardan vazgeçmesini istedi - Son Dakika
Güncel

BM, İsrail ordusunun Gazze nüfusunu yerinden ayrılmaya zorlamasının çok yıkıcı sonuçları olacağını bildirerek, karardan vazgeçmesini istedi

BM, İsrail ordusunun Gazze nüfusunu yerinden ayrılmaya zorlamasının çok yıkıcı sonuçları olacağını bildirerek, karardan vazgeçmesini istedi

BM, İsrail ordusunun Gazze nüfusunu yerinden ayrılmaya zorlamasının çok yıkıcı sonuçları olacağını bildirerek, karardan vazgeçmesini istedi.

13.10.2023 07:19

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, İsrail- Filistin çatışmasının durdurulması ve Filistin sorunun çözümü için uluslararası konferans toplanması çağrısında bulundu.

Çin Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Bakan Vang, Brezilya Devlet Başkanının Baş Danışmanı Celso Luiz Nunes Amorim ile yaptığı görüşmede ülkesinin İsrail-Filistin çatışmasına dair görüşlerini dile getirdi.

Vang, uluslararası toplumu iki devletli çözüm temelinde daha geniş bir uzlaşmaya zorlayacak, daha yetkili ve etkili bir uluslararası barış konferansının en kısa sürece toplanması için takvim ve yol haritasının belirlenmesi çağrısı yaptı.

Filistin sorunun, Orta Doğu sorunun merkezinde yer aldığına dikkati çeken Vang, "Meselenin özü, Filistin halkına adil davranılmaması. Çatışma bir kez daha trajik şekilde gösterdi ki, Filistin sorununun çözümü, barış müzakerelerinin en kısa zamanda yeniden başlatılmasında ve Filistin halkının meşru haklarının yerine getirilmesinde yatıyor." dedi.

Birleşmiş Milletlerin (BM), Filistin sorununda sorumluluğunu ve rolünü yerine getirmesi gerektiğini vurgulayan Vang, BM Güvenlik Konseyi'ne İsrail-Filistin çatışmasını ele almak üzere acil toplantı gerektiğini belirtti.

Vang, Çin'in, ateşkesi sağlamaya yönelik pratik tedbirlerin alınması, insani endişelere odaklanılması, şiddetin sona erdirilmesi, sivillerin korunması ve bağlayıcı uluslararası mutabakatın oluşmasını desteklediğini ve bu yöndeki çabalara destek için ilgili taraflarla yakın işbirliğine hazır olduğunu vurguladı.

"Sivillere zarar veren eylemlere karşıyız"

Çin'in tırmanan gerilimden ve çok sayıda sivil can kaybının yaşanmasından üzüntü duyduğunu belirten Vang, "Sivillere zarar veren eylemlere karşıyız ve uluslararası hukukun ihlal edilmesini kınıyoruz." ifadesini kullandı.

Vang, tüm taraflara itidalle hareket etme, gerilimi en kısa sürede düşürerek çatışmanın daha fazla yayılmasını önleme çağrısı yaparak "En önemli öncelik, sivillerin güvenliğini sağlamak, yardım için koridorlar açarak Gazze'de ciddi insani krizin ortaya çıkmasını önlemek olmalı." değerlendirmesinde bulundu.

İsrail-Filistin çatışması

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsrail'e "Aksa Tufanı" adıyla kapsamlı saldırı başlatmıştı.

Gazze'den İsrail yönüne binlerce roket atılırken, Filistinli silahlı gruplar Gazze-İsrail sınırındaki Beyt Hanun-Erez Sınır Kapısı'na baskın düzenleyerek burayı ele geçirmişti.

Silahlı gruplar daha sonra buradan İsrail içindeki yerleşim yerlerine girmiş, İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi'ne saldırı başlatmıştı.

Gazze'den düzenlenen saldırılarda 1300 İsraillinin hayatını kaybettiği, 3 bin 300 İsraillinin yaralandığı aktarılmıştı.

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in saldırılarında Gazze'de 500'ü çocuk, 276'sı kadın olmak üzere 1537 kişinin hayatını kaybettiğini, 6 bin 612 kişinin yaralandığını duyurmuştu.

Ayrıca Batı Şeria'da İsrail güçlerinin ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 36 Filistinlinin öldüğü, 650 kişinin yaralandığı belirtilmişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel BM, İsrail ordusunun Gazze nüfusunu yerinden ayrılmaya zorlamasının çok yıkıcı sonuçları olacağını bildirerek, karardan vazgeçmesini istedi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement