CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam'a, "istihdam edilmesi gereken engelli memur sayısı kaçtır, bunun ne kadarı hakları olan kadrolara yerleştirilmiştir?" diye sordu.
Tanrıkulu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı'nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde Türkiye'deki engelli vatandaşların engel kategorilerine göre sayılarının açıklanmasını östedi. Devlet Memurları Yasası'nın 53. Maddesine göre istihdam edilmesi gereken engelli memur sayısını soran ve ne kadarının hakları olan kadrolara yerleştirildiklerini soran Tanrıkulu şu soruları yöneltti:
"4857 ve 657 sayılı yasalarda belirtilen engelli istihdam kotaları doldurulmamış ise neden boş tutulmaktadır? Bu konuda görevlerini yapmayan veya gerekli denetimleri gerçekleştirmeyen kamu görevlileri hakkında hangi işlemler yapılmıştır?
Çalışamayan, çalışamayacak durumda olan engellilere ne kadar aylık verilmektedir? Verilen aylıklar insan onuruna, altına imza attığımız Birleşmiş Milletler Sözleşmelerinde belirtilen insanca yaşanacak gelir düzeyine uygun mudur? Değil ise artırılması için neler yapılmaktadır?
TSE standartlarına ve dolayısıyla engellilere uygun olmayan şekilde kamu ve özel binalarını inşa edenler, bunların projelerini onaylayanlar hakkında ne gibi işlem yapılmıştır?
Engelliler tarafından erişime uygun olmayan kamu alanları ve ulaşım araçları nedeniyle kaç idari dava açılmış, ilgili mülki amirlikler tarafından kaçına yargılanma izni verilmiş, kaçına verilmemiştir?
Engelli öğrencilerin eğitimlerinin sürdürülmesi için hangi tedbirler alınmaktadır? Bina, eğitim ve yardımcı kadroları yeterince sağlanmış mıdır? Sağlanmamış ise 2013-2014 eğitim döneminde bu alanda yapılacak yatırım ve kadro alımları nelerdir? Okulların erişilebilir olması için ayrıca bir bütçe oluşturulmuş mudur, oluşturulacak mıdır?
Yine engellilerin ÖTV istisnasından yararlanmasının koşulları yasa ve yönetmelikte açıkça belirtilmiş olmasına rağmen neden Maliye Bakanlığı veya İçişleri Bakanlığı'nın sağ-sol bacak ve kol ayrımları yapmasının hukuki dayanağı nedir?
Cezaevlerinde bulunan engelli tutuklu ve hükümlüler için gerekli olanaklar, başta tıbbi ve psikolojik olmak üzere destek ve hizmetler verilmekte midir? Tuvalet, banyo vb. gibi hijyenik konularda gerekli tedbirler alınmış mıdır? Diğer tutuklu ve hükümlülerin yararlandığı havalandırma vb. her türlü olanaktan yararlanmaları sağlanmakta mıdır?
Engellilerin spor olanaklarının geliştirilmesi için mevcut federasyonlara hangi katkılar yapılmaktadır?
Engellilerin seçimlerde oy kullanabilmesi için hangi önlemler alınmıştır, yeterli midir? Görme engellilerin oylarını kendilerinin kullanabilmeleri için oy pusularıyla ilgili hükümlerde bir değişiklik yapılacak mıdır?"
Son Dakika › Güncel › CHP'li Tanrıkulu: İstihdam Edilmesi Gereken Engelli Memur Sayısı Kaç? - Son Dakika
Sizin düşünceleriniz neler ?