Artvin Cerattepe bölgesinde yürütülmesi planlanan madencilik faaliyetleri, bir grup vatandaş tarafından Cerattepe olaylarının yıl dönümünde protesto edildi.
Yeşil Artvin Derneği ve Artvin Gençlik Platformunun organizasyonuyla Artvin Çamlık Mahallesi'nde geçtiğimiz yıl 16-21 Şubat tarihlerinde meydana gelen olayların başladığı bölgede toplanan yaklaşık 300 kişilik grup, davul ve tulum eşliğinde horon oynayarak yaşananları protesto etti.
Protesto gösterileri sırasında Çevik Kuvvet ekiplerinin çevrede geniş güvenlik önemi aldığı gözlendi.
Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, burada yaptığı konuşmada, Artvin halkının geçtiğimiz yıl Cerattepe olaylarında hiç karşılaşmadığı şeylerle karşılaştığını ileri sürdü, Artvin'de yaklaşık bir senedir büyük bir tedirginlik yaşandığını söyledi.
Maden şirketinin yasaları inlemeyerek, Cerattepe'de bir takım çalışmalar yapmaya başladığını öne süren Karahan, "Henüz hukuksal süreç bitmediği halde ön hazırlık çalışmaları yapıyor. Bugün burada Artvinli gençlerimizin oluşturduğu Artvin Gençlik Platformunun bir horon etkinliği var. Bizler hep buradayız. Mücadelemiz artarak devam edecek. 25 senedir süren bir yaşamsal mücadelemiz zaten hiç bitmedi. Hem hukuksal hem de bilimsel olarak burada madenciliğin olmayacağı ispatlanmıştır. Bu mücadelemiz Artvin halkının yaşam mücadelesidir. Bundan sonra da mücadelemiz artarak devam edecektir." diye konuştu.
Artvin Gençlik Platformu adına basın açıklaması yapan Aydan Yerlikaya da Cerattepe'de yaşananların üzerinden bir yıl geçtiğini hatırlatarak, "Cerattepe'ye canımız pahasına sahip çıktık." ifadesini kullandı.
"Mücadele bitti, madene kimse karşı çıkmıyor havası estirmeye çalışıyorlar" diyen Yerlikaya, şöyle devam etti:
"Ancak Artvinliler bitti demeden bitmez. Son sözü her zaman direnenler söyler. Mücadelemiz için bitti diyenlere inat bugün buradayız. Yarın her yerde olacağız. Halkımıza çağrımızdır: Madencilerin yaratmaya çalıştığı 'her şey bitti, maden çıkacak' algısına kapılıp yılgınlığa düşmeyelim. Biz biliyoruz ki birkaç makine ile madencilik faaliyeti yapılmaz. Üç günlük çalışmayla madencilik faaliyetinin başladığı algısını yaratmaya çalışmalarına kanmıyoruz."
Yerlikaya, mücadeleden vazgeçmeyeceklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Biz kararımızı verdik. Madene hayır. Yeşilin hakim olduğu, yamaçlarında horona durduğumuz, sevdiklerimize türkü yaktığımız, canımız sıkıldığında, dertlendiğimizde, biraz nefes almak istediğimizde gölgesine sığındığımız ağaçlarımız, sığınağımız yaylalarımız. üzerinde barındırdığı güzellikler olmazsa Artvin'in yaşanılır bir tarafı kalmayacağını biliyoruz. Cerattepe giderse hayatımızın hatta pek çok canlının hayatının da biteceğinin farkındayız. Bu yağmacı zihniyetin hiçbir yerde insanları rahat bırakmayacağını görüyoruz, bu nedenle göç seçeneğinin de faydası olmayacağını da biliyoruz. Başka bir yerde mutlu olamayız biz. Cerattepe biterse buralarda hayat biter. Yaşamla ölüm arasında bir tercihtir maden. Biz yaşam için direnmeyi seçiyoruz."
Konuşmaların ardından katılımcılar bir süre horon oynadı.
Son Dakika › Güncel › Cerrattepe Olaylarının Yıl Dönümünde Horonlu Protesto - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?