Gaziantep'in Nizip ilçesine bağlı Belkıs köyü sınırlarındaki Zeugma Antik Kenti'nden yurt dışına kaçırılan ve bugün kentin önemli simgelerinden biri haline gelen "Çingene Kızı" mozaiğinin kayıp parçaları, yıllar sonra evine dönecek.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile ABD'nin Bowling Green Eyalet Üniversitesi arasında Zeugma mozaiklerine ait 12 parçanın Türkiye'ye getirilmesine ilişkin bir protokol imzalandığını anımsattı.
Şahin, Zeugma Antik Kenti'nden 1960'lı yıllarda yapılan kaçak kazılarla çıkarıldıktan sonra yurt dışına kaçırılan mozaiklerin, Gaziantep'in simgesi Çingene Kızı'nın kayıp parçaları olduğunu söyledi.
Çingene Kızı'nın parçalarının evine dönecek olmasından duyduğu mutluluğu dile getiren Şahin, "İki yıldan beri üzerinde çalışıyorduk. Kültür ve Turizm Bakanlarımız, Dışişleri Bakanlarımızla birlikte çalıştık. Şu anda güzel bir sonuca ulaştık. Üniversitenin, söz konusu kayıp mozaikleri yuvasına iade edeceğine dair bir protokol imzalandı. Bu bizi çok mutlu etti." dedi.
"Çok daha güçlü şekilde müzemizde yerini alacak"
Şahin, dünyanın en büyük mozaik müzelerinden biri olan Zeugma Mozaik Müzesi'nde özel bir bölümde sergilenen Çingene Kızı mozaiğinin eksik parçalarının yerlerinin projeksiyon yardımıyla gösterildiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Çalınan parçaların daha önce ABD'deki bir üniversitede olduğu belirlenmişti. Bugün de Zeugma'ya ait bu mozaiklerin bize iade edileceğine dair anlaşma imzalandı. İade edilecek mozaikler olmaları gereken yerlere yerleştirilecek. Çingene Kızımız ailesine kavuşmuş olacak. Bizim açımızdan Zeugma Müzesi, müzelerin anası. Hakikaten alanında dünyanın en güzel müzesi. Bu eksik parçalardan dolayı yüreğimizde bir sızı vardı, şimdi bunu dindirmiş olacağız. Evine dönecek kayıp parçalarla birlikte artık Çingene Kızımız, çok daha güçlü bir şekilde müzemizde yerini alacak. Birbirinden eşsiz mozaiklerimizi, bütün dünyaya çok daha güçlü ve daha güzel bir şekilde tanıtma imkanına kavuşmuş olacağız."
Zeugma ören yerinde 1960'lı yıllarda yurt dışına çıkarılan ve 1965'te Bowling Green Eyalet Üniversitesince 35 bin dolar karşılığında Peter Marks isimli sanat tacirinden satın alınan Zeugma mozaikleri, bugüne kadar üniversitedeki Wolfe Sanat Merkezi girişinde, cam panel içinde döşenmiş vaziyette sergileniyordu.
Son Dakika › Güncel › Çingene Kızı Ailesine Kavuşacak' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?