CHP'den Yeni Teklif - Son Dakika
Güncel

CHP'den Yeni Teklif

CHP\'den Yeni Teklif

CHP, CMK'da Tutukluluk Süresini Üç Yılla Sınırlayan Teklifi Verdi.

06.01.2011 13:40  Güncelleme: 13:45

CHP, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK), tutukluluk sürelerini yeniden düzenleyen 102 ve 252. maddesinde değişiklik öngören kanun teklifini verdi. Teklife göre; tutukluluk süresi 3 yıl ile sınırlanacak.

Mahkumiyet kararı verilen tutuklular, 3 yıl tutukluluk süresinden yararlanamayacak. Ayrıca, "tutuklama süresi iki kat uygulanır" şeklindeki 252. maddenin ikinci fıkrası kanun metninden çıkartılacak.

CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ünlütepe, Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek ve Ordu Milletvekili Rahmi Güner imzasıyla Ceza Muhakemesi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Başkanlığı'na verildi.

-BASIN TOPLANTISI İLE ANLATTILAR-

Teklif sahipleri Ali Rıza Öztürk, Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ünlütepe, Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, TBMM'de basın toplantısı düzenledi.

-TUTUKLULUK SÜRESİ ÜÇ YIL İLE SINIRLANDIRILIYOR-

CMK'nın 102. maddesinde değişiklik öngören teklife göre, ağır ceza mahkemelerinin görevine giren işlerde tutukluluk süresi en çok iki yıl, ancak bu süre zorunlu hallerde gerekçeleri gösterilerek en çok 1 yıl daha uzatılacak.

-MAHKUMİYET KARARI ALANLARA UYGULANMAYACAK-

Ancak haklarında mahkumiyet kararı verilen tutuklular üç yıllık süreden yararlanamayacak. 102. maddeye eklenen fıkraya göre, ağır ceza mahkemesinin görevine giren işlerle ilgili tutukluluk sürelerine ilişkin sınırlar, hakkında tutukluluk kararı verilmesine neden olan fiile ilişkin olarak mahkumiyetine karar verilen sanık açısından yapılacak istinaf ve temyiz incelemesi aşamasında uygulanmayacak.

Tutuklu işlere ilişkin istinaf ve temyiz incelemeleri toplamda en çok bir yıl içinde karara bağlanacak. Haklarındaki istinaf ve temyiz incelemeleri, toplam bir yıl içinde karara bağlanmayan tutuklu sanıklar derhal salıverilecek.

-"İKİ KAT UYGULANIR" HÜKMÜ KALDIRILDI-

252. maddede değişiklik öngören teklif, yargılanan bazı suçlar için sürelerin iki kat olarak uygulanması hükmünün kaldırılmasını öngörüyor. Ceza Muhakemesi Kanununun 252. maddesinin 2. fıkrası yani, "Kanunda öngörülen tutuklama süresi iki kat uygulanır" ibaresi çıkartılacak.

-ADALET BAKANI'NI ELEŞTİRDİLER-

AKP'nin tavrını da eleştiren Ali Rıza Öztürk, " Abdullah Öcalan'ın yargılanmasını 6 ay gibi bir sürede bitiren yine kamuoyunda Ergenekon olarak tanımlanan Silivri'de görülen dava ile ilgili sırf bu dava için mahkeme oluşturan siyasi irade her nedense kamuoyunda Hizbullah olarak bilinen davaya ilişkin sırf bu davayı görmek için dava oluşturmamıştır. 188 kişiyi domuz bağı ile öldüren kişiler bu sistemden yararlanarak salıverilmiştir. Burada bunların salıverilmesinde AKP'nin çok ciddi kusuru olduğunu düşünüyoruz" dedi.

-AKP'DEN DESTEK İSTEDİLER-

Halil Ünlütepe'de teklifin geçmesi için siyasi partilerden destek istedi. Bölge mahkemelerinin kurulmasını isteyen Ünlütepe, "Sayın Bakan sağda solda lüzumsuz işlerle uğraşacağına bölge mahkemeleri kurulsun" dedi.

-"SALIVERİLENLERİN SAYISI ARTMAZ"-

Bir basın mensubunun, "Bu üç yıl hayata geçerse salıverilenlerin sayısı artar mı?" sorusuna Ünlütepe, şöyle dedi:

"Kamuoyunu ilgilendiren son Diyarbakır tahliyelerin üzerinde duruyorsanız, zaten onun önüne geçebilmek için hüküm verilmiş olan yargılamalarda Yargıtay'ın müdahale edememesini onu öne alıyoruz" dedi.

Cihaner dosyasını örnek veren Ünlütepe, "Yargıçlar siyasetin içine girerse dosyayı ilgili mahkemeye göndermezse olmaz. Siyasetin yargıdan elini çekmesi lazım" dedi.

CHP'li vekiller, hükümet tarafından hazırlanan yeni çalışmayı da, "Kadrolaşmak amaçlı" olduğunu ifade ettiler.

Ali Rıza Özkürk de, bu tekliften sonra herkesin salıverileceği görüşüne katılmadığını söyledi.(ANKA)

(MG/ÖMR)

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel CHP'den Yeni Teklif - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement