Colgate "Parlak Gülüşler, Parlak Gelecekler" projesi - Son Dakika
Güncel

Colgate "Parlak Gülüşler, Parlak Gelecekler" projesi

Colgate "Parlak Gülüşler, Parlak Gelecekler" projesi

Milli Eğitim Bakanlığı, Toçev, Ağız ve Diş Sağlığı Derneği ve Colgate "Parlak Gülüşler, Parlak Gelecekler" projesi ile 1 milyon 250 bin çocuğa ulaşarak ağız sağlığı eğitiminde varılan dönüm noktasını kutluyor.

19.02.2010 16:23

Ağız sağlığında dünyanın lider markası Colgate'in "ağız ve diş sağlığı bilincinin artması ve yeni neslin sağlıklı büyümesi" hedefiyle dünyada 40 yılı aşkın bir zamandır uyguladığı, 2006 yılında da Türkiye'de hayata geçirdiği sosyal sorumluluk projesi "Parlak Gülüşler, Parlak Gelecekler", ülkemizde gerçekleştirilen en kapsamlı ağız ve diş sağlığı projesi. Milli Eğitim Bakanlığı, Ağız ve Diş Sağlığı Derneği ve Toçev'in işbirliğinde yürütülen bu proje, ilköğretim üçüncü sınıf öğrencilerinde bilgi ve uygulamayı birleştiriyor. Türkiye genelinde, köy okullarına kadar genişleyen bir yelpazede yaklaşık 1 milyon 500 bin çocuğa ulaşan projenin beşinci yılında eğitim çalışmaları bu kez Bilecik'ten başlayacak. Türkiye'nin ağız ve diş sağlığına yönelik ilk bilimsel çalışmasının 1996-2001 yılları arasında Bilecik'te gerçekleştirilmesine katkıda bulunan Colgate, beşinci yılına giren sosyal sorumluluk projesi "Parlak Gülüşler, Parlak Gelecekler" kapsamında yine Bilecikli çocuklarla buluşmaya hazırlanıyor.

Türkiye genelinde 1 milyon 250 bin çocuğa ulaşan eğitim projesi ile Colgate'in amacı; ağız diş sağlığında çocuktan aileye uzanmak ve milyonlarca parlak gülüşü milyonlarca parlak geleceğe çevirmek. "Parlak Gülüşler, Parlak Gelecekler" projesinde 2010 eğitim çalışmalarının başlangıcı için Bilecik'in seçilmesinin nedeni, Türkiye'de ağız ve diş sağlığın alanında yapılmış en kapsamlı bilimsel araştırmanın ve çalışmayı takip eden analizlerin yine bu bölgede gerçekleştirilmiş olması. 1996 yılında "ağız ve diş sağlığı okuldan başlayabilir" tespitiyle yola çıkan İ.Ü Diş Hekimliği Fakültesi Toplum Ağız Diş Sağlığı Bilim Dalı profesörleri; Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Dünya Sağlık Örgütü'nün desteği ile Bilecik'te beş yıl sürecek araştırma projesine imza attılar. Sonuçları 2004 yılında kamuoyu ile paylaşılan araştırmanın en temel sonucu; "diş çürükleri ve dişeti hastalıklarının yaygınlık ve şiddetinin ilköğretim çağından sonra kontrol edilemez boyutlara doğru ilerlediği" oldu. Oysa ki diş çürükleri, önleyici tedavisi en kolay uygulanabilir rahatsızlık olarak değerlendiriliyor.

Araştırmada; ağız bakım alışkanlıklarının ailede yeterince önemsenmediği ve örneğin 7 yaş grubunda iki çocuktan birine hiç kimsenin dişlerini fırçalamasını söylemediği tespitleri de yer aldı. Beş yıl süren proje süresince ilköğretim okullarında her gün koruyucu uygulamalar yapıldı. Çalışma sonucunda Bilecik'te 2 bin 322 çocuğun ağız ve diş sağlığında yüzde 80'in üzerinde çürüksüzlük oranına ulaşıldı. Bu da "Parlak Gülüşler, Parlak Gelecekler" gibi bir eğitim programının, çocuklarda ağız ve diş sağlığını olumlu yönde nasıl ömür boyu etkilediğinin en önemli kanıtı. Türkiye'ye, bilimsel anlamda eşdeğeri olmayan bu verileri kazandıran projenin destekçisi Colgate, sosyal sorumluluk anlayışında "vazgeçilmez" olarak tanımladığı "Parlak Gülüşler, Parlak Gelecekler" projesi ile öğrencileri ağız bakımı ve ağız sağlığı konusunda bilgilendirerek çocuklarda ağız problemlerinin görülme sıklığını azaltmayı, kişi başına düşen diş fırçası sayısı ve diş macunu miktarını artırmak ve eğitim ile sağlık otoritelerinin işbirliğinde gelecek neslin ağız sağlığını garantilemeyi hedefliyor.

Alan çalışmalarını Toçev'in yürüttüğü projenin beşinci yılının ilk eğitimi, 23 Şubat 2010 tarihinde Bilecik Merkez Atatürk İlköğretim Okulu'nda, Valilik, Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri, Colgate yönetimi, Toçev ve Ağız ve Diş Sağlığı Derneği başkanlarının katılımı ile saat 11.00'de başlayacak.

Ağız sağlığı çocukluktan başlar

Bilecik Projesi, ağız sağlığına verilen önemin çocukluktan başladığını da verilerle ortaya koydu. Araştırmaya katılan velilerin yüzde 77'si, "neden dişlerini fırçalamadıkları" sorusunu; "çocukken öğretilmediği için" diyerek cevapladılar. Aynı veliler arasında yüzde 92 oranında, diş fırçalamanın çocuklukta kazanılan bir alışkanlık olduğu düşüncesi hakim.

Her 10 kişiden 6'sı çürük problemi yaşıyor

Colgate tarafından yaptırılan 2009 Ağız ve Diş Sağlığı Araştırması*'nın sonuçlarına göre, Türkiye nüfusunun yüzde 19'u dişlerini günde 2 kez fırçalarken, yüzde 19'luk kesimi dişlerini hiç fırçalamıyor. Her 10 kişiden 6'sı çürük problemi yaşıyor. Nüfusun sadece yüzde 11'i düzenli olarak diş hekimine görünürken, yüzde 66'sı son 2 yıldır hiç diş hekimine gitmiyor. Son 2 yıl içinde bir kereden fazla diş hekimine gidenlerin oranı ise sadece yüzde 14,4. Aynı araştırma, yaşa göre ağız ve diş bakımı alışkanlıklarının da değiştiğini göz önüne seriyor. 18-34 yaş arası nüfusun yüzde 19,5'i gün içinde dişlerini hiç fırçalamazken, bu oran 35-55 yaş arası ve üstünde yüzde 74,1'e yükseliyor.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Colgate 'Parlak Gülüşler, Parlak Gelecekler' projesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement