Bursa Eşlerinin Verdikleri Böbreklerle Böbrek Kardeşi Oldular - Son Dakika
Güncel

Bursa Eşlerinin Verdikleri Böbreklerle Böbrek Kardeşi Oldular

Bursa Eşlerinin Verdikleri Böbreklerle Böbrek Kardeşi Oldular

Sebile ÇETİN- Faruk KAHRAMAN/ BURSA, (DHA)- BURSA'da özel bir hastanede böbrek nakli için bir araya gelen diyaliz hastası 47 yaşındaki Ramazan Aksoy ile 65 yaşındaki Yusuf Ulusoy'un böbrek özlemi, Aksoy'un eşi Ayşe Aksoy'un Yusuf Ulusoy'a,...

26.01.2013 16:37

Sebile ÇETİN- Faruk KAHRAMAN/ BURSA, (DHA)- BURSA'da özel bir hastanede böbrek nakli için bir araya gelen diyaliz hastası 47 yaşındaki Ramazan Aksoy ile 65 yaşındaki Yusuf Ulusoy'un böbrek özlemi, Aksoy'un eşi Ayşe Aksoy'un Yusuf Ulusoy'a, Ulusoy'un eşi Safiye Ulusoy'un ise Ramazan Aksoy'a böbreklerini vermeliriyle son buldu. Ameliyatı gerçekleştiren Prof.Dr.Bülen Oktay, başarılı ameliyatların 16 saat sürdüğünü açıkladı

"Böbrek yetmezliği" tanısı konulan işçi emeklisi Yusuf Ulusoy haftanın belirli günleri Bursa'da, kamu kuruluşunda işçi olarak çalışan Ramazan Aksoy ise Balıkesir'in Bandırma ilçesinde hemodiyaliz ünitesine bağlanıyorlardı. 1 çocuk babası Ulusoy ile 3 çocuk babası Aksoy'un en büyük özlemleri kendilerine yapılacak organ bağışıydı. Her iki hasta, olası böbrek bağışından yararlanmak için Bursa'da bulunan Acıbadem Hastanesi'ne müracaat ettiler. Eşlerinin aylardır büyük bir umutla böbrek beklemesine dayanamayan Safiye Ulusoy ile Ayşe Aksoy, böbreklerinin birini kocalarına vermek isteselerde, bu bağış dokuların tutmaması nedeniyle gerçekleştirilemedi.

Bunun üzerine hastanede kurulan organ nakli havuzu görevlileri, Ayşe Aksoy'un böbreğinin Yusuf Ulusoy'a, Safiye Ulusoy'un böbreğinin ise Ramazan Aksoy'a uygun olduğu tesbit etti. Bunun üzerine getirilen öneriyi kabul eden Ayşe Aksoy böbreğinin birini Yusuf Ulusoy'a, Safiye Ulusoy ise Ramazan Aksoy'a böbreğini bağışlamaya karar verdi. Geçtiğimiz çarşamba günü 16 saat süren "Çapraz organ nakli" adı başarılı bir operasyonla Ayşe Aksoy'un böbreğinin biri Yusuf Ulusoy'a, Safiye ulusoy'un böbreği ise Ramazan Aksoy'a nakledildi.

'KADERİMİZE ORTAK OLDULAR"

Yapılan ameliyat bugün basın mensuplarıyla paylaşıldı. Ameliyattan sonra taburcu edilen Ayşe Aksoy ile Safiye Ulusoy'da geldiği basın toplantısında duygu dolu anlar yaşandı.

Rüyaları gerçek olan Yusuf Ulusoy ile Ramazan Aksoy hayat arkadaşlarına teşekkür edip, "Bizim kaderimize onlarda ortak oldu. Büyük fedekarlık yaptılar. Topun ağzındaydık. Onların sayesinde yaşama döndük. Eşlerimizin sayesinde organ kardeşi olduk" dediler.

Kocalarının çektikleri acıyı en az onlar kadar kendilerininde yaşadığını, böbreklerini vermek için bir an bile düşünmediklerini söyleyen Ayşe Aksoy ile Safiye Ulusoy, "Malesef dokular tutmuyordu. Doktorlar, çapraz nakilin mümkün olacağını söyleyince çok sevindik. Ameliyatlarımızda başarılı olunca eşlerimizle birlikte bundan sonra ikinci hayatımızı yaşayacağız" şeklinde konuştular.

Acıbadem Hastanesi Üroloji Uzmanı ve Böbrek Nakli Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bülent Oktay, Türkiye'de organ bağışı az olduğun için bu tür yöntemlere başvurduklarını söyledi. Bursa'da böyle bir nakilin ilk kez gerçekleştiğini belirten Oktay, başarı ile sonuçlanan ameliyatın 16 saat sürdüğünü sözlerine ekledi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Bursa Eşlerinin Verdikleri Böbreklerle Böbrek Kardeşi Oldular - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement