Cerrahi yöntemle yüzde 90 tasarruf sağlanıyor
Ünlü Türk cerrah Doç. Dr. Alper Çelik, diyabet hastalığında en etkili tedavinin cerrahi yöntem olduğunu söyledi. İngiltere'nin başkenti Londra'da devam eden Dünya Tip 2 Diyabet Tedavisinde Girişimsel Yöntemler Kongresi'nde Türkiye'yi temsil eden Doç. Dr. Alper Çelik, düzenlediği basın toplantısında kongre sonuçlarını değerlendirdi.
'HASTALARA HAKSIZLIK YAPILDI'
Şeker hastalarına şimdiye kadar haksızlık yapıldığını iddia eden Doç. Dr. Çelik, diyabet tedavisinin 5- 6 yıl öncesine kadar sadece diyet, egzersiz, yaşam tarzı değişiklikleri, ilaç ve insülin ile mümkün olabileceğine inanıldığını ancak klasikleşmiş bu tedavi ile, hastaların sadece yüzde 15'i ile yüzde 20'si üzerinde bir başarı elde edilebildiğini söyledi. Çelik bu başarı oranın cerrahi yöntemle ise yüzde 80 ve hatta yüzde 90'ın üzerine çıktığını belirterek, uygulanan tek bir cerrahi müdahaleyle şeker hastalığının yanı sıra tansiyon, kilo problemleri, yüksek kolesterol, gut hastalığı ve polikistik over rahatsızlığı gibi sağlık sorunlarının da çok geç kalınmadığı sürece tamamen giderilmesinin mümkün olduğunu ifade etti.
Diyabet hastalığında uygulanan cerrahi tedavi yöntemlerin önünde hala önemli engeller olduğuna da dikkati çeken Çelik, tek bir ameliyat tekniği olmadığı her ameliyat tekniğinin başarı oranının farklı olduğu hatırlatarak, 'Meslektaşlarımızın önemli bir kısmı, uygulaması daha basit ama insanları ömür boyu vitamin ve mineral bağımlısı yapacak ameliyatları ön plana çıkarmaya çalışıyorlar.dedi.
Kongrede emilimi bozmadan, ömür boyu vitamin, mineral, demir ve kalsiyum bağımlılığına neden olmadan ince bağırsak kaynaklı hormonların değiştirilerek, şeker hastalarından çok etkili sonuçlar alınabildiğini ifade etme şansı bulduğunu belirten Çelik, yapılmakta olan tedavilerle diyabet hastalığının yanı sıra bu hastalığa bağlı olarak oluşan bazı organ hasarlarının da düzelebileceğini söyledi. Çelik, kongrede şeker hastalarında görülen sinir hasarının, ameliyattan sonra düzeldiğini bilimsel verilerle göstermekte olan bir sunum gerçekleştirdi.
'YÜZDE 92 BAŞARI SAĞLADIK'
Diyabet hastalığına çare olarak cerrahi yöntemlerin gerçekten bilimsel bakış açısına sahip hekimlerin ikna edilmesinde herhangi bir sorun yaşanmadığını ifade eden Çelik, dünyaca ünlü cerrahların katıldığı bu kongrede en etkili tedavinin cerrahi olduğunu ortaya konduğunu belirtti.
Ünlü cerrah, şimdiye kadar denenmesi gereken bütün tedavileri denemiş ve sonuç alınamamış en ağır 1000 diyabet hastasında uygulanan cerrahi yöntemle yüzde 92'lik bir başarı sağlandığını söyledi.
CERRAHİ YÖNTEMLE YÜZDE 90 TASARRUF SAĞLANIYOR
Cerrahi yöntem ile hastaların tedavi masraflarında önemli ölçüde azalma olduğunu belirten Dr. Çelik, gerçekleştirdikleri ameliyatlarla diyabet için yapılan harcamalarda yüzde 90'ın üzerinde tasarruf sağlıklarını vurgulayarak, diyabet hastalarının hazineye olan maliyetlerini azalttıklarını söyledi. Çelik, Türkiye'de bir diyabet hastasının ameliyattan önce senelik masrafının 650 doları bulurken bunun ameliyat sonrası 65 dolara düştüğünü ifade etti.
'İLAÇ SEKTÖRÜ ÖNEMLİ ETKEN'
Cerrahi yöntem ile hastaların tedavisinde en büyük eleştirinin ilaç sektöründen geldiğini söyleyen Çelik, herhangi bir ilacın piyasaya sürümünün yaklaşık 8-10 yıllık bir süreç ve yaklaşık yüz milyon dolarlık bir yatırım olduğuna bunun muhakkak finanse edilmesi gerektiği ve bu sebeple ilaç sektörü ile ciddi sorunlar yaşandığına dikkati çekti. Çelik,? Başka türlü bir şey bekleyemezsiniz zaten. Bu finansmanın bir şekilde tamamlanması gerek çünkü bu bir döngü. O ilaç ömrünü tamamlamadan o ilacın piyasaya çıkışını engelleyecek bir tutum sergilerseniz, sizi baltalayacaklardır. Maskeleyeceklerdir. Bizim yaşadığımız da budur. Bu soruna yönelik Sağlık Bakanlığı'na birçok kez başvuru yaptık. Hala cevap bekliyoruz? dedi.
Doç. Dr. Çelik, artık 'hangi tedavi daha üstün' sorusu sorulmadığına dikkati çekerek, kongrede, ilaç ve cerrahi tedavi yöntemleri arasındaki farkın açıkça ifade edildiğini ve diyabet hastalarında cerrahi yöntemin açık ara farkla daha etkili olduğunun ortaya konduğunu söyledi. Çelik, tıp camiasının tedavi yöntemlerinin üstünlüğü yerine hangi hastalara ne zaman cerrahi müdahale yapılabileceğinin ve ne tip bir ameliyatın söz konusu olabileceğinin tartıştığını vurguladı.
'MİDE KÜÇÜLTME YÖNTEMİ ÇÖZÜM DEĞİL'
Ameliyat çeşitlerinden mide küçültme yönteminin uzun vadede başarısız olduğuna dikkati çeken Çelik, sadece mide küçültme işlemi yaptığında uzun vadede istenilen sonuçların elde edilemediğini, insanoğlu üzerinde yapılabilecek hiçbir kısıtlamada uzun vadede sonuçları yüz güldürücü olamadığını, kısıtlamayla bir yere varılamayacağını söyledi.
'YENİ YÖNTEM TARTIŞILIYOR'
Yeni bir yöntem olarak yaklaşık son 8 yıldır ince bağırsağın mideye taşınma yöntemlerinin tartışılmaya başlandığını da ifade eden Çelik, bu yöntemin hali hazırda kendisi tarafından son 6 yıldır uyguladığını söyledi.
Son yıllarda ince bağırsaklardaki hormonlara ilişkin kilo verdirici ilaçların da piyasaya sürüldüğünü belirten Çelik, cerrahi yöntemlerin ise en etkili yol olduğunu bu kongrede bunun bir kez daha kabul edilmiş olduğunu sözlerine ekledi.
Son Dakika › Güncel › Cerrahi Yöntemle Yüzde 90 Tasarruf Sağlanıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?