Konya'da geri dönüşüm çöplerini toplayarak işçilerin tek tek elleriyle ayırmasını sağlayan Atıksan firmasının belediyeler ile yaptığı örnek çalışmalar dikkat çekiyor. Yetkililer, geri dönüşüm malzemelerini İşçilerin elleriyle ayırması nedeniyle vatandaşların geri dönüşüm poşetlerine cam, kağıt, şişe, naylon, plastik, teneke gibi malzemeleri atmalarını, ıslak çöpleri atmamalarını istiyor.
Son yıllarda geri dönüşüme önem veren Konya'da şirketlerin çalışmaları da dikkat çekiyor. Konya'nın nüfus oranı ile en büyük merkez İlçe Belediyesi olan Selçuklu Belediyesiyle koordineli çalışan Atıksan Petrol İnşaat Geri Dönüşüm Taşımacılık Temizlik Tekstil firması ev ev gezip mavi renkli geri dönüşüm poşetlerini dağıtarak vatandaşları dönüşüm çöplerini kaynağından ayrı toplanması için bilgilendiriyor. Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay'ın da önem verdiği geri dönüşüm projesinde evde eğitimden, ayrıştırmaya kadar olan çalışmalar sayesinde binlerce ağaç ve doğa kurtulurken, enerjiden de tasarruf ediliyor.
Çalışma sistemi ile ilgili bilgi veren Atıksan Petrol İnşaat Geri Dönüşüm Taşımacılık Temizlik Tekstilin Proje Koordinatörü Çevre Mühendisi Metin İnsel, "Konya'da Selçuklu Belediyesi başta olmak üzere bazı ilçe ve belde belediyelerimiz ile ilgili geri dönüşüm çöplerinin toplanması konusunda çalışıyoruz.
O bölgelerden toplanan ambalaj atıklarını, biz araçlarımıza
getiriyoruz. Burada ayırma bandı var. Ayırma bandına konulan atıklar personellerimizin yardımıyla ayrılıyor. Ayırma bandındaki personelimiz elleriyle pet şişeleri pet bölümüne, kağıtları kağıt bölümüne, plastik plastik bölümüne gönderiyor. Ayrılan ambalaj atıkları, preslenip, geri dönüşüm tesislerine götürülüyor" dedi.
"GERİ DÖNÜŞÜME ÇÖP ATMAYIN"
Geri dönüşümde işçilerin elleriyle ayırma işlemi yaptığı için yaşadıkları sorunlar konusunda vatandaşların duyarlı olmasını isteyen proje koordinatörü İnsel, "Geri dönüşüm işleminin en önemli basamağını kaynakta ayırtma ve ayrı toplama oluşturur. Bundan dolayı en önemli sorunumuz ambalaj atıkları konteynırlarına yada geri dönüşüm kafeslerine ıslak çöplerin atılması. Islak çöpler dediğimiz şey organik atık yani, yemek artıkları, yediğimiz yemeklerin dışında kalan partiküller, soğan, portakal
gibi sebze, meyve kabuklarından oluşan atıklardır. Bu tür atıkların atılması bize sorun yaratıyor. Çünkü işçilerimiz elleriyle tek tek ayırma işlemini yapıyor. Vatandaşlarımızın bizim dağıttığımız mavi geri dönüşüm poşetlerine ambalaj atıklarını koymasını istiyoruz. İçerisine geri dönüşümü olmayan çöpleri koymasınlar.
Ambalaj atığı toplama poşetine hem ambalaj atığını hemde ıslak çöpü birlikte koyduğumuz taktirde ıslak çöp ambalaj atığının geri dönüşümünü etkileyeceğinden biriktirdiğimiz ambalaj atığının hiç bir anlamı kalmayacak ve
onunda bir çöpten hiç bir farkı olmayacaktır. Bundan dolayı ıslak çöplerin yani evsel atıkların siyah poşetlerde ambalaj atıklarının ise mavi poşetlerde ayrı biriktirilmesi gerekmektedir" şeklinde konuştu.
"AĞAÇLARIMIZI VE ENERJİMİZİ KORUYACAĞIZ"
Geri dönüşümün geleceğimizin için önemli olduğuna vurgu yapan İnsal, "Bir ton kullanılmış kağıt, geri kazanıldığında 16 adet çam ağacını kesmemiş olacağız. Benzer şekilde
bir ton kullanılmış gazete kağıdı sayesinde 8 adet çam ağacı kesilmekten kurtulacak. Bunların yanı sıra
bir ton kağıdın geri dönüşümü sayesinde 4 bin 100 kilovat elektrik enerjisi, 26 bin 500 litre su, 1.75 ton petrolü korumuş olacağız. Plastikler doğada parçalanma süresi en uzun olan madde olduğu için yok edilmesi güçtür. Bu nedenle bu maddelerin mümkün olduğunca ayrı biriktirilip geri kazanılmaları sağlanmalıdır. 1 ton plastik geri dönüşümünde 16 varil petrol ile yüzde 95 elektirik tasarrufu, 1 tane metal kutunun dönüşümünden elde edilen enerji ile bir ampul 20 saat çalıştırabiliriz. 1 ton metalin geri dönüşümünde 238 milyon kalori enerji tasarrufu, 1 ton camın geri dönüşümü ise 100 litre petrol, 225 kilogram sera gazı salınımını engellemiş olduğumuzu herkesin bilmesini isteriz" diyerek vatandaşları bilgilendirdi.
EKMEK PARASINI ELLERİYLE KAZANIYORLAR
Geri dönüşüm merkezinde çalışan çoğunluğu kadın işçiler, elleriyle geri dönüşüm çöplerini ayırt ederek ailelerine destek oluyor. Çalışmanın zor olduğunu anlatan kadınlar, "Sabahın erken saatlerinde merkeze gelen çöpleri tek tek ellerimizle ayırt ediyoruz. Evimize ekmek parası kazanmak için sabahtan akşama kadar geri dönüşüm çöplerini ayırıyoruz. Bu yüzdeni vatandaşlarımızın bize destek olmalarını ve geri dönüşüm çöpleri dışında, ıslak çöpleri atmamalarını istiyoruz" diye konuştu.
Haftanın her günü ara vermeden geri dönüşüm çöplerinin toplanarak, ayırma işlemini yapan Atıksan yetkilileri, çocuklarımızın geleceği için geri dönüşümü olabilecek malzemelerin geri dönüşüm poşetleri ile kafeslerine atmalarının önemli olduğunu vurguladı.
Son Dakika › Güncel › Çöpü Çöpe, Geri Dönüşümü Kutulara Atın - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?