Çavuşoğlu: "Twıtter'in Ne Hakkı Var da Türkiye'deki Mahkeme Kararlarını Tanımıyor" - Son Dakika
Güncel

Çavuşoğlu: "Twıtter'in Ne Hakkı Var da Türkiye'deki Mahkeme Kararlarını Tanımıyor"

Çavuşoğlu: "Twıtter\'in Ne Hakkı Var da Türkiye\'deki Mahkeme Kararlarını Tanımıyor"

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Twitter'in kapatılması ile ilgili olarak, "Özgürlük sadece bir internet sağlayıcının değildir.

22.03.2014 17:03

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Twitter'in kapatılması ile ilgili olarak, "Özgürlük sadece bir internet sağlayıcının değildir. Her bireyin özgürlüğü önemlidir" değerlendirmesinde bulundu.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, AK Parti Konyaaltı Belediye Başkan Adayı Remzi Sadi'nin seçim çalışmalarına katıldı. Çavuşoğlu, AK Parti İl Başkanı Mustafa Köse, Belediye Başkan Adayı Remzi Sadi ile birlikte esnaf ziyaretleri gerçekleştirdi.

Ziyarette, gazetecilerin tüm dünyada büyük yankı uyandıran Twitter yasağı ile ilgili sorularını yanıtlayan Çavuşoğlu, kendisinin yasaklandığından beri Twitter kullanmadığını söyledi. Twitter engellenmesiyle ilgili olarak AB'den bilgi talebinde bulunmadığını belirten Çavuşoğlu, "Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Ria Oomen-Ruijten dün Yalova'da seçim konuşması yaptığım sırada aradığı için görüşemedim. Sonrasında ise kendisini aradım fakat ulaşamadım. Daha sonra da haberlerde çıktı, bilgi talep ettiğini söylemiş raportör. Sanırım bir yanlış anlama var haberi yapan arkadaşlarda. Böyle bir bilgi talebi gelmedi bana. Genelde raportörle olsun, Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle ile olsun, her konuda, her zaman diyalogumuz vardır. Dün kendisine geri döndüğümde ulaşamadım. Kendisiyle herhangi bir telefon konuşmamız olmadı. Benden de herhangi bir bilgi talep etmedi haberde yazıldığı gibi" dedi.

"TWITTER DA İŞİN CİDDİYETİNİ ANLADI"

Twitter engelinin tüm dünyada yankı uyandırdığı ve Türkiye'nin karikatürlere konu olduğu sorusuna Çavuşoğlu, "Örneğin başkasının adına sahte Twitter hesabı açılmış ve buradan pornografik içerikler dağıtılmış. Şahıs mahkemeye başvuruyor veya bir kişinin kişilik hakkının ya da özel hayatının korunmasına ilişkin ihlal içeren şikayetler var. Bu şikayetlere göre mahkemeler karar vermiş. Şimdi Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı bunları Twitter'a iletiyor, 'Bu linkleri kaldırın' diyor. Mahkeme kararlarını da söylüyor ama Twitter diyor ki, 'Ben başka ülkelerden gelenleri dikkate alırım ama Türkiye'yi dikkate almam.' Şimdi Türkiye 76 milyonluk bir hukuk devletidir. Biz de bazen yargı kararlarını şikayet ediyoruz hepimiz, bazen değişik görüşlerden olsun, iktidar olarak, muhalefet olarak yargı kararlarından şikayetçiyiz. Değişik kararlardan dolayı alındığını söylüyoruz, siyasi karar olduğunu söylüyoruz bazen. Cumhurbaşkanının Meclis tarafından seçilmesiyle ilgili biliyorsunuz o süreçte 367 kararı çıktı, böyle bir şey yok. İç tüzük belli, bu siyasi bir karar ama diyemeyiz ki bu siyasi bir karara uyamayız. Neticede Anayasa Mahkemesi'nin bir kararıdır. Sosyal paylaşım sitesine tedbir amaçlı erişim engeli konuldu. Bu konu Twitter'in tutumundan ve Türkiye'deki mahkeme kararlarının uygulamamasından kaynaklanıyor. Twitter'in ne hakkı var da, 'Türkiye'deki mahkeme karalarını tanımıyorum' diyor. Böyle bir hakkı var mı? Yok. Bizim hukuk sistemimizin eksiği de olsa, neticede Türkiye bir hukuk devletidir. Bu eksikleri gidermek için de sürekli reformlar yapıyoruz ama, 'Mahkemenin aldığı kararları ben tanımam' anlayışı, kimsede böyle bir hak olmamalı. Olayın özeti budur. Zaten şimdi görüşmeler devam ediyor. Twitter'da işin ciddiyetini anladı ve görüşmeler devam ediyor. İnşallah kısa sürede çözülür ve bu yasak kalkar" yanıtını verdi.

"ÖZGÜRLÜK SADECE BİR İNTERNET SAĞLAYICININ DEĞİLDİR"

Twitter yasağını nasıl değerlendirdiği sorulan Çavuşoğlu, "Engel bireysel özgürlükler ve özel hayatın gizliliği nedeniyle. Vatandaşların bireysel özgürlüğüne de korumak durumundayız. Bir vatandaşının kişilik hakkını ya da özel hayatının gizliliğini korumak da hukuk devletinin görevidir. Özgürlük sadece bir internet sağlayıcının değildir. Her bireyin özgürlüğü önemlidir. Kimse kimsenin özgürlüğüne müdahale etmemelidir ya da özgürlüğünü ihlal etmemelidir" diye konuştu.

"TEKNİK BİLGİYE SAHİP OLMADIĞIM İÇİN TWITTER'I KULLANAMADIM"

Yasağı ilk delenlerin başta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül olmak üzere Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç gibi kabine üyeleri ve AK Partililer olduğunu aktaran bir gazetecinin, "Bu bir ironi oluşturmuyor mu?" sorusuna AB Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "O konuda bilemiyorum nasıl oldu ama ben o kadar teknik bilgiye sahip olmadığım için Twitter'i kullanamadım işin doğrusu. Sayın Cumhurbaşkanımız ya da sizin bahsettiğiniz bakan arkadaşlarımız takip etti mi, etmedi mi, onu da takip edemedim. Neticede hangi yolla takip ediliyor, onu da bilemiyorum. Kendilerine sormanız lazım onu" cevabını verdi.

Çavuşoğlu daha sonra partisinin seçim çalışmalarına Aksu ilçesinde devam etti. - ANTALYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Çavuşoğlu: 'Twıtter'in Ne Hakkı Var da Türkiye'deki Mahkeme Kararlarını Tanımıyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement