Çocuk Gelinler Olmasın Projesi Dolu Dizgin - Son Dakika
Güncel

Çocuk Gelinler Olmasın Projesi Dolu Dizgin

Çocuk Gelinler Olmasın Projesi Dolu Dizgin

Çocuk yaşta yapılan evliliklere dikkat çekmek için "ÇOCUK GELİNLER OLMASIN" projesi kapsamında Kavaklik Rotarak ve Kavaklık İnteract Kulübu ile birlikte bir program düzenledi.

05.03.2016 08:38  Güncelleme: 08:42

Kavaklık Rotary Kulübü dönem başkanı Zülal PINAR yaptığı konuşmada şunları dile getirdi: Çocuk yaşta yapılan veya yaptırılan evlilikler, birçok ülkede olduğu gibi ülkemizin de en önemli toplumsal sorunlarından biri olmaya devam etmektedir. Alınan her türlü önleme rağmen bu sorun ne yazık ki ülkemizde de hala hüküm sürmektedir. Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi Gereğince; 18 yaşın altındaki kadın ve erkekler çocuk olarak tanımlanmaktadır. Çocuk yaşta evlilikler İnsan Hakları İhlali'dir. Gelişmekte olan ülkelerde 3 kız çocuğundan biri 18 yaşına gelmeden evlenmeye zorlanmaktadır. Ülkemizde çocuk evlilik oranı ortalaması %28 dir. Gelişimini tamamlamadan yapılan bu evlilikler kadınların eğitiminden mahrum kalmalarına ekonomik özgürlüklerini kazanamamalarına, aile içinde fiziksel, cinsel, duygusal şiddete maruz kalmalarına yol açmaktadır. Arkadaşları sokakta oyun oynarken çocuk yaşta evlendilen genç kızlar bir evin ve çocuklarının sorumluluğunu almak zorunda kalmaktadırlar. Sorun sadece bununla sınırlı kalmamaktadır. Erken yaşta kalınan hamilelik her açıdan risk demektir. Çocuğun sağlığı, annenin sağlığı tehlikeye atılmaktadır. İnsan; doğası gereği özgür olmalıdır ve seçimlerini özgürce yapmalıdır. Kadınların, kızların, erkeklerin bir mal, bir meta gibi alınıp satılma dönemi çok eskilerde kalması gerekirken bunun hala devam ediyor olması bizlerin, insanlığın alnına sürülen bir utanç vesikası olmaktadır. Bir kız çocuğu doğası gereği ne zaman ve kiminle evleneceğini seçme hakkına sahip olmalıdır. Anneler, babalar, kardeşler ve kız kardeşler. Gelin bu çağdışı uygulamaya hep beraber karşı çıkalım. Çocukların hayallerini yıkmayalım. Onlara gelecek verelim. Her genç kız kendi iradesiyle yaşamına yön verme hakkına sahip olsun.

Bizler Rotary Kulüpleri olarak toplumda ihtiyaç olan konulara "önce hizmet" bakış açısıyla yaklaşıyoruz. Modern, eğitimli günümüz Türkiye'sinde çocukların geleceklerini karartmayalım. El birliği ile gerekenleri yapalım.
Çocuklar oynasın, gülsün, eğlensin, okusun, geleceğin iş kadınları olsun, geleceğin güçlü insanları olsun. Kızlarımız yarının bilinçli, eğitimli, özgüvenli anneleri olsun. Onlar da gelecek nesillerimizi bilinçli büyütsün. Onlar da Türkiye'nin geleceği olsun. Gelin hep beraber söyleyelim."ÇOCUKLAR GELİN OLMASIN"Dönem Başkanı Zülal PINAR' ın konuşmasından sonra Çocuklara yüz boyama ve balon dağıtımın yapıldığı "bırakın çocuklar çocuk kalsın, cocukluklarını yaşasınlar" temaların vurgulandığı Kavaklık Rotarak kulübünün etkinliği oldukça büyük ilgi çekti. 'Çocuk gelinler olmasin' temalı görsellerin, videoların olduğu etkinlikte bir müzik dinletisine yer verildi. 12-18 yaş arası gençlerden oluşan Kavaklık İnteract kulübu gençleri ise çeşitli röportajlar ve şiirlerle bu konuya dikkat çekmeye çalıştılar.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Çocuk Gelinler Olmasın Projesi Dolu Dizgin - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement