Büyük Rus Şairi Yevtuşenko Hayatını Kaybetti - Son Dakika
Güncel

Büyük Rus Şairi Yevtuşenko Hayatını Kaybetti

Rusya'nın yaşayan en büyük şairlerinden Yevgeni Yevtuşenko, 84 yaşında ABD'nin Oklahoma eyaletine bağlı Tulsa kentinde hayatını kaybetti.

02.04.2017 12:15  Güncelleme: 12:18

Ünlü Rus şair Yevgeni Yevtuşenko, kalp yetmezliği sonucu, Amerika'da, 84 yaşında yaşamını yitirdi.

EDEBİYATIN SANAT VE ESTETİK İÇİN YAPILMASINI SAVUNUYORDU

Sovyet Rusya'da, Stalin sonrası şair ve yazarlar döneminin önemli isimlerinden birisi olan Yevtuşenko, edebiyatın politika için değil, sanat ve estetik için yapılmasını savunan bir akımın temilcisiydi.


NAZIM HİKMET'İN YAKIN ARKADAŞIYDI

Ünlü Türk şair Nazım Hükmet ile de yakın arkadaş olan Yevtuşenko'nun şiirlerini şair Ataol Behramoğlu Türkçe'ye çevirmişti.


BÜYÜK ŞAİRLER KUŞAĞININ SON İSMİYDİ

Amerikan New York Times gazetesinin "aktör karizmasına ve siyasetçi içgüdülerine sahip" bir şair olarak tanımladığı Yevtuşenko, Sovyetler Birliği'nde 1960'lı yıllarda sivrilen Andrey Voznesenski, Robert Rojdestvenski ve Bella Ahmadulina'nın da aralarında bulunduğu büyük şairler kuşağının yaşayan son ismiydi.


'BABİ YAR' ŞİİRİYLE TANINDI

Yevtuşenko, dünyada II. Dünya Savaşı sırasında Ukrayna'nın başkenti Kiev'de on binlerce Yahudi ve tutsağın katledildiği katliamı anlattığı 'Babi Yar' şiiriyle tanındı. Sovyetler Birliği'ndeki antisemitizmi ortaya koyarak tabuları yerle bir eden şiir, daha sonra Dimitri Şostakoviç'in 13. Senfonisi'ne konu oldu.




Büyük Rus Şairi Yevtuşenko Hayatını Kaybetti

Son Dakika Güncel Büyük Rus Şairi Yevtuşenko Hayatını Kaybetti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement