Bodrum 2 Milletvekili Söyledi, Aksona Mehmet Oynadı 51 Yıllık Süngerci Teknesi Tekrar Denizle... - Son Dakika
Güncel

Bodrum 2 Milletvekili Söyledi, Aksona Mehmet Oynadı 51 Yıllık Süngerci Teknesi Tekrar Denizle...

Bodrum 2 Milletvekili Söyledi, Aksona Mehmet Oynadı 51 Yıllık Süngerci Teknesi Tekrar Denizle...

Muğla'nın Bodrum ilçesinde 'Aksona Mehmet' olarak tanınan, son süngerci Mehmet Baş (63), 51 yıllık 'tirhandil' tipi 'Aksona' isimli teknesini 1,5 aylık bakımın ardından, denizle ilk buluştuğu gün olan 20 Nisan'da, törenle tekrar suya indirmenin...

21.04.2013 02:43

Muğla'nın Bodrum ilçesinde 'Aksona Mehmet' olarak tanınan, son süngerci Mehmet Baş (63), 51 yıllık 'tirhandil' tipi 'Aksona' isimli teknesini 1,5 aylık bakımın ardından, denizle ilk buluştuğu gün olan 20 Nisan'da, törenle tekrar suya indirmenin sevincini yaşadı.

Tekne yapım ustası Ziya Güvendiren tarafından 20 Nisan 1962'de ilk kez 'Şafak' adıyla denize indirilen tekneyi, 1981 yılında alıp 'Aksona' ismiyle sünger avına çıkan son süngerci Mehmet Baş, ekmek teknesini 1.5 ay önce bakım için karaya çekti. 8.50 metre uzunluk, 2.90 metre genişliğindeki, 6 kişi kapasiteli tekne Ağanlar Tershanesi'ndeki bakımın ardından törenle tekrar denize indirildi. Bayrak ve süngerlerle süslenen teknenin denize indirilmesi için düzenlene törene CHP Muğla Milletvekili Tolga Çandar, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Bodrum Şube Başkanı Meral Saraçbaşı, Era Yelken Kulübü Başkanı Erman Aras ve çok sayıda denizci katıldı. Tören, yerel sanatçıların çaldığı birbirinden güzel türküler nedeniyle Bodrum düğünü havasında geçti. Milletvekili Tolga Çandar, törende yerel sanatçıların çaldığı 'Çökertme' türküsünü söyledi. Aksona Mehmet, Çandar'ın seslendirdiği türkü eşliğinde zeybek oynadı.

Daha sonra Aksona Mehmet, 51 yıl önce Aksona teknesinin yapımında çırak olarak çalışan, şimdi ise Ağanlar Tersanesi'nin sahibi olan Erol Ağan'a, denizciliğe ve süngerciliğe verdiği destekler nedeniyle teşekkür plaketi verdi.

Baş, 20 Nisan'ın Bodrum'da süngercilik için önemi olduğunu belirterek, "20 Nisan Dünya Tırhandil günü olarak kutlansın. Bu tekne günümüzde sünger avı yasağı kalkmış olsa, bugün denize açılmaya hazırdır. 51 yıl sonra hala denize açılabilmek için ayakta. Tekne kapsamlı bir bakımdan geçti. Tüm dış yüzeyi tamamen soyuldu, macunları yenilendi. Bakımı tamamlandı, bugün de denize indiriyoruz" dedi.

Bodrum Türküleri eşliğinde vince alınan Aksona teknesi, denize indirildi. Son kontrolleri yapılacak olan teknenin Bodrum Limanı'na gideceği öğrenildi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Bodrum 2 Milletvekili Söyledi, Aksona Mehmet Oynadı 51 Yıllık Süngerci Teknesi Tekrar Denizle... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement