Buca'da Çölyak Farkındalık Semineri Düzenlendi - Son Dakika
Son Dakika Logo

Buca'da Çölyak Farkındalık Semineri Düzenlendi

24.01.2025 10:17  Güncelleme: 11:18

Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Adnan Kırcı, çölyak hastalığının tedavisinin yalnızca diyet ile mümkün olduğunu belirtti. Türkiye'deki çölyak tanılı birey sayısının %1 olduğunu ve gluten tüketimi ile ilgili riskler üzerinde durdu.

(İZMİR) - Buca Belediyesi'nin düzenlediği çölyak farkındalık semineri'nde konuşan Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Adnan Kırcı, Çölyak hastalığında tedavinin yalnızca diyet ile mümkün olduğu bilgisini verdi.

Buca Belediyesi sağlık alanında uzman hekimlerin konuk olduğu seminerlerini sürdürüyor. Buca Belediyesi Meclis Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen seminerde konuşan Uzman Dr. Adnan Kırcı, Türkiye'de Çölyak tanısı alan birey sayısının yüzde bir olarak tanımlandığını belirterek, şunları söyledi:

"Çölyak dediğimiz hastalık, arpa, buğday, çavdar ve yulafla ilişkili. Bunların yapısında bulunan, glüten denilen proteine karşı, ince bağırsakta gelişen bir alerjik reaksiyon. Bu dört elementten yulaf kısmı biraz daha tartışmalı. Yulaftaki molekül ağırlığı diğerlerine göre biraz daha az. Eskiden çocukluk çağı hastalığı olarak bilinirdi. Zaman içerisinde gördük ki bu böyle değil.

Problemli genleri taşımıyorsan ne kadar ekmek yersen ye bildiğimiz anlamda Çölyak hastası olmuyorsun. Bizim bildiğimiz karın ağrısı, ishal, şişkinlik şikayetlerinin dışında bir grup var, tanı almamış ama genetik olarak pozitif. Bu hastaların bir kısmında yavaş yavaş bozulmalar oluyor. Önce ince bağırsakta bozulmalar oluyor. İnce bağırsaktaki bozulma süreci arttıkça da klinik şikayetleri artıyor. Bunun dışında kişide atopik şikayetler başlıyor, kaşıntılar. Karaciğer fonksiyon testi bozuklukları, genç kadınlarda gebe kalamama, erken doğum, düşük kiloda doğumlar, ayrıca kemik erimesi, diş bozuklukları gibi. Glüteni hiç tüketmeden, cilde temas durumunda bile hastalanan gruplar var. Bizim için bu grup daha sıkıntılı."

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Buca'da Çölyak Farkındalık Semineri Düzenlendi - Son Dakika


Advertisement