Bölgesel Güvenlik Krizi" Konferansı - Son Dakika
Güncel

Bölgesel Güvenlik Krizi" Konferansı

Bölgesel Güvenlik Krizi" Konferansı

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Korsunsky: "(Ukrayna'nın doğusundaki gelişmeler) Bugün Ukrayna'da olanlar aslında açık bir savaştır, Rusya Federasyonu tarafından başlatılan bir savaş"

29.05.2014 14:17

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Sergiy Korsunsky, ülkesinin doğusundaki gelişmelere ilişkin, "Bugün Ukrayna'da olanlar aslında açık bir savaştır, Rusya Federasyonu tarafından başlatılan bir savaş" dedi.

Korsunsky, Karabük Üniversitesi (KBÜ) tarafından Hamit Çepni Konferans Salonu'nda düzenlenen "Bölgesel Güvenlik Krizi" konferansında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin dost olduğunu, Türk turistler ile iş adamlarını ülkelerinde görmek istediklerini söyledi.

Komşu iki ülke arasında sadece Karadeniz'in bulunduğunu anımsatan Korsunsky, "İki ülke arasındaki ilişkiler 400 yıldır sürmektedir. Türkiye, her zaman Ukrayna'ya destek verdi. Bu, bizim için çok önemli. Bugün Ukrayna'da olanlar aslında açık bir savaştır, Rusya Federasyonu tarafından başlatılan bir savaş. İşgal altında Kırım var. Bu işgali ne Ukrayna ne de Türkiye kabul etmedi. Kırım toprağı Kırım Tatarlarına aittir. Onlar Ukrayna vatandaşlarıdır. Ukrayna'ya iyi bakan vatandaşlardır" diye konuştu.

Kırım Tatarlarının 23 yıldır ülkesinde hiç sıkıntı çekmediğini anlatan Korsunsky, Kırım Tatarlarının lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'nun Kırım'a girmesine yasak konulduğunu hatırlattı.

Ukrayna'nın doğusundaki gelişmeler

Korsunsky, Rusya Federasyonu'nun Ukrayna'nın doğusundaki teröristlere destek verdiğini öne sürdü.

"Teröristlere para ve silah gönderiyor" diyen Korsunsky, "Ukrayna'nın doğusunda terör yapıyorlar. Bu haydutlar aslında hiçbir politikayı izlemiyor. Onlar gerçek haydut, alkolikler. Rusya Federasyonu para vermiş, ülkemizi terörize ediyorlar. Günde 300 dolar alıyorlar. Her öldürdükleri asker için 100 dolar, her subay için ise bin dolar alıyorlar. Her gün sınırda büyük çantalar tespit ediyoruz. Bu çantalarda teröristler için para geliyor" ifadesini kullandı.

Haydutların dün akşam doğudaki askeri bölgeye saldırdıklarını aktaran Korsunsky, askerlerin anne ve babalarını siper olarak kullandıklarını, sivillere zarar verdiklerini belirtti.

Sorunun sadece ülkesini ilgilendirmediğini vurgulayan Korsunsky, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ukrayna, kimyasal silahları terk etti. Dünyada ABD ve Rusya'dan sonra üçüncü sıradaydı nükleer silahlarda. Biz bu silahları verdik. Bunun karşısında ABD, Biritanya, Fransa ve Rusya ülke bütünlüğümüze, bölünmezliğine ilişkin söz verdiler. Bu ülkelerin garantisine inandık. Bu toprak bütünlüğü bir ülkeyle bozuldu. 20 yıl boyunca bütün uluslararası sistem bu doküman üzerinde inşa edilmiş. Şimdi bütün sözler boş oluyor. Bugün artık bütün uluslararası sitem çökmüş. Ülke artık kendi güvenliğini düşünmeye başladı. Ukrayna, NATO'ya üye olsaydı, o zaman NATO'ya güvenebilirdi."

Korsunsky, seçtikleri yeni devlet başkanının sorunları çözeceğine inandıklarını kaydederek, "AB ile serbest ticaret anlaşması imzalayacağız. Türkiye'nin son 50 yıldaki tecrübesine bakıyoruz. Kolay olmayacağını biliyoruz. Tek yolumuz Avrupa. Türkiye ile enerji konusundaki sorunları çözeceğiz. Türkiye ve Ukrayna, stratejik partner olacak" değerlendirmesinde bulundu. - Karabük

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Bölgesel Güvenlik Krizi' Konferansı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement