Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki Uygur Türklerine uyguladığı iddia edilen baskıya Türkiye'den yükselen tepkiler, mermer sektörünü tedirgin etti. Çin'e mermer ihracatının yapıldığı Afyonkarahisar ve Burdur'daki sektör temsilcileri, protestoların artmasının sektörü olumsuz etkileyeceğini savundu.
Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hüsnü Serteser, yaşananların henüz ihracata yansıyan bir tarafı olmadığını, ancak protestoların artmasının olumsuz etkileyeceğini söyledi. Afyonkarahisar'ın doğaltaş konusunda önemli bir merkez olduğunu aktaran Hüsnü Serteser, "Afyon yereline bakıldığı zaman da ihracatın yüzde 50'ye yakın kısmını mermer ihracatı karşılıyor. Türkiye'nin doğaltaş ihracatının yüzde 10'undan fazlasını Afyonkarahisar karşılamaktadır" dedi.
'ÇİN İHRACATTA ÖNEMLİ BİR PARTNER'
Türkiye'den Çin'e 3 milyar dolara yakın ihracat yapıldığını vurgulayan Hüsnü Serteser, "Doğaltaş ihracatında Çin Halk Cumhuriyeti bizim çok önemli bir partnerimiz. Çin'e toplam ihracatımız 3 milyar dolar civarındayken bunun yaklaşık yüzde 35'ini doğaltaştan sağlıyoruz. Bu da Çin'in bizim doğaltaş ihracatında ne kadar önemli bir partnerimiz olduğunu göstermektedir" diye konuştu.
'EYLEMLERİN DOZU KAÇARSA İHRACAT ZARAR GÖRÜR'
Doğu Türkistan'da yaşandığı söylenen olayların devletlerarası çözülmesi gereken çok hassas bir konu olduğuna dikkati çeken Hüsnü Serteser, "Tabi ki kilometrelerce uzakta bulunan soydaşlarımızın durumuna Türkiye'nin kayıtsız kalması düşünülemez. Ancak bu konunun iyice irdelenmesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü bizim dış ticaretimiz arttıkça Çin ile bu ticaretleri yapmak isteyen başka ülkeler de var. Bu olayların provokatif olup olmadığı araştırılmalı. İçinde başka oyunlar olmasın. Yapılan eylemler demokratik eylemler olarak kalmalı. Şiddete varan eylemlerin hiç kimseye faydası olmayacaktır. Eylemlerin dozunun kaçırılmaması gerekli. Çünkü biz Çinli firmalarla değişik ortamlarda sık sık bir araya geliyoruz. Fuarlarda buluşuyor ve toplantılar yapıyoruz. Bu açıdan eylemlerin dozu kaçarsa ihracatımıza zararlı bir duruma gelebilir. Tabi ki orada bulunan soydaşlarımızın haklarını savunacağız ama bunu devletlerarası girişimlerle olabilir" diye konuştu.
'BOYKOT ÇAĞRISI ÇIĞ GİBİ BÜYÜR'
Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı (TOSYÖV) Genel Başkan Yardımcısı İhsan Beşer de Türkiye'de Çin mallarına karşı STK'lar tarafından yapılan boykot çağrısının büyümesinin Çin ekonomisine zarar vereceğini belirtti. Beşer, "Boykot çağrısı eğer önlem alınmazsa çığ gibi büyür. Büyürse de mutlaka zarar verir. Çin önlemini almadığı takdirde ekonomisi etkilenecektir. Çin'in olumlu adımlar atarak yaşananları önlemesi gerekir" dedi.
'ÇEKİLMENİN KOLAY OLACAĞINI SANMIYORUM'
Türkiye'de Çinli firmaların büyük yatırımları olduğunu aktaran Beşer, bu firmaların çekilmesinin de Türk ekonomisine zarar vereceğini söyledi. Kısa vadede bu firmaların Türkiye'den çıkmayacağını anlatan Beşer, "Afyonkarahisar, Denizli, Antalya ve Burdur başta olmak üzere Çinli firmaların önemli yatırımları var. Bizim doğaltaş kaynaklarımız çok iyi. Bu kaynaklardan üretim yapanlar olduğu kadar, alıp satan firmalar da var. Bu süreç iki tarafı da etkileyecektir. Isparta'da Çinli bir firma sahibi arkadaşımız bayramı Türkiye'de geçirecekti. Ancak yaşananlardan dolayı Çin'e gitme kararı aldı" diye konuştu.
BURDURLU MERMERCİLER TEPKİLİ
Burdur Doğaltaş Madenciler ve Mermer Makineleri Üreticileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Nasuh Ekinci ise Çin'in Uygur Türklerine uyguladığı iddia edilen baskılarla sosyal medyada yer alan bilgi ve fotoğrafların gerçeği yansıtmadığını öne sürdü. Türkiye ile Çin arasındaki iyi ilişkilerden rahatsız olanların bu iddiaları ortaya attığını savunan Nasuh Ekinci, şöyle dedi:
"Özellikle Türkiye'nin Şanghay İşbirliği Örgütü'ne katılmayı düşündüğünü açıklaması, bir NATO ülkesi olmasına rağmen devrim niteliğinde bir kararla 3.4 milyar tutarındaki savunma amaçlı Çin füzelerini satın alacağını ilan etmesi, sadece Çin'in değil dünyanın da en büyük bankası olan ICBC'nin Türkiye'de bir banka satın alması, ülkemizin dört bir yanındaki mermer, kömür, demir, krom ocaklarında Çinli yatırımcıların hızla artması, Çinli firmaların Türkiye'nin güneş ve rüzgar enerji santralleri alanında geniş imkanlar sunduğunu keşfetmesi, 2015 yılı sonuna kadar 300 binden fazla Çinli turistin Türkiye'ye gelecek olması ve yüzde 90 civarında dış ticaret açığı içermekle birlikte yıllık bazda 30 milyar dolar seviyesine ulaşan dış ticaret hacmi gerçeği gibi nedenlerden dolayı iki ülkenin tarihi bir gelişme göstermesi tabii ki Türkiye düşmanlarını rahatsız etmektedir."
'LAR 2009'A AİT'
Sosyal medyada 'uyduruk' olduğunu savunduğu fotoğraflarla Çinlilere karşı istenmeyen bir davranış sergilendiğini vurgulayan Nasuh Ekinci, "Hem devletimizin yöneticilerinin hem yerel yöneticilerimizin bu ikili ilişkileri bozma noktasındaki olaylara katkı vermemelerini ve ülkelerimiz arasında gelişen ticari bağların daha da geliştirilmesi noktasında hareket etmelerini arzu ediyoruz. Olayların körüklenerek büyütüldüğü zaman daha büyük zararlar getireceği endişesini taşıyoruz. Ticareti ortadan kaldırmaya gerek yok. Doğru işler yapılması gerekiyor. Son zamanlarda sosyal medyada paylaşılan fotoğraflar 5 Temmuz 2009'da çıkan olaylarla ilgili fotoğraflar. Uygur bölgesindeki arkadaşlarımızla görüşüyoruz. Paylaşılan fotoğraflar yeni değil. Herkes burada namazını kılıyor, orucunu tutuyor diyorlar" diye konuştu. - Burdur
Son Dakika › Güncel › Çin Protestoları Mermer Sektörünü Endişelendirdi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?