BM'nin Assange Kararı - Son Dakika
Güncel

BM'nin Assange Kararı

Birleşmiş Milletler (BM) Keyfi Tutuklamalar Çalışma Grubu Sekreteri Christophe Peschoux, Wikileaks'in kurucusu Julian Assange'ın İngiltere'deki tutukluluk halinin "keyfi" olduğuna karar verilmesine rağmen, Londra'daki Ekvador Büyükelçiliği'ni terk etmesi durumunda büyük ihtimalle tutuklanacağını söyledi.

05.02.2016 13:52

Birleşmiş Milletler (BM) Keyfi Tutuklamalar Çalışma Grubu Sekreteri Christophe Peschoux, Wikileaks'in kurucusu Julian Assange'ın İngiltere'deki tutukluluk halinin "keyfi" olduğuna karar verilmesine rağmen, Londra'daki Ekvador Büyükelçiliği'ni terk etmesi durumunda büyük ihtimalle tutuklanacağını söyledi.

Peschoux, BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında, çalışma grubunun Assange hakkındaki fikrini açıkladığını ve alınan kararın yaptırım niteliğinde olmadığını ifade etti.

Aldıkları kararın yasal bağlayıcılığının olduğunu anlatan Peschoux, "Assange'ın, İngiltere'deki tutukluluk halinin keyfi olduğuna karar vermemize rağmen, Londra'daki Ekvador Büyükelçiliği'ni terk etmesi durumunda büyük ihtimalle tutuklanacak. İngiliz yetkililerin, Assange'ı tutuklaması durumunda bunun da keyfi bir tutuklama olup olmadığını sonrasında değerlendireceğiz" dedi.

Peschoux, "Beş üyeden oluşan BM çalışma grubu, Assange hakkındaki kararı 3'e karşı 1 oyla aldı. Üyelerden, Avustralyalı üye Leigh Toomey, Assange'la aynı uyruktan olması nedeniyle karar alma sürecinden çekildi ve Ukraynalı Vladimir Tochilovsky ise alınan karara karşı oy kullandı" ifadelerini kullandı.

Peschoux, Assange'ın, Londra'da 7 Aralık 2010'da tutuklandığından beri İsveç ve İngiltere tarafından keyfi olarak gözaltında bulunduğunu dile getirdi.

Çalışma grubu, Assange'ın serbest seyahat etme hakkı, dokunulmazlık hakkı ve hürriyetinden yoksun kılan uygulamalarına, İsveç ve İngiltere'nin son vermesi çağrısında bulunarak, iki ülkenin Assange'a tazminat talebinde bulunma hakkı vermesi gerektiğini bildirmişti.

Gelişmelere ilişkin İngiliz basınına dün açıklamada bulunan Assange'ın İsveçli avukatı Per Samuelson, BM grubunun kararının, Assange'ın lehinde çıkması halinde, "tek çözümün, Assange'ın davasına bakan İsveçli savcı Marianne Ny'ın Assange'ı serbest bırakması ve davayı düşürmesi" olduğunu dile getirmişti. Samuelson, "Eğer karar, Assange'ın tutuklu olduğu şeklinde görülürse, o zaman bu, Assange'ın hapis cezasını çektiği anlamına geliyor. Yani bu nedenle, İsveç'in davayı kapatmasından başka seçeneği olduğunu düşünmüyorum" ifadesini kullanmıştı.

Çalışma grubunun kararının bir yaptırımının bulunmadığını ancak Assange'ın yasa dışı olarak tutulduğu hükmüne varan BM, İngiltere ve İsveç'e Assange'ın serbest bırakılması çağrısında bulunuyor.

Assange, İngiltere'deki tutukluluk haline ilişkin BM çalışma grubunun kararının aleyhinde olması halinde İngiliz polisine teslim olacağını, lehinde bir karar çıkması halinde ise pasaportunun iadesini talep edeceğini açıklamıştı.

Wikileaks'in kurucusu Assange, İngiltere ve İsveç'i 2014 yılında BM'ye şikayet etmişti. Yasal uzmanların oluşturduğu BM'nin keyfi tutuklamalarla ilgili çalışma grubunun, daha önce verdiği yasa dışı tutuklama kararlarının ardından, bu kişilerin çoğunun serbest bırakıldığı biliniyor.

3 yıldan fazladır bir odada yaşıyor

Londra polisi, Ekvador Büyükelçiliği önündeki nöbetine ekim ayında son vermişti. 19 Haziran 2012'de İngiltere'deyken, hakkındaki İsveç'e iade kararının ardından Ekvador Büyükelçiliğine sığınan Assange, üç yıldan fazla süredir diplomatik misyonun bir odasında yaşıyor.

Sağlığından kimi zaman endişe edilen Assange'ın büyükelçilik binasından çıkması halinde şartlı tahliye koşullarını ihlal ettiği gerekçesiyle tutuklanması ve İsveç'e iade edilmesi bekleniyor.

İngiliz mahkemesi 2012 yılında, 44 yaşındaki Avustralya vatandaşı Assange'ın, iki kadına tecavüzle suçlandığı İsveç'e iadesine karar vermişti. Julian Assange, İsveç'e iade edilirse ABD'ye gönderilmekten korktuğu için Ekvador'un Londra Büyükelçiliğine sığınmıştı.

Ekvador, çok sayıda ABD Dışişleri Bakanlığı yazışmasını internet sitesi aracılığıyla kamuoyuna duyuran ve tartışmalara neden olan Assange'ın siyasi iltica talebini kabul etmişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel BM'nin Assange Kararı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement