Çanakkale 2015"E Avustralyalı ve Yeni Zelandalılardan Yoğun İlgi - Son Dakika
Güncel

Çanakkale 2015"E Avustralyalı ve Yeni Zelandalılardan Yoğun İlgi

Çanakkale 2015"E Avustralyalı ve Yeni Zelandalılardan Yoğun İlgi

Çanakkale Savaşları'nın, 2015 yılındaki 100'üncü yılı etkinlikleri kapsamında Gelibolu Yarımadası'ndaki Anzak Koyu'nda yapılacak "Şafak Ayini"ne, Avustralyalı ve Yeni Zelandalılar yoğun ilgi gösteriyor Vali Çınar: "Çok geniş bir kalabalığın oraya sığmasına imkan yok. Kruvaziyer gemilerle buraya ziyaretçileri.

12.02.2014 12:05

MEHMET BAYER - Çanakkale Savaşları'nın 100'üncü yılı dolayısıyla gelecek sene nisan ayında gerçekleştirilecek "Şafak Ayini"ne, Avustralya ve Yeni Zelanda'dan katılmak isteyen kişilerin yoğunluğu nedeniyle kura çekilecek. Törene katılamayacak konuklar için farklı programlar hazırlanıp dev ekranlar aracılığıyla etkinlikleri izlemeleri sağlanacak.

Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'ndaki Anzak Koyu'nda düzenlenecek "Şafak Ayini"ne, Avustralya ve Yeni Zelandalıların ilgisinin yoğun olduğunu söyledi.

Organizasyona katılım için 10 bin 500 kişilik kota konulduğu bilgisini veren Çınar, bu kişilerin, başvuru sahipleri arasından kurayla tespit edileceğini anlattı.

Savaşların 100'üncü yılı olmasından dolayı Avustralya ve Yeni Zelanda'dan Gelibolu Yarımadası'na gelmek için başvuru yapanların sayısının belki de yüz binleri bulacağını vurgulayan Çınar, "Bunların bir kısmı seyahat acenteleriyle iş birliği yapacak. Tabii coğrafya, tören yapılan alan, fiziki şartlar açısından kısıtlı. Çok geniş bir kalabalığın oraya sığmasına imkan yok. Programın içeriğine zarar verebilecek, güvenliği sıkıntıya sokabilecek, sağlık açısından sıkışıklıklar yaratabilecek birçok etken var" dedi.

Çınar, isteyen herkesin törenlere katılımının mümkün olmadığını dile getirdi.

Katılımın en üst düzeyde tutulması için bazı formüller düşünüldüğünü aktaran Çınar, şöyle devam etti:

"Nedir? Kruvaziyer gemilerle buraya ziyaretçilere getirmek, denizde belirli noktalarda bulunmak suretiyle onların programları uzaktan ya da oluşturulacak dev ekranlardan seyretmelerini öngören birtakım düşünceler var. Bunların hiçbiri bizim açımızdan yabana atılır düşünceler değil fakat bu Başbakanlığımız, Dışişleri Bakanlığımız, Valiliğimiz ve muhatap ülkelerin büyükelçilikleri aracılığıyla şekillenecek. Bir anda buna karar verebilmek kolay olmuyor."

"Benzer bir tören ağustos ayında yapılabilir"

Çınar, muhatap oldukları ülkelerin yetkililerinin, kendilerine bir teklif sunduğunu bildirdi.

Şafak Ayini benzeri bir törenin, 2015'in ağustos ayında Çanakkale'de yapılmasının önerildiğine işaret eden Çınar, "Diyorlar ki 'Biz bu Şafak Ayini'nin bir benzerini ağustos ayının ilk haftası içinde yapalım, bu kalabalıkların bir kısmını o zaman getirelim.' Valiliğimize bu, görüş olarak soruldu. Biz de uygun görüşü bildirdik. Bir netlik yok ama önümüzde uzun bir yıl var. O zamana kadar her şey şekillenir" diye konuştu. - Çanakkale

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Çanakkale 2015'E Avustralyalı ve Yeni Zelandalılardan Yoğun İlgi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement