Brexit öncesi son viraj - Son Dakika
Güncel

Brexit öncesi son viraj

Brexit öncesi son viraj

ALB Forex Araştırma Müdürü Kenan Çınar, AB üyesi 28 ülkenin liderlerinin katılımıyla, Brüksel'de bugün başlayacak olan Avrupa Konseyi toplantısını analiz etti.

18.02.2016 16:34  Güncelleme: 16:37

İşte Kenan Çınar'ın analizi,

Avrupa birliği üyesi olan İngiltere, Avrupa Birliği ile üyelikten doğan ödev ve yükümlülüklerin tekrar gözden geçirilmesi konusunda sürdürdüğü görüşmelerin bir devamı olarak bugün başlayacak ve 2 gün sürecek AB liderler zirvesinde İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden istediği talepler görüşülecek.

İngiltere Başbakanı David Cameron zirve öncesi AB parlamentosunun iki büyük grubu olan Avrupa Halk Partisi ve Sosyalistler ve Demokratlar İlerici İttifakı Grubu liderleriyle bir araya gelmesi bekleniyor.

Toplantı öncesi konuşan AB konsey başkanı Donald Tusk, görüşmeden bir anlaşma çıkacağı konusunda herhangi bir garantinin olmadığını belirtmekte. Taraflar arasında bugün anlaşma sağlanamaması halinde konu her ay düzenli toplanan Avrupa Parlamento toplantılarında tekrardan görüşülecektir. İngiltere'de yapılan anketlerde Avrupa birliğinde kalmak isteyenler ve ayrılmak isteyenler arasındaki ortalama farkın %8 ile AB'de kalmak isteyenler lehine bir sonucu işaret etmekte. Bir ay önce fark %18 ile yine birlikte kalmak isteyenler yönünde çıkmıştı. İktidarda bulunan Muhafazakar Partinin Başkanı ve Başbakan David Cameron seçim vaatleri arasında bulunan Avrupa Birliği üyeliğini 2017 yılı sonuna kadar referanduma götürmek istiyor. Avrupa Birliğine yönelik taleplerde anlaşma sağlanması halinde referandumdan birlikte kalma yönünde bir sonuç çıkma ihtimalinin çok yüksek olduğu tahmin edilmekte.

Peki İngiltere ne istiyor ve çözümlenmeyen noktalar neler ?

• Cameron, Londra'dan Brüksel'e (AB) yetki devrinin sınırlanmasını ve Avrupa Birliğinin yapısının bu hali ile kalmasını talep etmekte.

• Karar alma ve kural koyma mekanizmalarının Brüksel'de toplanmasının AB'yi merkeziyetçi ve bürokratik bir yapıya dönüştürdüğünü ve bunun dış dünya ile rekabet edilebilirliği azalttığını belirtmekte.

• İngiltere Başbakanı David Cameron sosyal konularda ekonomik güvence, Birleşik Krallık vatandaşı olmayan Birlik üyesi ülke vatandaşlarının, İngiltere'de çalışma ve sosyal yardımlardan yararlanma imkanlarına bazı şartlar ve sınırlamalar getirmek istiyor. Avrupa Birliğinin ekonomisi zayıf, sosyal hakları sınırlı, refah düzeyi düşük üye ülkelerinden gelen göçmenlerin sayısının giderek arttığını ve bunların İngiltere devleti üzerinde ciddi miktarda vergi külfetine sebep olmakta. AB'den bu noktada sağlık harcamaları, çocuk yardımı, sosyal ve yan haklar konusunda ekonomik güvence talep etmekte. Avrupa Birliğini idare eden Avrupa Komisyonu İngiltere'nin bu konuda bazı taleplerini problematik bulsa da tarafları memnun edecek bir çözümü Cameron'a iletti.

• Çözümlenemeyen ana konulardan bir tanesi de, Euro bölgesi ve diğer birlik üyeleri arasında finansal sistemin işleyişi ve mekanizmaları bakımından farklılıklar olmasına rağmen aynı düzenleyici kurallara tabi olmalarının getirdiği dezavantajlar (banka kurtarmaları, ECB, EFSF…) olarak öne çıkmakta. Peki Süreç Nasıl İşleyecek ?

• Bu sabah erken saatlerde Cameron'ın önce Avrupa parlementosunda grubu bulunan parti liderleriyle bir araya gelmesi bekleniyor

• Bu gün öğleden sonra ise 17:45'te AB liderleri bir araya gelecek ve yarın da devam edecek.

• Cuma günü ise yapılan görüşmeler sonrası İngiltere Başbakanı Cameron'ın açıklama yapması bekleniyor. AB Liderler Zirvesi Sonrası Anlaşma Çıkmaması Halinde Ne Olacak ?

• ŞUBAT, Anlaşma çıkmaması halinde Avrupa Konseyi Birlik üyesi ülke liderlerini acil toplantıya çağırabilir.

• MART, bir sonraki konsey toplantısında konu tekrar gündeme alınabilir 17-18 Mart.

• HAZİRAN, Mart toplantısında sonuç alınamaması durumunda bir sonraki toplantı 23-24 Haziran tarihlerinde yapılacak Referandum

• Henüz net bir tarih belirtilmemekte fakat bugün başlayacak toplantıdan antlaşma çıkması halinde hükümet kaynakları 23 Haziran'ı olası tarih olarak işaret etmekte.

• Antlaşma Mart ayında sağlanırsa Eylül, Haziran Ayında Sağlanması halinde ise Ekim olası referandum tarihleri olarak öne çıkmakta.

• Haziran'da da antlaşma sağlanamaması halinde referandum takviminin 2017 yılına sarkması ihtimaller dahilinde bulunmakta.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Brexit öncesi son viraj - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement