ERDEM DURMUŞ - Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun Ceviz Eylem Planı'nı açıkladığı Kaman'da, yöreye has ceviz üretiminin artması ve yaygınlaşmasının ardından üreticiler, dışarıdan gelen fidan talebini karşılamakta zorlanmaya başladı.
Kaman Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Arif Göçmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede cevizin bir yaşam biçimi haline gelmeye başladığını ve ilginin giderek arttığını söyledi.
Kooperatif üyelerinin ceviz ağırlıklı olarak üretim yaptığını ifade eden Göçmen, kendisinin de İl Özel İdaresi'nin yaptığı katkı ile serada ceviz fidanı yetiştirdiğini belirtti.
Göçmen, ceviz fidanı almak ya da aşı yaptırmak için başta İç Anadolu Bölgesi olmak üzere Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden gelenler olduğunu dile getirerek, ceviz yetiştirmek isteyenlere Kaman-1, Kaman-5, göçmen ve yayla çeşitlerini önerdiklerini vurguladı.
Son dönemde artan ilgi nedeniyle ceviz fidanı talebine yetişmekte zorlandıklarını ifade eden Göçmen, "Başta Ankara olmak üzere Türkiye'nin birçok ilinden gelen talepleri karşılayabilmek için yeni üretim merkezleri kuruluyor. Bizim sera ile birlikte İl Özel İdaresi'nin katkılarıyla yeni seralar kurulmaya başlandı" diye konuştu.
Ceviz fidanı dikiminde dikkat edilecek konular
Göçmen, aşılı fidanların büyük ilgi gördüğüne işaret ederek, iyi bir verim alınabilmesi için ceviz fidanı dikiminde bazı konulara dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.
Bilinçsizce yapılan fidan dikimi ya da aşılamanın ağaca ve bütçeye zarar verdiğine dikkat çeken Göçmen, şöyle konuştu:
"Kaliteli ceviz ya fidan olarak ya da aşı yapılarak yetiştirilebilir. Saksılı ve çıplak köklü fidanlarla dikim yapılır. Fidanlar kar, don ve çamur olmamak şartıyla yıl boyu dikilebilir. Ama en uygunu, don olayı yaşanmaması kaydıyla, Mart ayının başı ile Mayıs'ın 15'ine kadar olan zamandır. Aşılama da yine aynı zamanda ideal verim verebilir. İç Anadolu Bölgesi'nde özellikle geceleri don olayları görülmektedir. Don yaşanan günlerde ceviz dikimi ve aşılaması olmaz. Emeğe de aşıya da yazık olur."
Her yaştan ceviz ağacında aşı ile kaliteli cevizin elde edilebileceğine değinen Göçmen, ancak aşıyı işi bilen profesyonel kişilerin yapması gerektiğine dikkati çekti.
"Diyelim ki, Kaman-1 cevizini yaşlı bir ağaca aşıladınız. Buradan da iyi bir şekilde verim alabilirsiniz. Başka kaliteli çeşitler de böyle. Ama aşıyı yapacak kişi bilinçli olmalı" dedi.
Göçmen, Kaman-1 cevizinin en çok ilgi gören ve talep edilen tür olduğunu belirterek, bir kilo Kaman-1 cevizinin 650 gram iç verdiğini, yağ oranı az, içi beyaz ve yumuşak kabuklu olduğunu söyledi. - Kırşehir
Son Dakika › Güncel › Ceviz Fidanı Talebine Yetişemiyorlar - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?