Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Cemil Çiçek, 'Siyaset kurumu ne yapıp yapıp, Anayasa yapamaz tarzındaki bir beceriksizlik sıfatını bu dönem üzerinden atmalıdır. Türkiye'de siyasetin buna imkanı, kapasitesi ve tecrübesi var"dedi. Edirne Ekmekçizade Ahmet Paşa Kervansarayı Kültür Merkezi'nde düzenlenen 'Anayasa Platformu Türkiye Konuşuyor' konulu konferans düzünlendi. Konferans için taş yapı olan kervansaray soğuk olduğu için 3 gün önceden 3 adet sıcak hava kompresörü ve açık hava ısıtıcıları ile ısıtıldı.
Konferansa TBMM Başkanı Cemil Çiçek,TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun AK Parti, CHP, MHP ve BDP'li üyeleri, Anayasa Platformu Üyeleri, yerel ve ulusal STK temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.
"BORCUMUZU ÖTELEMEMELİYİZ"
Konferansta konuşan TBMM Başkanı Cemil Çiçek, 12 Haziran milletvekili genel seçimlerinde bütün siyasi partilerin millete yeni bir anayasa yapmayı vaat ve taahhüt ettiklerini belirterek, "Siyaset kurumu olarak hepimizin borcudur ve bu borcumuzu çok fazla ötelemeden, çok fazla geciktirmeden, çok fazla temerrüte maruz bırakmadan bu dönem, özellikle de bu yıl içerisinde gerçekleştirmeliyiz diye düşünüyoruz." dedi.
Buraya konuşmaya değil, katılımcıların fikirlerini, taleplerini almaya geldiklerini belirten Meclis Başkanı Çiçek, "Yeni bir anayasa yapım süreci başladı. 30 yılı aşan bir süreden beri yeni bir anayasa ihtiyacının vurgulanıyor. Bu Anayasanın ihtiyaçları karşılamadığını, bize dar geldiğini, bizi geleceğe taşımayacağını ve benzeri sebepleri de ileri sürerek yeni bir anayasa ihtiyacını vurgulayarak buraya geldik. Yeni bir anayasa ihtiyacı sadece bir söylemin ötesinde, bir siyasi gerçeklik ve bir toplumsal gerçeklik olarak önümüzde duruyor. 30 yıllık bu anayasa süreci içerisinde 17 defa bu anayasayı değiştirme mecburiyeti hasıl oldu. Hatta birkaç maddesini bugün değiştirdik. 1 ay sonra, 1,5 ay sonra tekrar bir değişiklik ihtiyacı duyuldu. Bu demektir ki, Türkiye gibi birçok sorunları olan bir ülkede, her 13-14 ayda bir anayasa değişikliği yapma sorunuyla karşı karşıya kaldık. Bu hem hukuk istikrarını bozdu, hem yeri geldi bir kısım sorunların zamanında çözülmesini engelledi. Bütün bu ve benzeri sebeplerden dolayı 12 Haziran seçimlerine giderken, 2011'de yeni bir anayasa yapmayı partiler olarak toplumumuza vaat ettik, taahhüt ettik. Siyaset kurumu olarak hepimizin borcudur ve bu borcumuzu çok fazla ötelemeden, çok fazla geciktirmeden, çok fazla temerrüde maruz bırakmadan bu dönem özellikle de bu yıl içerisinde gerçekleştirmeliyiz diye düşünüyoruz." dedi.
TBMM Başkanı Çiçek, milleti sevindirecek, daha büyük, güçlü ve mutlu yarınlara kavuşturacak anayasaya ihtiyaç olduğunun altını çizekerek, "Daha özgün, daha modern, daha çağdaş, hukukun tüm unsurlarıyla egemen olduğu bir Türkiye için yeni bir anayasaya ihtiyacımız var. Uzlaşma anayasasına ihtiyaç var. Buraya düşüncelerinizi, talimatlarınızı raporlar halinde almak için sizlerle beraberiz. İnşallah bu toplantılar faydalı olacaktır. Türkiye'nin her tarafında yapmaya çalışıyoruz. Nisan sonuna kadar bu toplantıları yapacağız. Mayıs başında ortaya çıkan bir taslak ile anayasa metnini hazırlayacağız ve onu tekrar sizlerin bilgisine sunacağız ve tartışacağız. Ardından son noktayı koyup TBMM'ye bu teklifimizi sunacağız. Son olarak mecliste konuştuktan sonra da milletin onayına bir defa daha sunmuş olacağız. İşin başlangıcında, siz, sonuçta da son kararı da sizler vereceksiniz. Göle bir maya çalmaya çalıştık bu defa. İyi niyetli yola çıktık. Samimiyetle bir araya geldik. İnşallah bu defa bu imkansızı başaracağız. Sizler bize yardımcı olun. teşvik edici, tahrik edici olun, yapamazsak da cezalandırıcı olun."dedi.Takdiri de yapanın millet, cezayı vrenin de millet olduğunu hatırlatan TBMM Başkanı Cemil Çicek, "Siyaset kurumu ne yapıp yapıp, anayasa yapamaz tarzındaki bir beceriksizlik sıfatını bu dönem üzerinden atmalıdır. Türkiye'nin siyasetinin buna imkanı ve kapasitesi, tecrübesi var. Şuana kadar inancım,kanaatim ve tespitim odur ki, TBMM'de görev yapan siyasi partilerimiz, gruplarımız samimi çabası gayreti ve niyeti var. Allah bizi size mahcup etmesin." dedi.
"ELBİSE DAR"
Toplantıda konuşan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise, uzmanların mutabakatıyla yapılmış bir anayasa yerine 74 milyonun mutabakatının sağlandığı bir anayasa yazılmasını istediklerini söyledi. Şu andaki elbisenin üzerlerine dar geldiğini belirten Hisarcıklıoğlu, "Bu yeni elbisenin de terziliğini muhakkak milletin kendisi yapmalıdır. Bu çerçevede mevcut kurallara göre bu hedeflere ulaşmamız zor. Onun için bu hedeflere ulaşmak için yeni bir anayasadan başlayarak bütün şartları bunun üzerine oturtuyor olmamız lazım. Binamızın temeli bozuk. Binanın muhakkak yeni ve sağlam temeller üzerine oturması lazım. Şimdi özellikle gelişmiş ülkelere gittiğimiz zaman o ülkelerin insanlarının devletle ilişkisi neyse, bizim de ilişkimizin aynı olmasını istiyoruz. Bizim hiçbir eksiğimiz yok, hatta fazlamız bile var. Yurt dışına gittiğimiz zaman görüyoruz, o insanların bizden ne fazlası var ki bizden daha fazla hakları var diye düşünüyoruz. " dedi.
Özellikle önümüzdeki dönemde aynı şartları sağlayacak yeni anayasa istediklerini ifade eden TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, "Bu çerçevede toplumun tamamı bu noktada hemfikir. Millet yeni bir anayasa istiyor, meclis yeni bir anayasa istiyor ama yapılması gerekenler ya da nasıl yapılacağı da çok önemli. Bu çerçevede bu yeni anayasa milletin kendi anayasası olması lazım. Uzmanların mutabakatıyla yapılmış bir anayasa yerine 74 milyonun mutabakatının sağlandığı bir anayasa yazılsın istiyoruz. O yüzden yeni anayasanın katılımcı müzakere süreciyle hep birlikte yapılması gerekiyor. Anayasa tartışma süreci Türkiye'nin sorunlarının tartışılacağı bir platforma dönüşmesi gerekiyor. Bu yüzden sizlerle beraberiz." şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından konferans basına kapalı devam etti. TBMM Başkanı Cemil Çiçek, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ve berabarendeki heyet, TOBB tarafından modernize edilen Kapıkule Sınır Kapısı'nı inceledi. TBMM Başkanı Çiçek, sınır kapıları hakkında bilgi alırken, bir TIR'ın X-Ray taramasından geçirilişini izledi.
ÖĞLE YEMEĞİ TAVA CİĞERİ
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ve beraberindekiler, ardından bir lokantada öğle yemeği olarak meşhur Edirne Tava ciğeri yedi.
Son Dakika › Güncel › 'Borcumuzu Ötelememeliyiz' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?