Çakmak Gazı Tüpündeki Parmak İzine 12.5 Yıl Hapis - Son Dakika
Güncel

Çakmak Gazı Tüpündeki Parmak İzine 12.5 Yıl Hapis

Çakmak Gazı Tüpündeki Parmak İzine 12.5 Yıl Hapis

Mehmet Adnan K., 'terör örgütüne silah sağlamak' suçundan yargılandığı davada 12.5 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

13.02.2013 12:34  Güncelleme: 16:46

İzmir Bornova'da polis tarafından su kanalında bulunan patlayıcı malzemelerin yanındaki çakmak gazı doldurma tüpünde parmak izi çıkan 18 yaşındaki Mehmet Adnan K., 'terör örgütüne silah sağlamak' suçundan yargılandığı davada 12.5 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Olay, geçen yıl 5 Ağustos'ta Doğanlar Mahallesi'nde meydana geldi. PKK/KCK terör örgütü mensuplarının 1984 yılında Eruh ve Şemdinli ilçelerinin basılmasıyla ilgili yıldönümünde, terör örgütünün gençlik yapılanması olan Demokratik Yurtsever Gençlik Meclisi (DYG-M) organizasyonunda, Doğanlar semtinde bulunan üniversite camii önünde ve çevresinde korsan gösteri ve eylem yapılacağı ihbarı polise geldi.

Mevlana Mahallesi ile Doğanlar Mahallesi'nin birleştiği yerdeki otoban köprüsünün altında bulunan su kanalının üzerinde bomba yapıldığı istihbaratı üzerine, Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü baskın düzenledi. Polisi gören ve yaşları 17 ile 20 arasında değişen 3 kişinin kaçtığı belirlendi.

Polis, kaçan kişilerin bıraktığı çuvallar içerisinde 13 demir boru, atılmaya hazır 1 boru patlayıcı, 15 torpil, çakmak gazı dolum tüpü, 4 koli bandı ele geçirdi. Ele geçirilen malzemeler üzerinde yapılan incelemeler sonucu, sanık Mehmet Adnan K.'nın çakmak gazı dolum tüpü üzerinde parmak izi tespit edildi. Mehmet Adnan K. polis tarafından geçen Ekim ayında yakalanıp tutuklandı. Sanık hakkında 12'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde 15 yıl hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Üçüncü celsesi yapılan duruşmaya tutuklu sanık Mehmet Adnan K. ile avukatı Nezahat Paşa Bayraktar katıldı. Avukat Bayraktar, soruşturmanın genişletilmesi talebinde bulundu. Müvekkilinin söz konusu suçu işlemediğini savunan Bayraktar, sanığın daimi kullandığı telefonun raporları getirilirse o sırada olay yerinde değil, evinde olduğunun görüleceğini, bunu tanıklarla da kanıtlamak istediklerini söyledi. Bayraktar, "Çöplük haline dönüşmüş alan içerisinde sanık ya da başkalarınca önceden başka nedenlerle tüketilip atılmış, tutularak atılması sebebiyle de üzerinde parmak izi oluşmuş sıradan malzemeler olabilir. Polis nereden ne şekilde elde edildiği belli olmayan, numaralandırılmaksızın ve fotoğraflaması yapılmaksızın ele geçirilmiş bir delileri dosyaya eklemiştir. Çakmak gazı dolum tüpünü 2 lira veren herkes herhangi bir işportacı ya da dükkandan satın alabilir" dedi.

Sanığın olay tarihinde olay yerinde olmadığını, ele geçen malzemenin sanığın her zaman arkadaşlarıyla gittiği, bazen bira içtikleri kanal içerisinde ele geçmesi sebebiyle üzerinde parmak izinin çıkmasının doğal olduğunu savunan Bayraktar, "Basit molotofların ya da bu kabil madde hazırlamakta kullanılan, kullanıldığı iddia edilen ele geçirildiği belirtilen maddelerin silah sağlama suçu unsuru olarak görülmesi olasılıklı değildir. Doğu Anadolu Bölgesi'nde bir vilayetin özel yetkili mahkemesinin verdiği bir tek karar dahilinde molotofun silah sayılmasına ilişkin uygulamayı doğru bulan Yargıtay kararının emsal alınması olasılıklı değildir" dedi. Bayraktar, sanığın beraatini ve tahliyesini talep etti.

EVİN ÇÖPLERİNİ HEP BENİ ATIYORDUM

Sanık Mehmet Adnan K. ise savunmasında avukatının savunmalarına katıldığını, evin en küçüğü olduğunu, bu yüzden de evin çöpünü kendisinin attığını; belirtilen malzemenin üzerinde parmak izinin çıkmasının doğal olduğunu belirterek, beraatine karar verilmesini istedi.

AĞABEY: KARDEŞİM O GÜN EVDEN ÇIKMADI

Tanık olarak dinlenen sanığın ağabeyi Abdullah K., olayın olduğu gün boyunca kardeşiyle birlikte evden dışarı çıkmadıklarını belirtti. Abdullah K, "Kardeşimi 5 ay sonra polisler yakalamış. Ne olduğunu sorduğumda böyle bir olaydan bahsettiler. Sonra tarihi araştırdığımda 5 Ağustos'un pazar gününe denk geldiğini ve kardeşimin evde olduğunu anımsadım. Bu sebeple şahitlik yapmak istedim" dedi.

Cumhuriyet Savcısı ise sanığın iddianamede belirtilen suça göre cezalandırılmasını talep etti. Mahkeme heyeti sanık Mehmet Adnan K.'nın üzerine atılı PKK/Kongra-Gel terör örgütüne silah sağladığı, bu şekilde terör örgüte silah sağlama suçunu işlediğinin sabit olduğunu belirtti. Duruşmadaki saygılı duruşu, sanığın geleceği üzerindeki olası etkileri lehine değerlendirilerek 6'da 1 oranında indirim yaparak 12 yıl 6 ay hapis cezası verdi. Karar sonrası sanığın yakınları mahkeme heyetine tepki gösterdi. Mahkeme heyetine hakaret eden 1 kişi polis tarafından gözaltına alındı.

M.A.K. (Mehmet Adnan Kılıç) - İzmir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Çakmak Gazı Tüpündeki Parmak İzine 12.5 Yıl Hapis - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement