Cumhurbaşkanı Erdoğan, Canlı Yayında: (2) - Son Dakika
Güncel

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Canlı Yayında: (2)

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Canlı Yayında: (2)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Niye biz gençliğimize güvenmiyoruz?

27.03.2017 21:36

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Niye biz gençliğimize güvenmiyoruz? Seçme hakkı olarak 18'i veriyorsun, seçilme hakkı olarak vermiyorsun. Seçme, seçilme hepsi de 18 olacak. AB'de 22, 25 yaşında bakanlar tanıyorum. Niye biz gençlerimize güvenmiyoruz? Güvenelim. 'Beylerin çocukları parlamentoya girecek.' diyor. Bu kendi kanaati, kendine ait düşüncesi. Böyle bir şey yok. Şu anda genç yaşta parlamentoda olan arkadaşlarımızın babalarının birçoğu esnaf. Parlamentoya parti teşkilatımızın gençlik kollarından girmiş, seçilmiş ve gelmiş. İnşallah bu yeni dönemde de birçok Anadolu çocukları buraya gelecek." dedi.

Erdoğan, Show TV- Habertürk TV- Bloomberg HT ortak canlı yayınında Veyis Ateş'in sorularını yanıtladı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde "sınırsız başkan yardımcısı atanabileceği" sözlerine değinen Erdoğan, şunları söyledi:

"Böyle çocukça bir yaklaşım olur. Biz, 36 bakan devraldık ve aldığımız 36 bakanla başbakan dahil, Abdullah Bey'in dönemi, 25 kişilik bir kabine oluştu o zaman. Şu anda da zannediyorum ya 27 ya 28'dir. Biz öyle herkese lütufta bulunan iktidarlar oluşturmadık. Zaten tek başına hükümetin güzelliği burada. 'Şimdi sadece yardımcılar 50'den başlıyor bin 500'e kadar gidiyor, aile şirketi adeta, o hale getiriyor...' Yok böyle bir şey. Bir olur, iki olur, bilemedin üç olur. Hayatında böyle bir şey görmemiş. Çünkü yalan zaten makine gibi çalışıyor. Bizim anlattığımız örnekler, hepsi bunları yalanlıyor. Böyle bir şey olamaz. Bunu inşallah 16 Nisan teyit edecektir. 16 Nisan'dan sonra, bu dönem içerisinde de zaten şu andaki mevcut hükümet, 2019 Kasım'a kadar bu işi hayırlısıyla götürecektir. Hükümet kabinede değişiklikler yapabilir, birleştirebilir (bakanlıklar) şu olur bu olur, o mevcut hükümetin tasarrufudur. Cumhurbaşkanı olarak şu anda benim böyle bir tasarrufum yok. Ben hükümetle bazı görüşmeler yaparak, bazı yenilemelere gidilir gidilmez, şu anda Sayın Başbakanla aramızda yapılacak görüşmeyle alakalı bir konudur. Bunun dışında böyle sadece şahsımda olan bir tasarrufla böyle bir şeyi yapamam. Böyle bir hakkım, yetkim yok."

Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde cumhurbaşkanının muhtarları alma hakkı olmadığını belirterek, "Muhtar seçimle geliyor, muhtar atamayla gelmiyor. Dolayısıyla seçimle gelen seçimle gider. Böyle bir yetkisi yok. Anayasal, yasal teminat altındadır muhtarlık." diye konuştu.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde 16 bin muhtarı ağırladığını ifade eden Erdoğan, "Tayyip Erdoğan, millet adına ağırladı. Çünkü muhtarlar Cumhurbaşkanlığı makamına böyle gelip girmezler, mümkün değil. Biz, davet ederiz, İçişleri Bakanımız önce kendileriyle konuşur. Onlara formlar dağıtırız, sıkıntıları nedir onları işlerler. İçişleri Bakanlığındaki birim de hangi bakanlıkla ilgiliyse onları takip eder. Bu işin bir boyutu. Benim bir hitabım olur daha sonra beraber bir yemek yeriz, daha sonra da her ilin muhtarlarıyla grup grup resimler çektiririz. Hediyelerini veririm ve uğurlarım çünkü orası Cumhurbaşkanlığı makamıdır. Hedefim 55 bin muhtarla inşallah bunu yapmak. Bunların içinde asla 'Şu partilidir, bu partilidir.' diye bir şey yok, herkese bu davet yapılır. Bunu şu ana kadar gelen 16 bin muhtarımız zaten biliyor."

Erdoğan, "Davetinize 'hayır' diyenler oldu mu?" sorusuna, "Bazıları gelmiyor, özellikle HDP'liler filan falan bunların içerisinde. Gelmeyenler oluyor tabii. Ben onun da kırılacağına inanıyorum." karşılığını verdi.

BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmayı Kılıçdaroğlu'nun "Cumhurbaşkanı muhtarlara konuşur gibi konuştu." şeklinde değerlendirdiğini dile getiren Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"BM Genel Kurulu'na kimler katılıyor, inanın bu zatın bundan bile haberi yok. BM Genel Kurulu'na sadece liderler gelmiyor. Oraya liderlerden çok atanmışlar geliyor. Liderler birinci gün, yarım gün filan dururlar, ondan sonra pek de takip etmezler. Sadece kendi konuşmaları geldikçe gelirler genel kurulda bulunurlar. Sonra onlar adına dışişleri bakanları veya onların yardımcıları, onlar takip ederler. Çünkü hepsinin BM çatısı altında, otellerde birçok görüşmeleri vardır. Bizim Türkevi hemen yanında olduğu için BM'nin, bugüne kadar hep öyle yaptık. Şimdi biz orada yeni yerler falan da aldık, birleştirdik. Türkevi'ni yıkıyoruz, onun yerine Türkiye'ye yakışır dev bir Türkevi kuracağız. Birçok etkinliği de yapabileceğimiz bir yer olarak 1-2 ay içerisinde ihalesi yapılıyor ve proje hazır. İnşallah 3 sene içerisinde orası biter ve ondan sonra da orada Türkiye, şanına yakışır bir Türkevi'nde onları yürütecektir."

"Parlamento görevini askerlikten daha düşük bir görev olarak görmüyorum"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, anayasa değişikliğiyle seçilme yaşının 18'e inmesine yönelik eleştirileri, 18 yaşındaki gençlere hakaret olarak gördüğünü belirtti.

Parlamentoda 25-30 yaş arası 5 milletvekili olduğunu kaydeden Erdoğan, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu yaş grubunda AB ortalaması yüzde 73. AB'nin yüzde 73'ünde şu anda bu yaş grubunda gençlik var, o ülkelerde. Biz bu işte çok geç kaldık. Geçmişe, tarihimize bir bakalım. Fatih'e bakıyorsun 21 yaşında bir çağ kapatıyor, bir çağ açıyor. Niye biz gençliğimize güvenmiyoruz? Seçme hakkı olarak 18'i veriyorsun, seçilme hakkı olarak vermiyorsun. Seçme, seçilme hepsi de 18 olacak. AB'de 22, 25 yaşında bakanlar tanıyorum. Niye biz gençlerimize güvenmiyoruz? Güvenelim. 'Beylerin çocukları parlamentoya girecek.' diyor. Bu kendi kanaati, kendine ait düşüncesi. Böyle bir şey yok. Şu anda genç yaşta parlamentoda olan arkadaşlarımızın babalarının birçoğu esnaf. Parlamentoya parti teşkilatımızın gençlik kollarından girmiş, seçilmiş ve gelmiş. İnşallah bu yeni dönemde de birçok Anadolu çocukları buraya gelecek. 'Milletvekili olduktan 2 sene sonra emeklilik hakkını kazanacak. Bey bey, ayda yaklaşık 10 bin lira maaş alacak ve emekliliğini de böyle sürdürecek.' Yok böyle bir şey. Bir defa 23 yıl, diyelim ki ikinci dönem olamadı, primleri ödeyecek ve emeklilik yaşı erkeklerde 65. 65 yaşa gelmeden emekli olamaz. Bayanlarda 63, o da 63 yaşa gelince ancak emekli olacak ve emekli maaşını almaya başlayacak. Parlamento görevini doğrusu askerlikten daha düşük bir görev olarak görmüyorum. Bizim Milli Savunma Bakanlığımızla, Silahlı Kuvvetlerimizle, hepsiyle ilişkili kararların alındığı yer burası. Kaç kişi burada muaf olacak? Belki 3, belki 5, belki 10 kişi. Şu anda bile bedelli askerlikle, vesairelerle askerlikten muaf tuttuğumuz gençlerimiz olmadı mı? Yüzlerce binlerce gencimiz oldu. Zaman olmuştur öğretmenler falan bu işten muaf tutulmuştur. Milletvekiline böyle bir hakkın tanınmasını, vatani görev, askeri görev olarak telakki ediyorum. Bu benim kanaatimdir, arkadaşlarımın ciddi bir kısmı da buna aynen katılıyor."

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Cumhurbaşkanı Erdoğan, Canlı Yayında: (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement