CHP Mültecilerin Geri Kabul Anlaşmasına Muhalefet Şerhi Koydu - Son Dakika
Güncel

CHP Mültecilerin Geri Kabul Anlaşmasına Muhalefet Şerhi Koydu

CHP Mültecilerin Geri Kabul Anlaşmasına Muhalefet Şerhi Koydu

CHP, Türkiye ile AB arasında izinsiz ikamet eden kişilerin geri kabulüne İlişkin anlaşma tasarısına muhalefet şerhi koydu.

10.02.2014 13:04  Güncelleme: 13:36

CHP, Türkiye Cumhuriyeti İle Avrupa Birliği Arasında İzinsiz İkamet Eden Kişilerin Geri Kabulüne İlişkin Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısına, "Türkiye kaçak mülteci deposu hâline getirecek" gerekçesiyle muhalefet şerhi koydu.

"STATÜ GERİLİĞİ ANLAMINA GELİR"

Dışişleri Komisyonunun CHP'li üyeleri Oktay Ekşi ,Osman Korutürk, Mehmet Ali Ediboğlu, Ali Haydar Öner Geri Kabul Anlaşmasına ilişkin karşı görüş yazısı yazdı.

Muhalefet şerhinde, söz konusu anlaşmanın "Türkiye'nin AB ile ilişkilerinde bir statü geriliğine tabi tutulması" anlamına geleceği belirtildi.

"HİÇBİR ŞEKİLDE GERÇEĞİ YANSITMIYOR"

Muhalefet şerhinde, söz konusu anlaşmanın "müjde" niteliğinde olmadığına işaret edilerek, "İmzaladığımız Geri Kabul Anlaşması uyarınca üç yıl sonra Türk vatandaşları AB'ye vizesiz seyahat edecekler" mealindeki beyanının hiçbir şekilde gerçekleri yansıtmadığı ifade edildi.

"TÜRKİYE'Yİ MÜLTECİ DEPOSU HALİNE GETİRECEK"

"Geri Kabul Anlaşması AB ülkelerine Türkiye yoluyla kaçak olarak geçecek dünyanın her bölgesine mensup kişilerin, bulundukları AB ülkesinde yakalandıklarında Türkiye'ye iade edilmelerini öngören bir metindir. Bu kişiler, vatandaşı bulundukları ya da Türkiye'ye geldikleri ülkelere, ancak Türkiye ile bu ülkeler arasında benzer geri kabul anlaşmaları olması hâlinde gönderilebilecek; aksi takdirde Türkiye bunları kendi ülkesinde barındırmak zorunda kalacaktır. Bu uygulamanın Türkiye'yi çok uzun olmayan bir zamanda bir kaçak mülteci deposu hâline getireceği açıktır.

"ÜLKEMİZİ EKONOMİK VE SİYASİ ALANDA SIKINTIYA SOKACAK"

Soyut ve gerçekleşmesi çok müphem vaat karşılığında böyle ağır hükümler içeren bir anlaşmanın akdi ülkemizi hem sosyal hem ekonomik alanda hem de uluslararası siyaset alanında zora sokacaktır.

"HER AÇIDAN KABUL EDİLEMEZ"

Bu metin AB'nin tek yönlü istekleri bağlamında Türkiye'nin "ulusal azınlıkları' gibi Lozan Anlaşması'yla da aykırılık içeren unsurlara atıf yapmakta olup kısa bir tanımla söylemek gerekirse her açıdan kabul edilmez niteliktedir."

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel CHP Mültecilerin Geri Kabul Anlaşmasına Muhalefet Şerhi Koydu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement